ΤΟ DEJA VU ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

image

Déjà vu σημαίνει στα γαλλικά «αυτό το έχω ξαναζήσει». Έτσι ονομάζεται η έντονη αίσθηση που νοιώθουμε πως, ένα γεγονός που βιώνουμε ή βλέπουμε αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά, έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Αυτό που ζει σήμερα ο Ελληνας, την απειλή της χρεοκοπίας, τα άδεια ταμεία, το μαχαίρι στο λαιμό που εκβιαστικά φέρνει νέα μέτρα, τα έχει ξαναδεί, πως να το ξεχάσει άλλωστε ούτε χρόνος δεν πέρασε.

Κι όσο και εάν δεν θέλει να το πιστέψει, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη νέα του έκθεση περιγράφει μαύρη την κατάσταση. Ξεκαθαρίζει ότι η διαπραγμάτευση που παραμένει ανοιχτή κάνει κακό στην οικονομία και μάλιστα συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Η παράταση αυτή εξανεμίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας.

Το δικό του dèjà vu ο Έλληνας το ζει σε κάθε αξιολόγηση. Οι επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση αυτή με την σχιζοφρένεια. Το να νιώθεις ότι αυτό το ξαναζείς και μάλιστα κάθε φορά με τα ίδια ή άλλα πολιτικά πρόσωπα είναι αν μη τι άλλο παράνοια. Άλλωστε τι λογικό συμβαίνει πλέον στην καθημερινότητα μας;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ