COB: ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΠΗΛΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

cob3

Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής. Είναι η λογική της επιστροφής στην φύση. Τα κοιτάς και σου θυμίζουν στρουμφόσπιτα και όμως είναι ότι πιο φυσικό για  διαμονή. Ο λόγος γίνεται για τα σπίτια cob, τα οποία χρησιμοποιούν υλικά που βρίσκονται στην φύση και αναπνέουν καλύτερα από κάθε άλλη συμβατή κατασκευή. Ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις στο κυρίως χώρο που έχει νεροχύτη φτιαγμένο από πηλό. Το καθιστικό είναι επίσης από υλικά που βρίσκονται στην φύση. Νιώθεις ότι εκεί μάλλον ζουν κάποια παράξενα πλάσματα του δάσους.

Ο Κώστας Κοντομάνος έφταιξε το πρώτο σπίτι cob πριν από 25 χρόνια, με υλικά που βρήκε στη φύση ή υλικά μεταχειρισμένα. «Το στοίχημα τότε ήταν πόσο φτηνό θα ήταν και πόσο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα θα είχε. Χρειαστήκαμε άχυρο, χώμα, πηλό και πέτρα, που υπάρχουν άφθονα στη φύση», περιγράφει. Σε ένα αγρόκτημα τεσσάρων στρεμμάτων΄στο Νέσσωνα Λάρισας, έχει κατασκευάσει ένα μικρό οικισμό από τέτοια σπιτάκια που πραγματικά μοιάζει με στρουμφοχωριό. Εκεί υπάρχουν όλα τα κατοικίδια που θα είχε ένα σπίτι στο χωριό. Ακόμη και κότες με κοτέτσι πολυτελείας κατασκευασμένο με την τεχνοτροπία των cob. Είναι πραγματικά ένα concept, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αυτάρκειας. Ακόμη και το νερό της βροχής συγκεντρώνεται σε δεξαμενή για να ποτιστεί ο κήπος.

Όμως από τότε η ιδέα προχώρησε, καθώς ο κατασκευαστής κατάφερε και εφάρμοσε νέες πρακτικές και μεθόδους σε ένα σπίτι, που δεν ξεπέρασε σε κόστος τα 6.000 ευρώ. Αυτή η κατασκευή είχε καλύτερη ενεργειακή αυτοτέλεια και με χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος. Μετά από μετρήσεις που έγιναν με την συνδρομή του Πανεπιστημίου, αποδείχθηκε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, ακόμη και με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, διατηρούσε, χωρίς καθόλου θέρμανση, στο εσωτερικό περιβάλλον θερμοκρασία της τάξης των 16 βαθμών Κελσίου.

Επίσης, με την βοήθεια των μαθητών των σχολείων που επισκέπτονται το αγρόκτημα, κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο cob σπίτι, το οποίο διαθέτει υπόγειο με κελάρι -και πλούσια οινοθήκη. Το δάπεδο είναι από φυσικές πέτρες, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μπορεί να ρυθμιστεί -για παράδειγμα, αν χρειάζεται περισσότερη υγρασία, τότε το πέτρινο δάπεδο βρέχεται, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

cob5

Το κελάρι που δημιούργησαν οι μαθητές

Ένα Cob- ιγκλού για τους πρόσφυγες

Όμως ο κατασκευαστής των cob, προτείνει και μια λύση ασφαλή για τη διαμονή των προσφύγων αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων Ο κ. Κοντομάνος, που είναι ο εμπνευστής των cob, των σπιτιών από πηλό που βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό, προτείνει μια παραπλήσια κατασκευή, σε σχήμα ιγκλού, που είναι εύκολη στην υλοποίησή της και έχει όλα τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά μιας σταθερής κατασκευής.

tol2

Η κατασκευή σε σχήμα «ιγκλού» που προτείνει ο κατασκευαστής των COB για τους πρόσφυγες

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μένουν αυτή την ώρα, προσωρινά, σε σκηνές, στους χώρους υποδοχής. Όμως το καλοκαίρι πλησιάζει και η διαμονή τους εκεί θα είναι πραγματικά δύσκολη, καθώς οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν …κόκκινο. Αντίστοιχες δυσκολίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ερχόμενο χειμώνα, που ο υδράργυρος ενδέχεται να καταγράψει χαμηλές θερμοκρασίες και υπό του μηδενός.

Η κατασκευή που υλοποιεί ο Κώστας Κοντομάνος στοιχίζει το πολύ 300 ευρώ η μία και μπορεί να φιλοξενήσει πέντε ή και περισσότερα άτομα, ανάλογα με τις διαστάσεις της. Την “περίεργη” αυτή κατασκευή προχωρούν και την κατασκευάζουν εθελοντικά μαθητές σχολείων. Ο φέρων οργανισμός είναι ένας γεωδαιτικός θόλος από φθηνά ξύλα -όπως φαίνεται στη σχετική φωτό- συναρμολογημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να επενδυθεί με τα πλέον φυσικά υλικά, όπως κουρέλια που θα βουτηχτούν σε ασβέστη. Στην συνέχεια θα μονωθεί με μαλλί προβάτου, με αποτέλεσμα να αποκτά βιοκλιματική συμπεριφορά, δηλαδή ζεσταίνεται και δροσίζεται με τον ήλιο. «Το δεύτερο στρώμα πάνω από τα ξύλα θα είναι επένδυση με καλάμια και ως επί το πλείστον όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι υλικά από αυτά που θα πετούσαμε», λέει ο κατασκευαστής.

Η κατασκευή θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για την επιπλέον θέρμανση, όταν δεν θα θερμαίνεται από τον ήλιο, στην κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί ένα σύστημα rocket stove, που είναι μια ιδιότυπη σόμπα, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί πολύ εύκολα και να καίει πολύ λίγα ξύλα. Έτσι με την κατασκευή αυτή, όλη η θερμική ενέργεια που παράγεται πάει μέσα στο σπίτι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ