POLE DANCING: Ο ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ «ΣΤΥΛΩΝΕΙ» ΤΟ ΚΟΡΜΙ

12027803_463710090420166_5287917359913133384_n

Το γυμνό σου δέρμα έρχεται σε επαφή με το κρύο μέταλλο. Αισθάνεσαι όμως τα χέρια σου να καίνε και τις παλάμες σου να ιδρώνουν. Η πρώτη απόπειρα εκτοξεύει σίγουρα την αδρεναλίνη σου στα ύψη, ο φόβος όμως δεν σε αποτρέπει από την προσπάθεια. Αντιθέτως, η περιέργεια σε πεισμώνει αν και απαιτείται μυική δύναμη και σωστή τεχνική. Έχεις ακούσει, άλλωστε, τόσα για την ενδιαφέρουσα αυτή μορφή εκγύμνασης και δεν θέλεις να αποκλείσεις τον εαυτό σου από την εμπειρία. Αρχίζεις, λοιπόν, να περιστρέφεσαι γύρω από το στύλο, συνδυάζοντας βηματισμούς στο έδαφος, ακροβατικές ασκήσεις και αισθησιακές κινήσεις. Το pole dancing σου κλείνει ήδη το μάτι και σε προκαλεί να το κατακτήσεις.

Το pole dancing αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης. Είναι ένα είδος χορού, το οποίο συνδυάζει τη σωματική άσκηση με τις χορευτικές κινήσεις και τα ακροβατικά τρικς, προσδίδοντας σταδιακά στο σώμα ευελιξία, ευλυγισία, αλλά και αρμονία στην κίνηση. Βοηθά επίσης σημαντικά στο συγχρονισμό σώματος και πνεύματος, αλλά και στην καλή ψυχολογία. Η εκτέλεσή του απαιτεί τη χρήση στύλου, καθώς και συγκεκριμένης ενδυμασίας. Το κοντό μπλουζάκι ή μπουστάκι, κοντό σορτσάκι ή σορτσάκι από το γόνατο και πάνω με τη δυνατότητα να μπορεί να σηκωθεί κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη επαφή του στύλου με το δέρμα και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ατυχήματος.

Αναδρομή στο παρελθόν

Mallakhamb

Mallakhamb

Μολονότι σήμερα το pole dancing διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα ολυμπιακά αθλήματα, η αναζήτηση της ιστορίας του μας οδηγεί 2000 χρόνια πίσω, στο ινδικό άθλημα Mallakhamb, όπου γυναίκες χόρευαν για γυναίκες, αλλά και το κινεζικό pole, στο οποίο άνδρες μεταπηδoύσαν από στύλο σε στύλο εκτελώντας ασκήσεις που συχνά αψηφούσαν τη βαρύτητα.

infinite_jest_07Το είδος μετεξελίχθηκε για να εμφανιστεί αιώνες μετά στο δυτικό κόσμο -περίπου το 1920- ως dance pole μέσω θιάσων, οι οποίοι ταξίδευαν από πόλη σε πόλη κι έδιναν παραστάσεις σε διάφορες σκηνές. Σε κάποια από αυτές τις σκηνές γυναίκες χόρευαν ενώπιων ανδρών προς τέρψιν οφθαλμών. Αργότερα, τη δεκαετία του 1950, το είδος μεταπήδησε στα μπαρ και τη δεκαετία του 1980 υιοθετήθηκε από τις γυναίκες που έκαναν στριπτίζ με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί. Η ταύτιση, ωστόσο, αυτή παύει σταδιακά να ισχύει, καθώς ο χαρακτήρας του pole dancing με την πάροδο του χρόνου έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερο κοινό τόσο γυναικείο όσο κι αντρικό να εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Άσκηση, χορός και αισθησιασμός

Το ερωτικό στοιχείο βέβαια κι ο αισθησιασμός των κινήσεων δεν λείπουν από το pole dancing. Είναι εξάλλου απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Οι πλειοψηφία όμως το επιλέγει, γιατί συνδυάζει τη διασκέδαση με τη γυμναστική. «Ξεκίνησα το χορό πριν 5 χρόνια και έψαχνα να βρω κάτι δυναμικό με το οποίο να γυμνάζομαι ταυτόχρονα, καθώς δεν μου άρεσε να περνάω χρόνο στο γυμναστήριο. Ένα βίντεο που είδα τυχαία στο youtube, στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθώ με το pole dancing» λέει στο τί ῥεῖ η Μαριάννα Ζαφειρίου, δασκάλα pole dancing στη σχολή χορού Independence Studio.

2015-11-28-202456-arout-AN8_4203op

Ανάλογα είναι και τα κριτήρια των μαθητριών της. «Οι περισσότερες ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το pole dancing μέσω του διαδικτύου. Η περιέργεια τις παρακίνησε να το δοκιμάσουν σαν γυμναστική, σαν χορό, αλλά και ως μέσο που θα τους αυξήσει την αυτοπεποίθηση. Είναι γεγονός ότι κάνοντας pole dancing νιώθεις περισσότερο γυναίκα, πιο σέξι» τονίζει. Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η κατηγορία γυναικών που το επιλέγει καθαρά για εκγύμναση.

Σε ποιους όμως απευθύνεται το νέο είδος εκγύμνασης που έχει αποκτήσει παγκοσμίως πιστούς οπαδούς; Η απάντηση είναι απλή: σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, ενώ δεν προϋποθέτει την ενασχόληση με κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. «Το pole dancing απευθύνεται σε όλους. Σε παιδιά ηλικίας άνω των 14 ετών και σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 40 έως 50 ετών, ίσως και μεγαλύτερους. Ο βαθμός δυσκολίας των τεχνικών είναι κλιμακούμενος. Όσο ανεβαίνουμε επίπεδο, δυσκολεύουν οι ασκήσεις» επισημαίνει η κα Ζαφειρίου. Ένα μάθημα ξεκινά με ζέσταμα, ασκήσεις ενδυνάμωσης κι ευλυγισίας. «Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη γυμναστική μπορεί να έρθει να δοκιμάσει το pole dancing. Στα πρώτα μαθήματα διδάσκουμε εύκολες κινήσεις, για αρχάριους και κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η επαφή με το στύλο ακολουθεί στις επόμενες συναντήσεις. Το πόσο σύντομα αυτό θα συμβεί, εξαρτάται από τις επιδόσεις του κάθε μαθητή».

Το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το pole dancing δύσκολο, αλλά σε καμία περίπτωση αποτρεπτικό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ