ΤΕΡΨΙΘΕΑ: ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ SECURITY ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ

Σημεία "χτυπημάτων"

Αμ’έπος, αμ’έργον στην Τερψιθέα Λάρισας. Οι πρώτοι 15 εθελοντές για τη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης του οικισμού, δηλώθηκαν χθες το βράδυ, στη γενική συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της κοινότητας. Το κλίμα ήταν αρκετά φορτισμένο, ωστόσο, αυτό που αποκαλύφθηκε είναι πως τα περιστατικά -όχι μόνον απόπειρας, αλλά τελεσμένων διαρρήξεων, κλοπών- είναι τελικά πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία.

Περίπου 150 κάτοικοι έδωσαν το “παρών” στο αμφιθέατρο της κοινότητας, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Τερψιθέα, τουλάχιστον τα τελευταία 5-7 χρόνια. Στην είσοδο του κτιρίου της κοινότητας, έχουν δημιουργηθεί πηγαδάκια. Ανασύρουν μνήμες περιστατικών, στα οποία ήταν μάρτυρες. Πώς πήγαν να κλέψουν το αγροτικό του ενός, πώς είδαν περίεργους περαστικούς να προσπαθούν να μπουν σε κήπους και αυλές. Οι πόρτες της συνέλευσης είναι ανοιχτές. Οι περισσότεροι έχουν καθίσει στην αίθουσα, είναι πολλοί όμως και εκείνοι που στέκονται όρθιοι.

IMG_20160219_191557Από την έδρα, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, αφού έχει περιγράψει την κατάσταση των τελευταίων ημερών, παροτρύνει τους κατοίκους να καταθέσουν τη γνώμη και την άποψή τους -θέλουν εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, θέλουν ομάδες περιφρούρησης, τί θέλουν από την αστυνομία;

Δεκάδες οι περιπτώσεις…

Τέσσερις φορές έχει πέσει θύμα κλοπής ο κ.Σταύρος – “από όταν είχαμε δραχμές ακόμη”, λέει. Κλέψανε ό,τι βρήκαν σε χρήματα. Τη δεύτερη φορά, του κλέψανε -σε ευρώ πια- το ποσό που είχε μαζέψει για να πληρώσει τον υδραυλικό που του έκανε την εγκατάσταση του φυσικού αερίου -και το αυτοκίνητο. Την τρίτη φορά και τέταρτη φορά, του κλέψανε υλικά και εργαλεία. Μία κάτοικος καταγγέλλει ότι μπήκαν στο σπίτι της, ενώ η ίδια απουσίαζε στην κηδεία του πατέρα της – “τρεις μέρες ήταν ανοιχτό το σπίτι. Κανένας από τους γείτονες δεν πήρε χαμπάρι, δεν μας ειδοποίησε κανείς για τρεις ολόκληρες ημέρες”, λέει. Και σιγά-σιγά αναφέρονται κι άλλα, απανωτά περιστατικά, με επόμενη χαρακτηριστική την περίπτωση δύο γυναικών κακοποιών, οι οποίες ντυμένες ως καλόγριες και κρατώντας σάκους με εικονίσματα περιφέρονταν από γειτονιά σε γειτονιά, για αρκετή ώρα, στην Τερψιθέα – “εννέα κλοπές έγιναν τότε”, αναφέρει κάτοικος.

Συνδυασμός λύσεων

Τελικά, αυτό που αποφάσισε η γενική συνέλευση των κατοίκων είναι και να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης, από εθελοντές -σε συνεργασία με την αστυνομία υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας σεμιναρίων, για τα όρια και αρμοδιότητες αυτών των ομάδων. Ο κ.Βασιλείου ήταν κατηγορηματικός σε δύο πράγματα: πρώτον, εάν μπει διαρρήκτης στο σπίτι μας και το αντιληφθούμε, το προτιμότερο είναι να προσποιηθούμε ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα και δεύτερον, τόσο οι ομάδες περιφρούρησης, όσο και η εταιρεία security δεν μπορούν ούτε όπλα να φέρουν, αλλά ούτε και να έρθουν σε εμπλοκή. Παράλληλα, συγκροτήθηκε και Επιτροπή, με τη συμμετοχή μελών του τοπικού συμβουλίου και κατοίκων που θα διερευνήσει κόστη και τρόπο πληρωμής για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Οι ενδιαφερόμενοι για τις ομάδες εθελοντών, μπορούν να απευθύνονται στη δημοτική κοινότητα Τερψιθέας.

Νωρίτερα, στο tirei.gr

O Νίκος Μπόνιας

O Νίκος Μπόνιας

“Είναι αναστατωμένοι οι κάτοικοι, αυτή είναι η αλήθεια. Εντάξει, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπερβολές και ακρότητες, ότι βάζουν σιδεριές, αλλά φοβούνται”, σημειώνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τερψιθέας, Νικόλαος Μπόνιας, μιλώντας στο tirei.gr.

Εδώ και μέρες, από τα μεγάφωνα της κοινότητας ακούγεται η φωνή που καλεί τους κατοίκους της Τερψιθέας σε συνέλευση, σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Είκοσι μέρες μετά το εγκληματικό περιστατικό στην καρδιά του οικισμού, φαίνεται να έχουν επανέλθει οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής. Τα παιδιά παίζουν στις πλατείες, οι περιπατητές συνεχίζουν τις συνηθισμένες τους διαδρομές, οι ποδηλάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διαδρομές. Ταυτόχρονα, όμως, οι κάτοικοι είναι πιο υποψιασμένοι -και λίγο σε επιφυλακή. Ιδίως μετά το σούρουπο. Το περιστατικό έχει συγκλονίσει για τη βιαιότητα και βαναυσότητα των δραστών, απέναντι στο ζευγάρι, μια 50χρονη γυναίκα και τον 60χρονο σύζυγό της, οι οποίοι δέθηκαν, φιμώθηκαν και δέχθηκαν βιαιοπραγίες από τους πέντε δράστες -κι όλα αυτά επί εννέα ώρες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, χωρίς να αντιληφθεί κανείς από τη γειτονιά το παραμικρό.

Ανάβουν φώτα σε όλες τις αυλές…

output_7IeZ4K

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι ότι, πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών, υπάρχουν φώτα αναμμένα -σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πριν. Το απόγευμα της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου, οπότε και είχε γίνει γνωστό το τί είχε συμβεί, στην κεντρική πλατεία της Τερψιθέας οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που κακοποιοί είχαν εισβάλλει σε οικία και έδεσαν τους ενοίκους. Πριν από μερικά χρόνια είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό, ωστόσο δεν είχε σημειωθεί στο κέντρο του οικισμού, αλλά στα όρια -το εν λόγω περιστατικό δεν είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον, και το 2013 και το 2014 και το 2015 στην Τερψιθέα είχαν σημειωθεί απανωτά κρούσματα ζωοκλοπών -με ζημίες που ανέρχονται σε 20.000 ευρώ. Στις αρχές του 2015, σε σχετικό ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου της Τερψιθέας αναφερόταν ότι αυξήθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων για “ύποπτες” κινήσεις αγνώστων αυτοκινήτων, αλλά και οχλήσεων στις κατοικίες για να εξακριβωθεί η παρουσία ή απουσία των ενοίκων -επίσης, γινόταν λόγος για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.  Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι λίγες μέρες πριν το πρωτόγνωρης βιαιότητας περιστατικό είχε γίνει απόπειρα ληστείας σε κατοικία, σε άλλο σημείο της Τερψιθέας. Μετά το περιστατικό, σημειώθηκε απόπειρα εισόδου σε κατοικία, σε κεντρική οδό του οικισμού -μάλιστα, οι δράστες φέρονται να φορούσαν στολές.

Θα ακούσουμε τους κατοίκους

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι η αστυνόμευση της περιοχής είναι λιγοστή. Επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν έχουν καταγγελθεί όλα τα περιστατικά που μπορεί να έχουν σημειωθεί. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, Γεώργιο Αγάκο, οι περιπολίες είναι έντονες και στη Λάρισα και στην Τερψιθέα, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η Αστυνομία θα ακούσει τους κατοίκους και τις προτάσεις που θα κατατεθούν από το τοπικό συμβούλιο.

Κρίσιμες οι ώρες 7 μ.μ. – 10 μ.μ.

Σαν πέσει το σούρουπο στην Τερψιθέα, στη Λάρισα, όλα αλλάζουν. Ο φωτισμός είναι μεν υπαρκτός, αλλά όχι για να λειτουργεί αποτρεπτικά, ιδίως στις περιμετρικές του οικισμού οδούς. Ο κ.Μπόνιας σημειώνει ότι έχει αντικατασταθεί σημαντικός αριθμός των λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led, ωστόσο δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν όλα τα φώτα ταυτόχρονα. Και ναι, μεν, στην περιοχή της πλατείας και της εκκλησίας, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα του οικισμού -είναι τα καφενεία, τα φαγάδικα, το περίπτερο, τα παντοπωλεία, έχει αρκετό φως το βράδυ, ωστόσο, λίγο πιο μακριά, όπου κυριαρχούν κατοικίες με αυλές, το φως είναι ένας φωτεινός κύκλος μικρής διαμέτρου -αν κάποιος σταθεί έξω από τον κύκλο, δεν γίνεται αντιληπτός.

Screen Shot 2016-02-19 at 15.50.13

Σύμφωνα με τον κ.Μπόνια, οι “κρίσιμες” ώρες είναι μεταξύ 7 το απόγευμα και 10 το βράδυ -τότε έχουν επισημανθεί και οι περισσότερες καταγγελίες για αγνώστους που χτυπούν τα κουδούνια των κατοικιών για να διαπιστωθεί αν οι ένοικοι είναι εντός ή εκτός. Τότε είναι επίσης και οι ώρες που οι περισσότεροι κάτοικοι απουσιάζουν. Λίγο τα φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες στη Λάρισα, μια επίσκεψη σε φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, ακόμη και μια βόλτα στο καφενείο του οικισμού γίνεται τότε.

Η Τερψιθέα, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, μεταμορφώθηκε από έναν οικισμό περίπου 1.000 κατοίκων σε ένα προάστιο περίπου 3.000 κατοίκων, με έντονη ανοικοδόμηση από τις αρχές του 2000 ως και το 2010, οπότε και η κρίση χτύπησε για τα καλά και τον οικοδομικό κλάδο. Με τον τρόπο που συντελέστηκε η ανοικοδόμηση στην περιοχή, ανάμεσα στις κατοικίες μεσολαβούν χωράφια, αποθήκες και αρκετά κενά οικόπεδα. “Θέλουμε, σαν τοπική κοινότητα να κάνουμε αρκετά πράγματα ώστε να έρθουμε πιο κοντά σαν κάτοικοι, να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Προς το παρόν, θα προτείνουμε να δημιουργηθεί μία επιτροπή, με μέλη από το τοπικό συμβούλιο, αλλά και κατοίκους, προκειμένου να γίνει ένα ψήφισμα, το οποίο και θα επιδοθεί στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, αλλά και στην Αστυνομία, για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε στο θέμα της αστυνόμευσης”, ανέφερε ο κ.Μπόνιας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα κληθούν να επωμιστούν το όποιο κόστος προκύψει.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Screen Shot 2016-02-18 at 12.14.38

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Σήμερα θα μιλήσουμε για την διατροφή στην παιδική ηλικία και κυρίως με τα κυριότερα «λάθη» που κάνουμε, αλλά και πως μπορούμε να τ’αντιμετωπίσουμε. Πολυάριθμες μελέτες ...