STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Σ’ένα γαλαξία πολύ μακριά από εδώ (για τον χρόνο μη με ρωτήσετε, έχω καταμπερδευτεί) ο αγώνας της σκοτεινής πλευράς της δύναμης ενάντια στην φωτεινή ομόλογό της συνεχίζεται. Σε αυτό το επεισόδιο, ένας λιποτάκτης δραπετεύει από το Πρώτο Τάγμα (αυτό είναι που εκπροσωπεί τώρα τη σκοτεινή πλευρά) και βρίσκει ένα κορίτσι κι ένα ρομπότ που επίσης τα κυνηγούν, ιδίως το ρομπότ γιατί έχει κρυμμένο στη μνήμη του ένα χάρτη με το πού βρίσκεται ο Λουκ, ο τελευταίος Τζεντάι! Στο δρόμο βρίσκουν όλους τους ήρωες των επεισοδίων της δεκαετίας του ’70. Τον Χάρισον Φορντ με το γιέτι του, την πριγκίπισσα Λέια που έχουν περάσει τόσες δεκαετίες που έχει αλλάξει χτένισμα, τα ρομπότ Σι Θρίπιο και Αρτού Ντιτού (που κανείς δεν θυμάται πού στην οργή είναι ο φορτιστής του) ακόμα και τον Λουκ (ναι, τον τελευταίο Τζεντάι)! Κατά τα άλλα, στη θέση του Νταρθ Βέιντερ έχει τώρα τον Κίλο Ρέν, πράγμα που μας μαθαίνει πως η οικογένεια Βέιντερ πάσχει από το ίδιο εκφυλιστικό σύνδρομο με την οικογένεια Παπανδρέου: η σχέση Κίλο-Νταρθ είναι εκείνη Γιωργάκη-Γεωργίου. Άλλος έχει το όνομα, άλλος την χάρη.

Εν τω μεταξύ, οι επίγονοι της Αυτοκρατορίας έχουν οι μπαγάσηδες φτιάξει ένα σούπερ ντούπερ επιθετικό διαστημόπλοιο που –ακούστε αυτό παιδιά!- μαζεύει ενέργεια από όποιον ήλιο στο σύμπαν επιθυμεί και την εξαπολύει εναντίον όποιου πλανήτη αντιστέκεται στο Πρώτο Τάγμα! Εντάξει, οι προθέσεις της σκοτεινής δύναμης είναι συζητήσιμες (θέλουν να σκλαβώσουν όλο το σύμπαν και να εξοντώσουν όποιο ον δεν υπακούει τυφλά στον Υπέρτατο Αρχηγό της), αλλά, για να είμαστε αντικειμενικοί, από τεχνολογία σκίζουν! Αυτό το Σταρκίλερ είναι πολύ μεγαλύτερο από το Ντεθστάρ, αν είναι δυνατό! Βέβαια οι μηχανικοί της σκοτεινής δύναμης έχουν θέμα με τη φαντασία και δεν εννοώ μόνο στα ονόματα που δίνουν στα διαστημόπλοιά τους, αλλά και στα σχέδια! Το μόνο που αλλάζουν είναι το μέγεθος. Το Σταρκίλερ έχει ακριβώς την ίδια γέφυρα του Οιδιποδείου με το Ντεθστάρ (αυτό είναι ένα μέρος που χρησιμεύει για να μονομαχούν οι μπαμπάδες με τους γιους τους) και –αυτό είναι το χειρότερο- τον ίδιο διακόπτη που άμα τον κλείσεις τινάζεται ολόκληρο το διαστημόπλοιο στον αέρα! Οι ήρωές μας πράγματι ανεβαίνουν σε κάτι σκούτερ και μπαίνουν σε αυτό το διαστημόπλοιο-μαύρη τρύπα και απλά κλείνουν τον διακόπτη και -Γκαμπούμ!- οι κακοί γίνονται σκόνη! Η δύναμη ξυπνά! Μετά το έργο ραντεβού στο παρκάκι να παίξουμε με τα φωτόσπαθά μας!

Τα καλά νέα: Tα τοπία των σταργουόρς, οι κομπάρσοι, τα διαστημόπλοια-σακαράκες είναι αξεπέραστα! Εδώ νομίζω βρίσκεται η δύναμη της σειράς. Στο σημείο αυτό, το 7ο επεισόδιο δεν θα σας απογοητεύσει.

Τα κακά νέα: Eίτε νικάει η Αυτοκρατορία, είτε η Δημοκρατία, είτε η σκοτεινή, είτε η φωτεινή δύναμη, ο απλός κόσμος του γαλαξία ζει πάντοτε στην ίδια μιζέρια. Παντού κυριαρχεί η ανισότητα, η αδικία, η ανομία και τα ρέστα. Είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο γίνεται όλη η φασαρία με τις δυνάμεις, τα λαϊτσάμπερ, τους τζεντάι, τα διαστημόπλοια κ.λπ.

Θα θυμόμαστε τον Σι Θρίπιο στο ρόλο του elegant ρομπότ-μπάτλερ που παρακολουθεί τη σειρά να εξελίσσεται μέσα στις δεκαετίες, πάντα από τις πίσω θέσεις του εξώστη, πάντα με την ίδια λελογισμένη έξαψη του θεατή που ξέρει πως τελικά τίποτα τρομερό δεν θα συμβεί -και μετά έχει μια δουλειά. Έι, για σταθείτε! Μα αυτοί είμαστε εμείς!

Τυράκια: Τρία στα πέντε. Άμα βάζουμε και μισά, τριάμισι!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Screen Shot 2016-06-14 at 12.17.21

ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΣΩΜΑ

Γράφει ο Απόστολος Ζιώγας   «Τίποτα δεν με συγκινεί, τίποτα δεν μ᾿ ενδιαφέρει, εκτός από ό,τι απευθύνεται άμεσα στη σάρκα μου. Υπάρχει  πνεύμα στη σάρκα» Αρτώ ...