ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Κ. ΓΑΛΛΗ

IMG_2274

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική -όχι μόνο για τους συμμετέχοντες- εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας το Σάββατο. Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου διοργάνωσε μια τιμητική βραδιά για τον πρώτο έφορο αρχαιοτήτων της Λάρισας, Κώστα Γαλλή.

Ο Κώστας Γαλλής είχε έρθει ως νέος αρχαιολόγος στην Λάρισα στη θέση του επιμελητή. Σύμφωνα με όσα εξιστόρησαν για τον ίδιο ο επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου, Χαραλάμπος Κριτζάς, ο Γιώργος Τουφεξής, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Στέλλα Κατακούτα, επίσης αρχαιολόγος στην ίδια Εφορεία, όταν πριν το 1980 ο κ. Γαλλής τοποθετήθηκε στην πόλη πήρε ένα μικρό γραφείο μέσα στο Γενί Τζαμί.

IMG_2273Από τότε έκρινε πως «η αποθήκη αρχαιοτήτων» που βρισκόταν στο προαύλιο του μουσείου, έπρεπε να παρουσιαστεί και να φυλαχθεί κατάλληλα σε ένα νέο μεγάλο μουσείο. Έτσι ξεκίνησε το όραμα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Πριν φτάσει όμως στην διαπίστωση της ανάγκης αυτής, ο κ. Γαλλής πρωτίστως έπρεπε να συστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας καθώς μέχρι πριν οι ανασκαφές υπάγονταν στην Εφορεία του Βόλου.

Μια άλλη σπουδαία κίνηση του Κώστα Γαλλή ήταν η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου. Ο αρχαιολόγος είχε έρθει σε αντιδικία με τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές των ακινήτων που θα απαλλοτριώνονταν, ενώ πολλές φορές οι μπουλντόζες είχαν σταματήσει καθώς όπως τον ενημέρωσαν από τις δημοτικές αρχές «θα χυνόταν αίμα».

IMG_2275Παρόλα αυτά, ο Κώστας Γαλλής δημιούργησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, έφερε στο φως το αρχαίο θέατρο, και εν τέλει είδε το Μουσείο που οραματιζόταν να γίνεται πραγματικότητα και να αποτελεί το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα της ιστορίας του τόπου.

Ο ίδιος ο Κώστας Γαλλής, παίρνοντας το λόγο, μνημόνευσε τις ημέρες του στην Εφορεία και τα πρόσωπα που πλαισίωσαν και στελέχωσαν την υπηρεσία, ανάμεσα στα οποία ήταν η κα Κατακούτα, ο κ. Τουφεξής και βέβαια η νυν προϊσταμένη της Εφορείας και διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείου, η Σταυρούλα Σδρόλια. «Το μουσείο είναι μια αχτίδα φωτός για τον πολιτισμό στις δύσκολες μερες που ζούμε», δήλωσε στο τέλος ο αρχαιολόγος και στην συνέχεια ξενάγησε ο ίδιος το κοινό στον εκθεσιακό χώρο που αφορά τα νεολιθικά εκθέματα που βρέθηκαν στην Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_1645

PEOPLE DON’T STOP WALKING

Είναι άνθρωποι που έχουν περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στα παράλια της Τουρκίας και να χρειαστεί επίσης να διασχίσουν με σάπια πλεούμενα το μισό ...