ΤΕΡΨΙΘΕΑ: ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, SECURITY ή ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ;

Screen Shot 2016-02-19 at 15.50.13

«Είναι αναστατωμένοι οι κάτοικοι, αυτή είναι η αλήθεια. Εντάξει, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπερβολές και ακρότητες, ότι βάζουν σιδεριές, αλλά φοβούνται», σημειώνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τερψιθέας, Νικόλαος Μπόνιας, μιλώντας στο tirei.gr. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βασανισμού, στην κυριολεξία, επί εννέα ώρες, ζευγαριού κατοίκων της Τερψιθέας και μάλιστα στην καρδιά του οικισμού, το τοπικό συμβούλιο και οι κάτοικοι αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο κτίριο της κοινότητας, προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να βρεθεί μια λύση. Στόχος είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση της περιοχής -η λύση που προκρίνεται είναι να «προσληφθεί» ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, από τους ίδιους τους κατοίκους.

IMG_20160219_113530

Ο Νίκος Μπόνιας

Εδώ και μέρες, από τα μεγάφωνα της κοινότητας ακούγεται η φωνή που καλεί τους κατοίκους της Τερψιθέας σε συνέλευση, σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Είκοσι μέρες μετά το εγκληματικό περιστατικό στην καρδιά του οικισμού, φαίνεται να έχουν επανέλθει οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής. Τα παιδιά παίζουν στις πλατείες, οι περιπατητές συνεχίζουν τις συνηθισμένες τους διαδρομές, οι ποδηλάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διαδρομές. Ταυτόχρονα, όμως, οι κάτοικοι είναι πιο υποψιασμένοι -και λίγο σε επιφυλακή. Ιδίως μετά το σούρουπο. Το περιστατικό έχει συγκλονίσει για τη βιαιότητα και βαναυσότητα των δραστών, απέναντι στο ζευγάρι, μια 50χρονη γυναίκα και τον 60χρονο σύζυγό της, οι οποίοι δέθηκαν, φιμώθηκαν και δέχθηκαν βιαιοπραγίες από τους πέντε δράστες -κι όλα αυτά επί εννέα ώρες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, χωρίς να αντιληφθεί κανείς από τη γειτονιά το παραμικρό.

Ανάβουν φώτα σε όλες τις αυλές…

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι ότι, πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών, υπάρχουν φώτα αναμμένα -σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ό,τι πριν. Το απόγευμα της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου, οπότε και είχε γίνει γνωστό το τί είχε συμβεί, στην κεντρική πλατεία της Τερψιθέας οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που κακοποιοί είχαν εισβάλλει σε οικία και έδεσαν τους ενοίκους. Πριν από μερικά χρόνια είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό, ωστόσο δεν είχε σημειωθεί στο κέντρο του οικισμού, αλλά στα όρια -το εν λόγω περιστατικό δεν είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον, και το 2013 και το 2014 και το 2015 στην Τερψιθέα είχαν σημειωθεί απανωτά κρούσματα ζωοκλοπών -με ζημίες που ανέρχονται σε 20.000 ευρώ. Στις αρχές του 2015, σε σχετικό ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου της Τερψιθέας αναφερόταν ότι αυξήθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων για «ύποπτες» κινήσεις αγνώστων αυτοκινήτων, αλλά και οχλήσεων στις κατοικίες για να εξακριβωθεί η παρουσία ή απουσία των ενοίκων -επίσης, γινόταν λόγος για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι λίγες μέρες πριν το πρωτόγνωρης βιαιότητας περιστατικό είχε γίνει απόπειρα ληστείας σε κατοικία, σε άλλο σημείο της Τερψιθέας. Μετά το περιστατικό, σημειώθηκε απόπειρα εισόδου σε κατοικία, σε κεντρική οδό του οικισμού -μάλιστα, οι δράστες φέρονται να φορούσαν στολές.

output_7IeZ4K

Θα ακούσουμε τους κατοίκους

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι η αστυνόμευση της περιοχής είναι λιγοστή. Επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν έχουν καταγγελθεί όλα τα περιστατικά που μπορεί να έχουν σημειωθεί. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, Γεώργιο Αγάκο, οι περιπολίες είναι έντονες και στη Λάρισα και στην Τερψιθέα, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η Αστυνομία θα ακούσει τους κατοίκους και τις προτάσεις που θα κατατεθούν από το τοπικό συμβούλιο.

Κρίσιμες οι ώρες 7 μ.μ. – 10 μ.μ.

Σαν πέσει το σούρουπο στην Τερψιθέα, στη Λάρισα, όλα αλλάζουν. Ο φωτισμός είναι μεν υπαρκτός, αλλά όχι για να λειτουργεί αποτρεπτικά, ιδίως στις περιμετρικές του οικισμού οδούς. Ο κ.Μπόνιας σημειώνει ότι έχει αντικατασταθεί σημαντικός αριθμός των λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led, ωστόσο δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν όλα τα φώτα ταυτόχρονα. Και ναι, μεν, στην περιοχή της πλατείας και της εκκλησίας, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα του οικισμού -είναι τα καφενεία, τα φαγάδικα, το περίπτερο, τα παντοπωλεία, έχει αρκετό φως το βράδυ, ωστόσο, λίγο πιο μακριά, όπου κυριαρχούν κατοικίες με αυλές, το φως είναι ένας φωτεινός κύκλος μικρής διαμέτρου -αν κάποιος σταθεί έξω από τον κύκλο, δεν γίνεται αντιληπτός.

Σύμφωνα με τον κ.Μπόνια, οι «κρίσιμες» ώρες είναι μεταξύ 7 το απόγευμα και 10 το βράδυ -τότε έχουν επισημανθεί και οι περισσότερες καταγγελίες για αγνώστους που χτυπούν τα κουδούνια των κατοικιών για να διαπιστωθεί αν οι ένοικοι είναι εντός ή εκτός. Τότε είναι επίσης και οι ώρες που οι περισσότεροι κάτοικοι απουσιάζουν. Λίγο τα φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες στη Λάρισα, μια επίσκεψη σε φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, ακόμη και μια βόλτα στο καφενείο του οικισμού γίνεται τότε.

«Στοίχημα» η σημερινή συνέλευση

Η σημερινή συνέλευση των κατοίκων είναι και ένα στοίχημα για το τοπικό συμβούλιο να έρθουν «πιο κοντά» όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Η Τερψιθέα, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, μεταμορφώθηκε από έναν οικισμό περίπου 1.000 κατοίκων σε ένα προάστιο περίπου 3.000 κατοίκων, με έντονη ανοικοδόμηση από τις αρχές του 2000 ως και το 2010, οπότε και η κρίση χτύπησε για τα καλά και τον οικοδομικό κλάδο. Με τον τρόπο που συντελέστηκε η ανοικοδόμηση στην περιοχή, ανάμεσα στις κατοικίες μεσολαβούν χωράφια, αποθήκες και αρκετά κενά οικόπεδα. «Θέλουμε, σαν τοπική κοινότητα να κάνουμε αρκετά πράγματα ώστε να έρθουμε πιο κοντά σαν κάτοικοι, να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Προς το παρόν, θα  προτείνουμε να δημιουργηθεί μία επιτροπή, με μέλη από το τοπικό συμβούλιο, αλλά και κατοίκους, προκειμένου να γίνει ένα ψήφισμα, το οποίο και θα επιδοθεί στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, αλλά και στην Αστυνομία, για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε στο θέμα της αστυνόμευσης. Η πρότασή μας, όμως, θα είναι να απευθυνθούμε, ως κάτοικοι, σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης», ανέφερε ο κ.Μπόνιας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα κληθούν να επωμιστούν το όποιο κόστος προκύψει -σε τούτο το σημείο, ανακύπτουν σημαντικές επιφυλάξεις, τόσο για την αποτελεσματικότητα, όσο και για το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Έχει επίσης προταθεί να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης από τους ίδιους τους κατοίκους. Μια τέτοια κίνηση, όμως, κινείται στα όρια της νομιμότητας. Μέχρι πού μπορούν να φτάνουν αυτές οι ομάδες; Τί θα κάνουν; Θα ελέγχουν ποιός κινείται; (σ.σ. δεν μπορούν να έχουν τέτοια δικαιοδοσία) Θα καλούν συνεχώς την αστυνομία; Είναι πολλά τα ερωτήματα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια λύση», λέει ο κ.Μπόνιας.

Σε λίγο, τί έγινε στη συνέλευση…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ