TATTOO: ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΒΑΣ…

13091800_10208451999789898_2001528224_o

Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης και η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αφετηρία του ορίζεται η Ιαπωνία της Παλαιολιθικής εποχής (8η χιλιετία π.Χ.) απ’ όπου κατάφερε να «ταξιδέψει», να διαδοθεί και να υιοθετηθεί από διάφορους πολιτισμούς ανά την Υφήλιο. Παρά το γεγονός ότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν συνώνυμο του «στίγματος» και χαρακτηριστικό των περιθωριακών ανθρώπων, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια καλλιτεχνική τάση που ελκύει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, το οποίο τολμά να «κεντήσει» μόνιμα στο σώμα του σχέδια που έχουν είτε συμβολικό είτε διακομητικό χαρακτήρα. Το τί ῥει επισκέφτηκε το στούντιο «Walk The Line» και συνομίλησε για τα μυστικά της δερματοστιξίας ή κοινώς των τατουάζ με τους tattoo artists Δημήτρη Δημόπουλο και Παναγιώτη Ντόλα.

6559199a8a55102ae1b7b6524a9e72f7Ένα σταθερό χέρι είναι αδιαμφισβήτατα απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός καλού «τεχνίτη» για τη σωστή απεικόνιση ενός σχεδίου. Το τατουάζ, όμως, δεν είναι μόνο τεχνική. Είναι μια τέχνη που όπως και οι υπόλοιπες προϋποθέτει καλλιτεχνική αντίληψη και φυσικά σκληρή δουλειά μέσα από την οποία θα καταφέρεις να εξελιχθείς, σύμφωνα με τον Παναγιώτη. «Αν χρησιμοποιώντας ένα μοτεράκι πρέπει να κάνεις δύο γραμμές ή μερικά γράμματα, είσαι απλώς ένας τεχνίτης. Αν όμως παίρνεις το μοτεράκι και δημιουργείς δικά σου σχέδια πέρα από τη φαντασία του καθενός, είσαι και καλλιτέχνης». Ταλέντο, λοιπόν, υπομονή και επιμονή κρίνονται απαραίτητα για να μυηθεί κανείς στα μυστικά της δερματοστιξίας. Είναι εξάλλου μια τέχνη που διδάσκεται παρότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σχολή, στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται. Άρα πρέπει να εξασκηθεί μόνος του – δεν είναι λίγοι οι αυτοδίδακτοι τεχνίτες, αλλά ακόμη καλύτερα να μαθητεύσει δίπλα σε ανθρώπους πρόθυμους να διδάξουν.

Οι λόγοι που επιλέγει κανείς να «χτυπήσει» στο σώμα του ένα τατουάζ ποικίλλουν. Προκλητικότητα, συναισθήματα που εξωτερικεύονται κι αποτυπώνονται στο δέρμα, διαφορετικότητα είναι κάποιοι από αυτούς. Αν και στις μέρες μας είναι περισσότερο διαδεδομένο, το τατουάζ δεν αποτελεί μόδα αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία. Τα σχέδια έχουν κατά κύριο λόγο συμβολικό χαρακτήρα. Σημαδεύεις πάνω σου εμπειρίες και βιώματα, ευχάριστα ή όχι. Υπάρχει όμως και το διακοσμητικό τατουάζ. Οι περισσότεροι πελάτες που απευθύνονται σε έναν tattoo artist είναι συνήθως κατασταλλαγμένοι, πάντα, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. «Δεν έρχονται όλοι αποφασισμένοι για το σχέδιο που θέλουν να χτυπήσουν και συχνά ζητούν να τους βοηθήσουμε. Να τους δώσουμε ιδέες και να τους προτείνουμε σχέδιο. Συζητούμε βεβαίως μαζί τους για να δούμε τι τους αρέσει, τι θα ήθελαν να έχουν πάνω τους, γιατί είναι κάτι εντελώς προσωπικό και θα το έχουν για πάντα» εξηγεί ο Δημήτρης.

Της παλιάς σχολής

Κάθε πελάτης έχει το προσωπικό του στυλ και τη δική του αισθητική. Τόσο όμως στο Δημήτρη όσο και στον Παναγιώτη αρέσουν περισσότερο «old school» τατουάζ. Γι΄ αυτό άλλωστε διακρίνονται. Πρόκειται για απλοποιημένα σχέδια με χοντρές γραμμές και περιορισμένη χρωματική παλέτα. Συνήθως χρησιμοποιούνται μέχρι τρία χρώματα. Βασική τους επιρροή ο φημισμένος τατουατζής Sailor Jerry, ο οποίος ξεκίνησε να κάνει τα old school σχέδια, αλλά και το Rock & Roll, η Rock μουσική, το punk rock. «Oνoμάσαμε άλλωστε το στούντιο “Walk the line” από το ομώνυμο τραγούδι του Johnny Cash. Mας αρέσει πολύ αυτή η κουλτούρα» σημειώνει ο Δημήτρης. «Ένας στίχος, μια φράση μπορούν εύκολα να γίνουν εικόνα. Να πυροδοτήσουν την έμνευση και να μετουσιωθούν σε σχέδιο» συμπληρώνει. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις που τους ζητήθηκε να χτυπήσουν σχέδια που τους ξάφνιασαν, σχέδια περίεργα όπως διακόπτες, φιλάκια στα επίμαχα σημεία, μπουζί… «Ένας πελάτης, πιθανότατα ηλεκτολόγος αυτοκινήτων μου ζήτησε ένα μπουζί» θυμάται ο Παναγιώτης. Σπεύδει όμως να εξηγήσει πως οτιδήποτε φαντάζει περίεργο σε κάποιον, ακόμη και στον tattoo artist, μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα για τον πελάτη.

Προσέχουμε (!)

1496744_703618206349445_422352492_n

Walk the Line

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του ειδικού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ιδιαίτερα όμως για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αντενδείκνυται η επαφή με το θαλασσινό νερό καθώς επίσης και ότι επιβάλλεται εκτός από τη χρήση της ειδικής αντιβακτηριδιακής αλοιφής και η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Πρώτιστη όμως προϋπόθεση είναι να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής στο studio που θα επισκεφτείτε.

Και επειδή η αφαίρεση του τατουάζ είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αν έχετε αμφιβολίες, μην το επιχειρήσετε.


Πληροφορίες για το Walk The Line

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ