EVEXIA: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ MADE IN LARISSA

Καρπός ποικιλίας ιπποφαούς - συλλέγεται με τα χέρια

Από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου στα ράφια των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων και των τριών καταστημάτων μίας -προς το παρόν- αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Λάρισα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Evexia Superfood συστήνει ξανά στο κοινό τις υπερτροφές. Ιπποφαές, αρώνια και γκότζι μπέρυ είναι οι βασικές καλλιέργειες της ομάδας των νεαρών παραγωγών, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους -και τις καλλιέργειές τους- με στόχο την ανάδειξη βιολογικών, υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Καλλιέργεια ιπποφαούς

Καλλιέργεια ιπποφαούς

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Evexia Superfood (evexiasf.gr) ιδρύθηκε το 2012, από 20 νέους ανθρώπους που αναζητούσαν εναλλακτική λύση τόσο για την καλλιέργεια γης, όσο και για την ποιότητα της ίδιας της ζωής τους. Το tirei.gr συναντήθηκε με μέλη του Συνεταιρισμού και μέλη της διοίκησής του και μίλησε μαζί τους για το όραμα, τις εμπειρίες, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια για τον Evexia Superfood. Ένα από τα κυριότερα στοιχεία, που διαφοροποιεί τον Evexia από πολλούς καλλιεργητές υπερτροφών είναι πρώτον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον Συνεταιρισμό είναι η ιδιοκτησία καλλιεργήσιμης έκτασης, όπως επίσης ότι και οι καλλιέργειες είναι βιολογικές -και με βιολογική συνείδηση του ίδιου του παραγωγού. Ο Συνεταιρισμός είναι το “όχημα” για την προώθηση των τελικών προϊόντων των καλλιεργητών, καθώς η επεξεργασία και η τυποποίηση του συνόλου της παραγωγής παραμένει στα χέρια του Evexia –τα προϊόντα φέρουν την ετικέτα του Συνεταιρισμού.

Φιλοσοφία, απόδοση, προοπτικές

Κεντρική μας φιλοσοφία είναι η ένταξη των υπερτροφών στην καθημερινή δίαιτα. Πρόκειται για τροφές-δυναμίτες, που τονώνουν τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Δεν είναι για χόρταση, καθώς αρκούν μικρές ποσότητες (περίπου δύο κουταλιές σούπας) από τους καρπούς, σε καθημερινή όμως βάση, για να γεμίσουν οι μπαταρίες του οργανισμού, με βιταμίνες, αμινοξέα και πολύτιμα συστατικά -πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα φρούτα ή φυτά. Δεν γίνονται αντιληπτά από την πρώτη στιγμή τα ευεργετικά αποτελέσματα των υπερτροφών. Σταδιακά ενισχύεται ο οργανισμός. Εκεί που καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά είναι εάν σταματήσει να τρώει υπερτροφές -τότε, πραγματικά αισθάνεται ότι κάτι του λείπει”, σημειώνουν ο Νικόλαος Μακρής, πρόεδρος, ο Νίκος Μπακαρτζής, αντιπρόεδρος, η Θεοδώρα Κακάτσιου, γραμματέας, η Χριστίνα Παρασκευοπούλου, ο Αργύρης Καραμήτρος, μέλη της διοίκησης, καθώς και οι Θεοφάνης Κατσούκας και Χρήστος Λαδίκας, μέλη του Συνεταιρισμού. Όλοι τους επισημαίνουν ότι πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες, με εξαιρετικές προοπτικές, καθώς τα φυτά και οι καρποί τους χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική, και στα καλλυντικά, ενώ μπορεί να παραχθεί ένα μεγάλο εύρος προϊόντων -μέχρι και έλαια.

Τα επόμενα βήματα του Evexia

Ο Θεοφάνης Κατσούκας

Ο Θεοφάνης Κατσούκας

Να σημειωθεί ότι η “αρχή” έγινε από τον Θεοφάνη Κατσούκα, ο οποίος καλλιεργεί ιπποφαές από το 2009. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα των παραγωγών και συγκροτήθηκε ο Συνεταιρισμός. Αυτή τη στιγμή, ο Evexia διαθέτει φρέσκους καρπούς ιπποφαούς, αρώνιας και γκότζι μπέρυ, σε συσκευασίες των 150 γρ, καθώς και συσκευασία φύλλων ιπποφαούς των 30 γρ, για αφεψήματα. Ουσιαστικά, φέτος ήταν η πρώτη παραγωγική χρονιά, καθώς απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριετίας για να φτάσουν τα φυτά στο επιθυμητό σημείο για αποδόσεις. Τα μέλη του Συνεταιρισμού υπολογίζουν ότι η φετινή παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 20 τόνους, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία, η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 100 τόνους. Από τον Σεπτέμβριο, ο Evexia Superfood θα διαθέτει στην αγορά υπερτροφές σε μορφή χυμού, αλλά και μαρμελάδες.

Η δύναμη μέσα σου

Μία με δύο -το πολύ- κουταλιές της σούπας υπερτροφών, είτε μόνον από ένα είτε μείγμα καρπών, σε καθημερινή βάση, αρκούν για να τονωθεί ο οργανισμός και να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών μας. Το ιπποφαές, με 190 θρεπτικά συστατικά, θεωρείται η κορυφή των υπερτροφών, καθώς περιέχει ποσότητες βιταμίνης C και Ε πολλαπλάσιες του πορτοκαλιού ή των σιτηρών, αντιστοίχως. Επίσης, περιέχει ένα ευρύ σύμπλεγμα βιταμινών, καθώς και ω-λιπαρών. Το γκότζι μπέρυ αναδεικνύεται σε υπερτροφή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει δέκα φορές περισσότερα από αυτά τα συστατικά, σε σχέση με το κόκκινο σταφύλι. Η αρώνια, επίσης, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Superfoods1Το μείγμα αυτών των καρπών -σε συνδυασμό και με άλλες υπερτροφές, όπως το μύρτιλλο, το φραγκοστάφυλλο, το βατόμουρο, το σμέουρο, το κράνο, αλλά και με άλλες τροφές, όπως ξηρούς καρπούς μπορεί να εμπλουτίσει το πρωϊνό γεύμα, με γιαούρτι ή μούσλι ή μέλι. Μια εξαιρετική συνταγή δίνει η Θεοδώρα Κακάτσιου: ιπποφαές, μαύρη στραφίδα και ινδική καρύδα, πολτοποιημένα σε μπλέντερ ή μύλο του καφέ, μπορούν να γίνουν εύγευστα μπισκοτάκια. Οι νωποί καρποί μπορούν να ενισχύσουν έναν χυμό, πχ πορτοκαλιού ή ένα smoothie. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.  

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ