«TU ES LE SEUL QUI MAILLE» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΑ…

13180981_10208207014546963_45584917_n
H Kelly Ballet στο Iboga Hairdo

Τί γυρεύουν έντεκα διακεκριμένοι Παριζιάνοι bartenders στη Λάρισα; Μια καλή αφορμή για party. Κοκταίηλ πάρτυ. Γιατί όταν Έλληνες και Γάλλοι βρίσκονται στην ίδια παρέα, γίνεται χαμός. Το όνομα του project είναι BarEngage – Αγκαζέ. Και ήδη από χθες βράδυ, Τετάρτη, η Jennifer, ο Romain, ο Remy, ο Guillaume LBL, η Kelly, ο Sullivan, ο Maxime, ο Sebastien, ο Thierry, ο Christophe και ο Guillaume Q έχουν μεταφέρει -κυριολεκτικά- την παριζιάνικη “χημεία” αποσταγμάτων και άλλων γεύσεων στα μπαρ της Λάρισας που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό event.

IMG_20160504_200225Και οι έντεκα είναι ειδικοί στη “χημεία” και ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα -και φυσικά τις δικές του συνταγές. Το tirei.gr βρέθηκε με τους Γάλλους bartenders σε ένα διάλειμμά τους, μεταξύ της ημερήσιας περιπλάνησής τους στη θεσσαλική γη και τη βραδινή τους αποστολή και μίλησε μαζί τους για τις εμπειρίες τους, τα κοκταίηλ και τα συστατικά-υλικά που προτιμούν να χρησιμοποιούν. Όπως εξηγεί ο Στέφανος Δραγανιδάκης, εκ των διοργανωτών του BarEngage, ο καθένας από τους Παριζιάνους bartenders έχει τη δική του φιλοσοφία και τον δικό του χαρακτήρα.

«Είσαι η ψυχή που μου ταιριάζει»

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Sullivan Doh βρέθηκε στη Λάρισα και γνώρισε τον Άρη Μακρή -στο Kubrick, στην πλατεία Ταχυδρομείου, έγινε η μοιραία συνάντηση. Ο Sullivan, θέλοντας να ανταποδώσει τη φιλοξενία, κάλεσε τον Άρη στο Παρίσι -κι αυτός αποφάσισε πως μάλλον του ταιριάζει η πόλη του φωτός. Από αυτή τη φιλία, ξεκίνησε να ωριμάζει σιγά-σιγά η ιδέα της δημιουργίας ενός event, πολύ διαφορετικού για τα δεδομένα όχι μόνον της Λάρισας, αλλά όλης της Ελλάδας. Έχει βάλει και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας ένα χέρι βοήθειας.

Ο Sullivan Doh έρχεται από το Le Syndicat, το πρώτο bar που ειδικεύεται σε γαλλικά cocktails. Ο ίδιος είναι πρεσβευτής των γαλλικών αποσταγμάτων και χρησιμοποιεί στις “συνταγές” του μόνον γαλλικό αλκοόλ. Είτε πρόκειται για cognac, είτε για armagnac ή calvados ή γενικά eaux-de-vie (νερό της ζωής, που για τους Γάλλους είναι διάφορα αποστάγματα), ο Sullivan είναι φανατικός υπέρμαχος της εντοπιότητας. Όσο για το πιό παράξενο κοκταίηλ που έχει φτιάξει; Ονομάζεται “Tu es le seul qui maille” (Είσαι η ψυχή που μου ταιριάζει) -περίπου. Το όνομά του προέρχεται από τους στίχους ενός πολύ δημοφιλούς γαλλικού τραγουδιού, το Bye-bye του Menelik, που χρησιμοποιεί το ρήμα m’aille, που σημαίνει “μου πάει, μου ταιριάζει”. Ωστόσο, Maille είναι το όνομα μιας πολύ διάσημης μουστάρδας. Και ναι, καλά καταλάβατε. Ουίσκυ, λιωμένο αβοκάντο, λευκό κρασί, χυμός λεμονιού, ανανάς και μουστάρδα είναι τα συστατικά του συγκεκριμένου κοκταίηλ.

Μπλέντερ στο …κομμωτήριο

Μία από τις πιο εντυπωσιακές περφόρμανς έδωσε η Kelly Ballet (Lulu White), όχι σε κάποιο bar, όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά σε ένα …κομμωτήριο. Για τις ανάγκες του event, ο χώρος του Iboga Hairdo (στη συμβολή των οδών Μ.Αλεξάνδρου και Πατρόκλου), μετατράπηκε σε μπαρ και η Kelly έφτιαξε τα δροσερά, μυρωδάτα κοκταίηλ της. Της αρέσει να χρησιμοποιεί αψέντι, μπύρα, καφέ και διάφορα αρώματα. Έχει για όπλο της το blender και ειδικές μηχανές για τις δημιουργίες της.

Mezcal, λεξο-κοκταίηλ και Luna Sylvestre

13162309_10208207165310732_1154789072_n

O Romain Krot στο Epicure5

Ο Thierry Malikian και ο Christophe Sichanh (και οι δύο από το le Calbar) προτιμούν τα “δυνατά” κοκταίηλ, σε ένταση και σε βαθμούς αλκοόλης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο τί ζητάνε οι πελάτες. Όσο για το πιο παράξενο “μείγμα” που τους ζητήθηκε ποτέ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δίπλα από το μπαρ στο οποίο εργάζονται, στο Παρίσι, υπάρχει ένα εστιατόριο, του οποίου οι πελάτες διαλέγουν λέξεις -όπως, πχ αέρας- και αυτή η λέξη αντιστοιχεί σε κάποιο πιάτο, το οποίο δεν γνωρίζουν τί θα είναι, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι. Μια παρέα που είχε φάει στο εστιατόριο και μεταφέρθηκε στο μπαρ, αποφάσισε να συνεχίσει το παιχνίδι με τις λέξεις και ζήτησε από τον Christophe να φτιάξει κάτι, με λέξεις-κλειδιά όπως αέρας, καυτό και νερό.

Ο Sebastien Gans (Candelaria) έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μεξικάνικη τεκίλα (mezcal) -και τα κοκταίηλ γενικά. Το πιο παράξενο κοκταίηλ που φτιάχνει λέγεται Luna Sylvestre και περιέχει πουρέ αβοκάντο, aquavite (απόσταγμα εκ Σκανδιναβίας) και λίγη αλατισμένη ακρίδα -ναι, σωστά διαβάζετε. Ακρίδα. Ανυπομονώ.

Από τη Ραψάνη ως τα Μετέωρα

Οι Παριζιάνοι bartenders δεν έμειναν μόνο στη Λάρισα. Χθες, Τετάρτη, πήγαν στη Ραψάνη, στο τυροκομείο “Τέμπη”, στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και στο Κτήμα Κατσαρού. Σήμερα, Πέμπτη, θα πάνε στον Τύρναβο -και στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, για τοπικά αποστάγματα, στην Καρδίτσα -στη ζυθοποιία Στίλβη και στα Μετέωρα. Για αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί να δοθούν σεμινάρια από τους Γάλλους δημιουργούς των κοκταίηλ, ενώ το BarEngage θα ολοκληρωθεί με -τί άλλο;- cocktail party, στο Μύλο.


Tips

BarEngage για σήμερα, Πέμπτη 5 Μαϊου 2016: Στο Μεζέν Λάρισα, στο Πόρτεγο, στο S’il vouz plait, στο 42 Papakyriazi και στο Kubrik

Το χθεσινό BarEngage έγινε στο Epicurus 5, στο Barbarum, στο Barley, στο Κλίμαξ και το Iboga Hairdo.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13f2d051aea40d05a14a0f51342158ce

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ

Ασυνήθιστες ιδέες σχεδιασμoύ κήπων, σε συνδυασμό με μικρά διακοσμητικά φυτά, λουλούδια και θάμνους, δημιουργούν υπέροχες αυλές. Δημιουργικά παρτέρια και διασκεδαστικά δοχεία επιτρέπουν να πειραματιστείτε με ...