ONLINE ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ MADE IN ΛΑΡΙΣΑ

Τίνα Μιναρετζή5

Μπορεί η σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο να είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η ενασχόλησή τους από πολύ μικρή ηλικία με τις νέες τεχνολογίες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως το ψηφιακό περιβάλλον καθίσταται ακαταμάχητο γι’ αυτά. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να τους ταξιδέψει σε άγνωστους κόσμους, μαγικούς, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη γνώση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία. Οι εικόνες, τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα και η δυνατότητα διαδραστηκότητας ασκούν μεγάλη επίδραση στην ψυχοσύνθεσή τους. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει ο πολυμορφικός και επικοινωνιακός κυβερνοχώρος θέλησε να συγκεράσει η Λαρισαία ηλεκτρολόγος μηχανικός, Τίνα Μιναρετζή, σε μία πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα, προκειμένου να φέρει σε επαφή παιδιά προσχολικής ηλικίας με το νέο τεχνολογικό κόσμο. Η έμπνευσή της μετουσιώθηκε στη δημιουργία του Kidogarten.com, του πρώτου online νηπιαγωγείου.

Η Τίνα Μιναρετζή

Η Τίνα Μιναρετζή

Ωθούμενη η κα Μιναρετζή από την αγάπη της για τα παιδιά θέλησε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο θα τους παρέχει τη δυνατότητα να προσεγγίζουν τη γνώση και να επεξεργάζονται την πληροφορία μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. «Το 2011 που τα tablets δεν ήταν ακόμη σε ευρεία χρήση ούτε είχε αναπτυχθεί το Appstore της Apple και το Google play των adroid συσκευών για να υπάρχουν ποιοτικά παιχνίδια, διαπίστωσα ένα κενό στην ποιοτική εικονογράφηση στο διαδίκτυο, καθώς και την έλλειψη ενός δομημένου πρόγραμματος, το οποίο θα αποτελεί μεν ένα εργαλείο πληροφορικής, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μέσο ψυχαγωγίας για τα παιδιά» λέει η κα Μιναρετζή στο «τί ῥεῖ». Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός εργαλείου μάθησης, μιας πλατφόρμας εκπαίδευσης, στην οποία θα συνδυάζονται η τεχνολογία με τη γνώση. «Αγαπάω πάρα πολύ τα παιδιά, οπότε ήξερα ότι θα καταλήξω να ασχολούμαι με αυτά. Λόγω του τρόπου, όμως, που σκέφτομαι σαν μηχανικός, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να τα εντάξω στο νέο κόσμο της πληροφορίας, όπως μπορώ και θεωρώ ότι είναι σωστό».

Τίνα Μιναρετζή4Το Kidogarten.com απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, αλλά και σε νηπιαγωγούς. Περιλαμβάνει ενότητες όπως τα ζώα, τα φυτά, τη μουσική και την κατανόηση κάποιων βασικών εννοιών. Το site είναι δίγλωσσο και  για τη χρήση της σελίδας απαιτείται εγγραφή με χρέωση 6,9 ευρώ/μήνα, υπάρχει όμως και υλικό στο οποίο η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Η πλοήγηση στο περιβάλον του αποτελεί εύκολη και ευχάριστη υπόθεση για τους λιλιπούτειους φίλους, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τη γνώση, αποκτώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα εφόδια για το σχολείο.

Τίνα Μιναρετζή3Τα παιδιά εξασκούνται σε 3 βασικά γνωστικά αντικείμενα: τα μαθηματικά, το περιβάλλον, τη μουσική και τις τέχνες. Όλες οι ερωτήσεις έχουν και την κατάλληλη επεξήγηση λάθους, οξύνοντας έτσι την ευστροφία και την αντίληψη τους. Παράλληλα, η κα Μιναρετζή έχει δημιουργήσει τέσσερις εφαρμογές στο Αppstore, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στις android συσκευές. Πρόκειται για δύο παιχνίδια μνήμης και δύο παζλ.

«Μου αρέσει να εξηγώ δύσκολα πράγματα σε μικρά παιδιά γιατί πιστεύω ότι όλα γίνονται απλά όταν τα εξηγείς με τον σωστό τρόπο. Να τους εισάγεις σε δύσκολες έννοιες και να καταλαβαίνουν μηχανισμούς σκέψης, αλλά και πώς λειτουργούν τα πράγματα. Τα παιδιά έχουν το δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται, οπότε υπάρχει μια πολύ έντονη αλληλεπίδραση που εν τέλει έχει γίνει αποδοτική» εξηγεί και επισημαίνει ότι «το Kidogarten είναι μια ‘ανάσα’ για τα παιδιά. Περνάνε ωραία και το ζητάνε. Έτσι κι εγώ αισθάνομαι πλήρης, γιατί αυτό που κάνω είναι αποδοτικό και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι πάρα πολύ ωραίο πράγμα να δίνεις εφόδια στα παιδιά».

i paizo

Ταυτόχρονα η Τίνα Μιναρετζή ασχολείται τα τελευταία 3 χρόνια με το i paizo, το πρώτο Εργαστήρι Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του δημιουργικού νου. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά. «Μαζί με τη Λένα Χαϊδούτη, η οποία είναι παραμυθού κι έχει αναλάβει το κομμάτι της αφήγησης, της κατασκευής του συναισθήματος εισάγουμε τους μικρούς μας φίλους στις Αρχές της τεχνολογίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να συγκεράσει τη λογική με το συναίσθημα, τη φαντασία με το μυαλό, ώστε να μπορέσει να καλλιεργηθεί ταυτόχρονα και η κρίση και το συναίσθημα του παιδιού. Στο i paizo τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε μηνιαίες θεματικές ενότητες. Δουλεύουμε πάνω στο σύμπαν, τους αρχαίους πολιτισμούς, δουλεύουμε θεματολογικά τα αντικείμενα με τη βοήθεια της χρήσης ipad, διαδραστικού πίνακα, κατασκευών και της αφήγησης. Όλα τα απαραίτητα μέσα δηλαδή για την καλλιέργεια του συναισθήματος και της λογικής του παιδιού».

Η ανταπόκριση, οπώς μας λέει η κα Μιναρετζή είναι μεγάλη, γιατί υπάρχει το στοιχείο της τεχνολογίας από τη μια και η παράδοση από την άλλη. «Είναι στην ουσία ένα πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, καθώς έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ νοητικά και έχουν αποκτήσει πολύ γρήγορους ρυθμούς. Συνεπώς χρειάζονται γρήγορους ρυθμούς, πολυποίκιλα πράγματα και έχουν ανάγκη απ’ τη γνώση, η οποία θα τους δοθεί με έναν πάρα πολύ γρήγορο και ευεργετικό τρόπο».

Φέτος το i paizo πραγματοποιείται για 3η χρονιά. Η εκπαιδευτική ένταση είναι μεγάλη και υπάρχει ανατροφοδότηση για το τι συμβαίνει με τα παιδιά, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί τους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

KAT_3943  m

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι δημοσιογράφος.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Πάσχα, στο χωριό του πατέρα μου! Χαμόγελα, ανοιξιάτικα αρώματα, πρόσωπα φωτισμένα ...