«IMITATION» ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΑΥΓΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

11707292_1

Εβδομάδα των Θείων Παθών και του Πάσχα. Μέρες κατάνυξης, περισυλλογής, ανάτασης και καταναλωτικού παροξυσμού – παρά τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των κατοίκων μιας χώρας που παραπαίει από μνημόνιο σε μνημόνιο. Η απροθυμία των Ελλήνων να αγνοήσουν την παράδοση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γεννά ιδέες και ενισχύει την προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Τα κουλουράκια και τα τσουρέκια σε συνδυασμό με τις ανθισμένες πασχαλιές θα πλημμυρίσουν και φέτος με αρώματα τις γειτονιές κι ο οβελίας – ενίοτε το κατσικάκι – θα πρωταγωνιστήσει ξανά στο γιορτινό τραπέζι.

Οι ηλιόλουστες βόλτες στις τοπικές αγορές για τα καθιερωμένα ψώνια του νονού και της νονάς θα λειτουργήσουν αγχωλυτικά και οι όμορφα στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων θα ξεγελάσουν, παροδικά έστω, την ανασφάλεια λόγω των εξελίξεων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, δημιουργώντας στην καρδιά της άνοιξης ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό για να χαρούμε και να απολαύσουμε τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Τα ήθη και έθιμα με τα οποία γιορτάζουμε το Πάσχα στην Ελλάδα ουκ ολίγα. Οι παραδόσεις κάθε τόπου ποικίλουν. Αλογοδρομίες, αυγομαχίες, το «κάψιμο του Ιούδα», η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση σε νεκροταφεία αποτελούν μονάχα ένα δείγμα όσων συνεχίζονται ακόμη και στις μέρες μας σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια. Τα κοτοπουλάκια, τα λαγουδάκια, τα κεριά, τα κόκκινα αυγά αλλά και τα περίτεχνα διακοσμημένα, πορσελάνινα συνήθως, αυγά που έλκουν την καταγωγή τους από τα διάσημα αυγά Φαμπερζέ απαρτίζουν επίσης αναπόσπαστο μέρος του πασχαλινού διάκοσμου και των γιορτινών ημερών. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τις δημιουργίες που παρασκέυαζε οίκος για λογαριασμό της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανώφ, τα οποία σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ σε αντιδιαστολή με τις απομιμήσεις που βρίσκουμε στο εμπόριο και μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε έναντι πολύ χαμηλού κόστους;

articleGal_14058_16037.w_hr

Τα αυγά Φαμπερζέ

Εξαιρετικά δείγματα ρωσικής τέχνης, εφευρετικότητας και δεξιοτεχνίας αποτέλεσαν κι αποτελούν συνώνυμο της αριστοκρατικής πλουτοκρατίας. Ως τέτοια άλλωστε καταγράφηκαν στην Ιστορία της χρυσοχοΐας. Τα διάσημα κομψοτεχνήματα φιλοτεχνήθηκαν για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το πρώτο από τα αυγά παρασκευάστηκε έπειτα από παραγγελία του τσάρου Αλέξανδρου Γ’ με σκοπό να το δωρίσει στην τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα, ο ενθουσιασμός της οποίας με τη νέα και φαντασμαγορική δημιουργία υπήρξε μεγάλος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περίτεχνα αυγά να είναι το πλέον πολυαναμενόμενο γεγονός του ρωσικού Πάσχα για τη βασιλική οικογένεια.

Τα αυγά ήταν παρασκευασμένα από πολύτιμους λίθους και μέταλλα και απαιτούσαν ένα χρόνο δουλειάς από μεγάλη ομάδα χρυσοχόων. Μεταξύ των ετών 1885 – 1916, 54 τέτοια μοναδικά κομψοτεχνήματα παραγγέλθηκαν στον οίκο Φαμπερζέ. Η παράδοση μάλιστα που εγκαινίασε ο τσάρος Αλέξανδρος Γ’ συνεχίστηκε από το γιο του Νικόλαο Β’, ο οποίος κάθε χρόνο μέχρι και την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, παρπαρήγγελνε κάθε χρόνο δύο αυγά, ένα για τη σύζυγό του τσαρίνα Αλεξάνδρα και τη χήρα μητέρα του.

Το κάθε αυγό ήταν μοναδικό και στο εσωτερικό του απαθανάτιζε συνήθως κορυφαία γεγονότα της ρωσικής ιστορίας, αναπαριστώντας τη ζώσα καθημερινότητα. Κάποια απο αυτά φτιάχτηκαν για να τιμήσουν τη στέψη του Νικολάου Β’, την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου, τη γέννηση του νέου πρίγκιπα, τη δυναστεία των Ρομανόφ, αλλά και άλλες επετείους των χρονικών της αχανούς και ένδοξης χώρας. Κάποια επίσης έφεραν στρατιωτικές παραστάσεις.

Ο δεξιοτέχνης χρυσοχόος Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ

Πίσω από αυτά τα μοναδικά κομψοτεχνήματα βρισκόταν ο Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ, κατακόσμον Καρλ Γκουστάβοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1846 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Μεγαλύτερος από τους δύο γιους του κοσμηματοπώλη Γκουστάβ Φαμπερζέ, έμαθε την τέχνη από τον χρυσοχόο πατέρα του και την τελειοποίησε σε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία. Ο Οίκος Φαμπερζέ, που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του το 1842, άνθησε υπό την ιδιοφυή διεύθυνση και τη δημιουργικότητα του Πίτερ Καρλ, ο οποίος μάλιστα το 1885 κατέκτησε τον τίτλο του «χρυσοχόου της αυτοκρατορικής αυλής». Από τότε μέχρι σήμερα διατηρεί τη φήμη και το μύθο ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κοσμημάτων και πολυτελών αντικειμένων.

Μολονότι σήμερα τα αυγά Φαμπερζέ κοστίζουν ασύλληπτα ποσά, υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε τη συλλογή μας με αξιόλογες απομιμήσεις, αντίστοιχης αισθητικής αξίας και μικρού κόστους αρκεί να επισκεφτούμε ένα κατάστημα με είδη δώρου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα... αστέρι!

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ…

Γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης*   Δεκέμβριος 2015 κι εσύ να πρέπει να γράψεις (για ένα αγαπημένο μαθητή) κάτι για τις μέρες που έρχονται, για τα ...