ΤΟ BULLYING ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ

8822450_orig
photo artwork: Shadow-Renegade

Το bullying δεν είναι μαγκιά αλλά θρασυδειλία, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη, ο οποίος μάλιστα επιλέγει τον όρο «ψευτονταηλίκι» αντί του «εκφοβισμού» καθώς μειώνει εννοιολογικά την θέση του νταή ως θύτη.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο τα χαρακτηριστικά του bullying είναι η ασσυμετρία δύναμης και η απόλαυση της σαγήνης του κακού από τον θύτη, το θύμα και τους παρευρισκόμενους. Δημιουργείται μέσα σε εγωκεντρικές και ναρκισσιστικές κοινωνίες και σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη είναι εύκολο να παταχθεί. Ο πιο σωστός τρόπος, βέβαια, είναι η η εξίσωσή του εκφοβισμού με το ψευτονταηλίκι και ο απώτερος σκοπός η γελοιοποίηση του θύτη. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μέσω του σχολείου, της κοινωνίας και της οικογένειας, με τρόπους που αναφέρει αναλυτικά ο ίδιος στο βιβλίο του «Bullying… και όμως νικιέται».

Ο ψυχίατρος μίλησε για το φαινόμενο σε εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου Κιλελέρ και του Συλλόγου «Ευχή Ζωής» το περασμένο Σάββατο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Στο πάνελ τον κ. Σιδέρη πλαισίωναν οι πρόεδροι των δυο οργανώσεων, Μαρίνα Παπαντάκου και Μαριέττα Λάμπρου, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Μετά την ομιλία ακολούθησε χορός από τους επανειλημμένα πρωταθλητές εφήβους χορευτές, Σταύρο Γκουντάρα και Ναταλία Τζιάνου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ