ΤΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΚΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι τρεις επιστήμονες

Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της μιζέριας, συνηθίζουμε ν’ ακούμε πως τα λαμπρά μυαλά αυτού τόπου μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν το επιστημονικό τους όνειρο πραγματικότητα. Κι όμως σε πείσμα των καιρών που ζούμε, μια σημαντική ομάδα Λαρισαίων επιστημών, διαφόρων ειδικοτήτων αποφάσισαν να κάνουν πράξη τις δικές τους ιδέες με τις δικές τους δυνάμεις. Στην αυγή του 2016 ίδρυσαν την digital idea, μια επιστημονική ένωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παράγει τεχνολογία και νέες ιδέες για την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Μια τριμελής ομάδα της επιστημονικής ένωσης, παρουσίασαν την προσαρμογή ρομποτικού βραχίονα σε 3D εκτυπωτή. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival 2016», στην Αθήνα.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Πέτρου, ο μηχανολόγος Κώστας Κιτσάκης και ο φυσικός Ηλίας Τανός. Με την βοήθεια ενός ανοικτού λογισμικού, την εκτύπωση σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και τον έλεγχο από απόσταση ενός ρομποτικού βραχίονα κατάφεραν να δημιουργήσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας δίνοντας απλώς εντολές στο μηχάνημα. «Για να γίνει αυτό έπρεπε να δέσουμε την τεχνολογία του εκτυπωτή, βαλαμε ένα μοτεράκι για να κάνουμε την κίνηση και με το προγραματισμό και την χρήση υπέρυθρων ακτίνων καταφέραμε με ένα απλό τηλεχειριστήριο να υπακούει στις εντολές ο βραχίονας, στις κινήσεις που εμείς θέλουμε», λέει ο Νίκος Πέτρου.

Οι τρεις επιστήμονες

Οι τρεις επιστήμονες

Ο Ηλίας Τανός ήταν υπεύθυνος για την δημιουργία ενος αυτοματισμού, που απαιτούσε την κατασκευή ενός μικρού κινητήρα. «Φτιάξαμε έναν κώδικα για να μπορεί να κινηθεί ο κινητήρας σε διάφορες γωνίες. Αυτό που εμείς δημιουργήσαμε θα μπορεί αργότερα να έχει εφαρμογή στα λεγόμενα έξυπνα σπίτια που είναι το μέλλον. Η μοναδικότητα της δημιουργίας αυτής είναι ότι με την βοήθεια ενός ελεύθερου λογισμικού, δημιουργήσαμε κάτι χωρίς κόστος. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να πληρώσεις», υποστηρίζει.

WP_20160414_15_10_21_ProΟ μηχανολόγος Κώστας Κιτσάκης μιλά για την ιδέα που υλοποίησε η τριμελής ομάδα των επιστημών. «Θέλαμε να κάνουμε έναν απλό ρομποτικό βραχίονα με ένα κινούμενο μέρος. Φτιάξαμε απλώς ένα κώδικα για να λειτουργήσει αυτό το μηχάνημα, 15-20 γραμμές. Αυτό είναι μια απλή λύση που από εκεί και πέρα αρχίζεις και το επεκτείνεις όσο θέλεις», περιγράφει. Το στοίχημα σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, είναι η τεχνολογία του 3D εκτυπωτή να περάσει στην εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις σκέψεις τους με την βοήθεια αυτού του μηχανήματος. Η τεχνολογία πλέον είναι φτηνή. Για να δημιουργηθεί ο βραχίονας χρειάστηκε ο εκτυπωτής που παραχώρησε το ΤΕΙ Λάρισας (η αξία του είναι γύρω στα 400 ευρώ) και μόλις 38 δολάρια για τα υπόλοιπα μέρη της!

Πλέον ο εκτυπωτής δεν είναι μόνον για φωτοτυπίες. Θα μπορεί να μας κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας. Για φανταστείτε να έχει σπάσει το πόμολο της πόρτας; Με ένα 3D εκτυπωτή θα μπορέσετε να το σχεδιάσετε και στην συνέχεια να το παράξετε. θα μπορείτε να σχεδιάζετε και να εκτυπώνετε στο σπίτι σας τα γλυκά της αρεσκείας σας. Σε επαγγελματική κλίμακα τα επόμενα χρόνια θα αγοράζουμε εκτυπωμένα αυτοκίνητα παραγόμενα από ειδικούς εκτυπωτές. Θα μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εκτυπώνουμε μεγάλα κτήρια, καθώς θα υπάρχουν εκτυπωτές που θα υλοποιούν το σχέδιο με μπετόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό θα βοηθήσει ώστε ότι εκτυπώνεται τελικά να είναι φθηνότερο ως προϊόν.

Το μέλλον είναι εδώ, ακόμη και στην Ελλάδα, που δεν διανύει τις καλύτερες της ημέρες. Η ανάπτυξη θα έρθει αν στηρίξουμε προσπάθειες σαν κι αυτές, που δείχνουν ότι οι ιδέες υπάρχουν, απλώς πρέπει, χωρίς πάντα υπέρογκο κόστος, να τις υλοποιήσουμε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Voltaroun

VOL-ΤΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Με στόχο την προσέλκυση ικανού αριθμού αεροπορικών εταιρειών που θα προσδώσουν στον αερολιμένα της Ν.Αγχιάλου-Βόλου -διεθνώς καταχωρισμένο ως “VOL”– τον χαρακτήρα του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος ...