ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ 2016;

ok-5κατασχεσεις-640x410

Ο καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών ΑΠΘ, Διονύσης Χιόνης, και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, απαντούν στο ερώτημα.

xionisΕκτιμώ ότι δεν θα είναι δυσκολότερο από τα προηγούμενα έτη, θα είναι όμως καθοριστικό για την πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας. Το 2016 δεν θα προσθέσει απλά και μόνο ένα ακόμα έτος ύφεσης και αποπληθωρισμού, αλλά θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το συνολο του προγράμματος. Είναι πολλές και μεγάλες οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προκείμένου να δρομολογήσουν κάποιες εξελιξεις. Οι αποφάσεις αυτές εξαρτώνται από την οικονομική και νομισματική ένωση, από τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και το ΔΝΤ. Το 2016 θα είναι ένα έτος αναιμικής ανάπτυξης και μιας ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.


 

zoumpoulakisΜε τα δεδομένα της οικονομίας φέτος τα πράγματα είναι σαφως πολύ χειρότερα απ’ότι περσι την ίδια μέρα. Από την άλλη όμως, οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες σήμερα,απ’ ότι ήταν πριν από έναν χρόνο, ακριβώς γιατί υπήρχε τεράστια πολιτική αβεβαιότητα. Τώρα γνωρίζουμε και ελπίζουμε σε κάτι διαφορετικό. Ξέρουμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε- στο βαθμό που αυτός ο δρόμος γίνει πραγματικότητα- αν αποδώσουν τα μέτρα και ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, τότε υπάρχουν πολύ σοβαρές προοπτικές να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια. Αν γίνουν όλα αυτά το 2016 θα καταλήξει με θετικό πρόσημο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

article_pyrotexnhmata

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Γράφει ο Δημήτρης Κουρέτας   Η ζωή μου δεν έμοιαζε με τη ζωή ενός μουσικού. Έμοιαζε περισσότερο με τη ζωή ενός επικίνδυνου και ανήσυχου νέου ...