ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

WP_20160120_13_49_53_Pro

Είναι κάποια επαγγέλματα που σβήνουν. Η τεχνολογία, η νέα εποχή, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής, μας άλλαξε τις συνήθειες. Αγοράζουμε ρούχα και παπούτσια κατασκευασμένα από μηχανές. Κι όμως αυτές οι μηχανές αυτές ακόμη δεν στάθηκε δυνατόν να παράξουν κάτι που είναι εντελώς ελληνικό και είναι συνδεδεμένο με την ιστορία μας. Πρόκειται για το τσαρούχι. Το ένδοξο αυτό υπόδημα που οι Έλληνες φορούσαν στην επανάσταση κατά των Τούρκων πολεμώντας το εχθρό. Είναι το σήμα κατατεθέν της ελληνικής μας παράδοσης καθώς συνοδεύει τις παραδοσιακές μας φορεσιές.

Κι όμως οι κατασκευαστές τσαρουχιών στη Ελλάδα είναι …είδος υπό εξαφάνιση. Στη Λάρισα συνατήσαμε τον τελευταίο «τσαρουχά» ο οποίος συνεχίζει την παράδοση την οποία έμαθε από τον πατέρα του. Ο Δημήτρης Μπλιούμπας, κατασκευαζει το παραδοσιακό υπόδημα κυρίως για χορευτικούς συλλόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το τσαρούχι είναι ένα ελαφρύ, δερμάτινο χειροποίητο ανδρικό ή γυναικείο υπόδημα με ή χωρίς φούντα το οποίο φορούσαν οι χωρικοί στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές των Βαλκανίων και της Τουρκίας, μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα. Σήμερα φοριούνται στην Ελλάδα ως υποδήματα μαζί με τη φουστανέλα και με τη στολή των Ευζώνων. Τα τσαρούχια που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας στην Προεδρική Φρουρά φέρουν επίσης στο κάτω μέρος τους περίπου 50 καρφιά το καθένα. Τα καρφιά αυτά είναι υπεύθυνα για τον χαρακτηριστικό ήχο που παράγουν τα τσαρούχια κατά τη διάρκεια ευζωνικών παρελάσεων. Ως συνεπακόλουθο, τα καρφιά αυτά αυξάνουν αρκετά το βάρος του τσαρουχιού, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα τρία κιλά το καθένα.

Ο Δημήτρης Μπλιούμπας ασχολείται με το παπούτσι 35 χρόνια και με την τέχνη του τσαρουχιού τα τελευταία 18χρόνια. Μας περιγράφει την διαδικασία της κατασκευής, αλλά μας αποκαλύπτει και τα μυστικά της τέχνης του. «Για να φτιάξεις ένα ζευγάρι τσαρούχια χειροποίητα θέλεις τουλάχιστον μια εβδομάδα δουλειάς. Χρησιμοποιείς δέρμα από μοσχάρι, φόδρα δερμάτινη, πάτο από δέρμα και ξυλόμπουργκα και καρφιά. Τέλος βάζουμε και μια πλαστική σόλα για τους χορευτές» μας λέει. Σε ειδικές παραγγελίες τοποθετούνται πρόκες, όπως στα τσαρούχια της προεδρικής φρουράς.

WP_20160120_13_50_36_Pro

Τα μάτια του βουρκώνουν όταν το ρωτάμε πως νιώθει όταν το έχει τελειώσει την κατασκευή του. «Όταν βλέπεις ο πελάτης να το φορά στο πόδι του και να του αρέσει, νιώθεις μια ικανοποίηση, μια χαρά, που ακόμη μπορούμε και συντηρούμε την παράδοση. Όταν πηγαίνω σε χορευτικά και ακούω να χτυπούν τα δικά μου τσαρούχια, νιώθω μια περιφάνεια».

Το κόστος κατασκευής ενός καλού τσαρουχιού ανέρχεται στα 100 € το ζευγάρι, ενώ λόγω της κρίσης οι πελάτες ζητάνε και τσαρούχια με χαμηλότερη τιμή, όμως αυτά, δεν έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυθεντικού τσαρουχιού. Η τέχνη της κατασκευής είναι ιδιαίτερη με το τελικό αποτέλεσμα -καθώς είνα χειροποίητο- να κρίνεται στη λεπτομέρεια. Όμως είναι και μια τέχνη που σιγά-σιγά σβήνει, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που κατασκευάζουν το ελληνικό, παραδοσιακό τσαρούχι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ