ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ: ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

12112224_962747440437974_2834083368966299968_n

Ακολούθησαν το δρόμο της μουσικής και βαδίζουν στα μονοπάτια της παράδοσης. Παντρεύουν το έντεχνο με το ρεμπέτικο και ντύνουν τα ακούσματα του χθες με στίχους μέσα τη σύγχρονη οπτική των νέων ανθρώπων. Σκοπός τους, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, να δημιουργούν τραγούδια με τα οποία ο κόσμος να διασκεδάζει, να χορεύει ασταμάτητα, μέχρι τελικής πτώσεως. Οι «Χοροσταλίτες» Φάνης Φωτόπουλος, Βασίλης Μεσσαριτάκης, Μάνθος Μουστάκας, Δήμητρα Καχριμανίδη και Τάσος Γουσέτης αποτελούν ένα μουσικό σχήμα με σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, καθώς μέσα τους ήχους του λαούτου, του τζουρά, της κιθάρας και του σαξοφώνου, του βιολιού και του μαντολίνου, του κλαρίνου, της φλογέρας, του μπουζουκιού, των κρουστών και της  τσαμπούνας κρατούν ζωντανές τις μουσικές μας μνήμες. Λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Γη*, μιλήσαμε με την Δήμητρα για το συγκρότημα, για τα όσα τους ενώνουν και για όσα πρέπει να αναμένουμε!

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή κι ας κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις: Ποιοι είναι οι Χοροσταλίτες; Πότε και πώς ξεκίνησε το μουσικό σας ταξίδι;

Η σύσταση του σχήματος ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2014. Βέβαια, υπήρξαν πολλές τροποποιήσεις, καθώς στην πορεία κάποιοι συνεργάτες προστέθηκαν και κάποιοι αποχώρησαν για προσωπικούς λόγους. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε σαν μια ορχήστρα παραδοσιακή, οποία θα συνοδεύει δύο χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων: του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» και του Συλλόγου Αρβανιτών του δήμου Ιλίου. Στη συνέχεια αρχίσαμε να υλοποιούμε την ιδέα του «αρχηγού» μας, του Βασίλη Μεσσαριτάκη, να δίνουμε σώμα και ψυχή στα τραγούδια του και να δημιουργούμε όλο αυτό που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με πολλή αγάπη και μεράκι, να είναι δηλαδή όλη η δική μας μουσική βασισμένη σε παραδοσιακά ακούσματα.

Το όνομα «Χοροσταλίτες» πώς προέκυψε;

IMG_3697Το όνομα «Χοροσταλίτες» προέρχεται από το ικαριώτικο ρήμα – υπάρχει μόνο στην Ικαρία – χοροσταλίζω που σημαίνει γλεντάω, διασκεδάζω, χορέυω μέχρι τελικής πτώσεως. Ακριβώς, όπως τα πανηγύρια στην Ικαρία που διαρκούν περισσότερο από 12 ώρες. Το όνομα προέκυψε επίσης και από την πολύ στενή και οικογενειακή πλέον για μένα επαφή με τον Πανικάριο Σύλλογο «Άρτεμις Ταυροπόλος».

Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής σας και ποιες είναι οι επιρροές σας;

Οι επιρροές μας προέρχονται από την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Αν θα θέλαμε να το εμβαθύνουμε περισσότερο έχουμε επηρεαστεί και από άλλες μουσικές παραδόσεις. Δεν ξέρω βέβαια, αν είναι σωστό να βάζουμε στα είδη πλέον ταμπέλες. Ούτως ή άλλως η Ιστορία δείχνει το κάθε μουσικό είδος τι είναι πραγματικά. Ας πούμε μόνο ότι η μουσική εξελίσσεται και αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι δώσουμε μια συνέχεια της παραδοσιακής μουσικής.

Γράφετε οι ίδιοι στίχους και μουσική για τα τραγούδια σας. Τι αποτελεί έμπνευση για σας;

Σε ένα από τα τραγούδια μας, για το οποίο έχω γράψει στίχους και ονομάζεται «Τα μάτια σου», πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα μάτια ενός αγοριού που μου άρεσε σε πολύ μικρότερη ηλικία. Ένα άλλο τραγούδι στο οποίο έχει γράψει στίχους ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης και μουσική ο Βασίλης Μεσσαριτάκης προέκυψε από στιχάκια που απήγγελε ο πατέρας μου – μιας και του αρέσει η ποίηση – στη μητέρα μου. Στο άκουσμά τους εγώ τα κατέγραψα και βγήκε ένα πολύ ωραίο τραγούδι.

Η Δήμητρα Καχριμανίδη

Η Δήμητρα Καχριμανίδη

Ασχολείστε με ένα μουσικό είδος κάπως παρεξηγημένο στην Ελλάδα αλλά ευρέως διαδεδομένο και ταυτισμένο συνάμα με την κουλτούρα λαών σε πολλές χώρες ανά την Υφήλιο

Σαν μικρό παιδάκι, όταν ξεκινούσα την προπαιδεία στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισας, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, δεν ήξερα πάρα πολλά πράγματα πάνω στη μουσική. Είχα έρθει από πολύ μικρή σε επαφή με το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το νησιώτικο, γενικά με το παραδοσιακό, αλλά γενικά όπως όλα τα παιδάκια ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω να μαθαίνω κιθάρα. Όμως, για καλή μου τύχη ο τότε καθηγητής μου Χρήστος Καλαμπούκας, δίδασκε στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισας και λαούτο. Είναι δεξιοτέχνης και στα δύο όργανα. Όταν η υπεύθυνη καθηγήτρια με ρώτησε αν θέλω να ακούσω και το λαούτο, της είπα βέβαίως! Όταν το άκουσα, μου έδειξε ότι είναι ένα ιδιαίτερο όργανο. Σιγά – σιγά με την ενασχόλησή μου με το παραδοσιακό τραγούδι γνώρισα έναν θησαυρό. Έναν θησαυρό που τον έχουμε θάψει πιστεύω λόγω της ξενομανίας μας. Θέλουμε πάντα να μοιάσουμε σε κάτι ξένο, ξεχνόντας την παράδοσή μας. Τώρα βέβαια, γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια, γιατί έχουμε στραφεί πολλοί άνθρωποι προς την παράδοση, τη διάσωση και τη διάδοση της. Πιστεύω γενικότερα ότι το θέμα παράδοση θα πάρει άλλη τροπή.

Είχα την αίσθηση ότι πολλοί θεωρούν πως οι «Χοροσταλίτες» κινούνται σε έναν μουσικό χώρο, ο οποίος έχει χαθεί. Ότι δεν υπάρχουν πολλοί νέοι που να ακολουθούν αυτό το δρόμο

Ίσως έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος, αλλά κάτι υπάρχει ακόμη και αρκεί να το «ξεθάψουμε». Γίνεται αγώνας από ερευνητές, εθνογράφους, λαογράφους να μην ξεχάσουμε την ταυτότητά μας. Αυτό που βλέπω προσωπικά γνωρίζοντας ανθρώπους της ηλικίας μου αλλά και μεγαλύτερους, είναι ότι γίνεται πραγματικά μια πολύ όμορφη δουλειά και προσπάθεια. Πολλοί επίσης θεωρούν ότι πρέπει να παίζουμε παραδοσιακά τραγούδια, όμως να τα φέρουμε στα μέτρα των αυτιών μας, στα μέτρα του σήμερα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι όλα τα είδη μουσικής εξελίσσονται. Ομοίως και η παραδοσιακή, αρκεί βέβαια να γίνεται με σεβασμό προς αυτό που ήταν.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Πολλές μουσικές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Αυτά είναι τα επόμενά μας βήματα. Σαν στόχος μας είναι να προσφέρουμε τη μουσική που γράφουμε και ο κόσμος να μη σταματήσει να διασκεδάζει. Αυτό θέλουμε, αυτή είναι η δουλειά μας. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ούτε η μεγάλη φήμη ούτε κάποιο cd. Το βασικότερο θέλω μου είναι να αγαπήσει ο κόσμος την παραδοσιακή μουσική αλλά και τα τραγούδια του σχήματος των Χοροσταλιτών. Θα συνεχίσουμε βέβαια και με καινούρια τραγούδια και θα προχωρήσουμε σε κάποια videoclip.


 

*Οι Χοροσταλίτες θα εμφανιστούν στη Λάρισα στο καφενείο Γη, την Παρασκευή 19/2/2016, στις 21:00

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mrclogo

ΑΧΡΩΜΑ ΑΥΤΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

#Γλυκιά αναποτελεσματικότητα «Παιδιά πρέπει να υπάρχει ποσόστωση γυναικών στο Συνέδριο», είπαν κεντρικά στις τοπικές της ΝΔ. Ήθελαν έναν ελάχιστο αριθμό γυναικών και έτσι είπαν στους ...