ΤΟ «ΦΙΛΙ» ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1-ΦΙΛΙ-ΦΩΤΟ

«Το Φιλί», ένα ποιητικό έργο της Άννας Μανωλοπούλου, γραμμένο για να παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή ως «ονειρόδραμα σε πράξη μία», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Λαμπρούλη, πρόκειται να παρουσιάσει από τις 8 έως τις 13 Ιανουαρίου το Θεσσαλικό Θεάτρο.

Το «Φιλί του Ανέμου» όπως είναι ο πλήρης τίτλος, διαποτισμένο από πάθος μεταφέρεται στη σκηνή ως ένας αλληγορικός μονόλογος όπου η ηθοποιός συνομιλεί με το χρόνο, πλάθοντας φευγαλέες εικόνες, για ένα βαθιά υπαρξιακό και συναισθηματικό έργο με φιλοσοφικές προεκτάσεις, που καταφέρνει όμως να παραμένει ανθρώπινο και ιδιαίτερα προσωπικό.

Για «ένα ποίημα ωδή στη ζωή και στον έρωτα και στην αθανασία που προσφέρει κι ένα θρήνος που τα πρέπει ληστεύουν τα θέλω μας» έκανε λόγο μιλώντας για το έργο η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου Βιβή Τσεκούρα εκφράζοντας παράλληλα την ανυπομονησία της για τελικό απότέλεσμα. «Ανυπομονούμε να δούμε τις λέξεις να μεταφράζονται και να μεταμορφώνονται σε εικόνες και οι εικόνες σε μαγεία και όνειρο» είπε.

Από τη μεριά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου Κώστας Τσιάνος επισήμανε πως «με χαρά υποδεχόμαστε την ποιητική αυτή παράσταση του Κώστα Λαμπρούλη που βασίζεται στο έργο της ποιήτριάς μας, της Άννας Μανωλοπούλου και με πολλή όρεξη περιμένουμε να τη δούμε στο μαγικό χώρο του Θεσσαλικού Θεάτρου».

«Επέλεξα τα στοιχεία της φύσης για να δώσω τις έντονες καταστάσεις της ζωής μας. Η σημεολογία των στοιχείων της φύσης δίνει άλλη διάσταση και στον έρωτα που μετουσιώνει τη ζωή σε ποίηση και την ποίηση σε ζωή για να υπάρχουμε. Ο έρωτας είναι αυτός που απογειώνει την ομορφιά αλλά προσγειώνει με την αλήθεια» τόνισε η δημιουργός του, ποιήτρια Άννα Μανωλοπούλου.

«Είναι έργο πραγματική πρόκληση για να το φέρει κανείς το θεατρικό σανίδι. Ελπίζω ότι καταφέραμε να μετατρέψουμε το λόγο σε θεατρική πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Κώστας Λαμπρούλης, ο οποίος έχοντας επιλέξει το ανέβασμα ενός απαιτητικού ποιητικού κειμένου, επιδιώκει μια σύγχρονη θεατρική προσέγγιση, όπου ο κυρίαρχος λόγος συναντά νέες εκφραστικές φόρμες και συνδιαλέγεται με τη μουσική, την κίνηση, την εικαστική εγκατάσταση και τις κινηματογραφικές εικόνες.

Το μοναδικό ρόλο ερμηνεύει η Ανδρομάχη Μακρίδου, την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Φίλιππος Ζούκας, την επιμέλεια της κίνησης, η Δέσποινα Μπουνίτση, τα κοστούμια η Ελένη Ψύρρα, τα οπτικά μέσα η ομάδα «Life of Film» και τον φωτισμό ο Μάκης Παπατριανταφύλλου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ