ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

cryo 5

Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος τα οποία παίρνουμε κατά την ώρα της γέννας ενός παιδιού, είναι ίσως το πλέον υποσχόμενο υλικό το οποίο στο κοντινό μέλλον, εφόσον το έχουμε αποταμιεύσει με ασφάλεια σε μια τράπεζα βλαστοκυττάρων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, σοβαρές ασθένειες για εμάς αλλά και για άλλα άτομα στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι από αυτό το πρωτογενές υλικό θα ξεκινούν οι θεραπείες τα επόμενα χρόνια. Στην Λάρισα εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί μια τέτοια τράπεζα και μάλιστα πρωτοπορεί. Πρόκειται για την CRYOTECH A.E, μια τράπεζα βλαστοκυττάρων που είναι η μοναδική που λειτουργεί σε επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Γιώργος Καραβάνας μιλά για την πορεία της εταιρείας, για την χρησιμότητα της φύλαξης των βλαστοκυττάρων, αλλά και πόσο οι Λαρισαίοι συμμετέχουν και επιλέγουν αυτή την διαδικασία.

karavanas

Τρ: Θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι η Cryotech και πόσο επιτυχημένο εγχείρημα θεωρείται 10 χρόνια μετά ;

Γ.Κ: Η CRYOTECH AE είναι μια εταιρία εφαρμογών βιοϊατρικής τεχνολογίας, που ιδρύθηκε με έδρα τη Λάρισα και φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε με τρεις βασικούς στόχους: α)  την την παροχή υψηλών υπηρεσιών βιοϊατρικής τεχνολογίας στους κατοίκους της Λάρισας β) τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δειγμάτων, που θα σέβεται τον πολίτη της περιφέρειας και θα του παρέχει υπηρεσίες ίσης ή και ανώτερης αξίας από αυτές που, μέχρι τότε, έβρισκε μόνο στο κέντρο και γ) τον συνδυασμό της παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας με την ανθρώπινη επαφή και τη διαπροσωπική σχέση. Θεωρώ ότι και στους τρεις αυτούς στόχους πετύχαμε και με το παραπάνω! Πέραν αυτών, η επιτυχία της CRYOTECH ήταν για μένα και μια δικαίωση της προσωπικής μου πεποίθησης για τη θέση που νομίζω πως αξίζει στη Λάρισα: η εταιρία μας είναι η μοναδική ελληνική εταιρία του είδους της, που έχει έδρα σε επαρχιακή πόλη! Καμιά άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας δεν διαθέτει «Τράπεζα Ιστών και Κυττάρων».

 Τρ: Γιατί θα πρέπει να κρατάμε τα βλαστοκύτταρα σύμφωνα με την σύγχρονη επιστήμη;

Γ.Κ: Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος και άλλων περιγεννητικών ιστών (ομφάλιος λώρος, πλακούντας κλπ) χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για μια μεγάλη γκάμα παθήσεων. Η πρώτη σχετική μεταμόσχευση έγινε το 1989 κι ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 τέτοιες μεταμοσχεύσεις παγκοσμίως, με αποτελέσματα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Ωστόσο, κάποια από τα κύτταρα αυτής της κατηγορίας απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στο ομφαλικό αίμα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τα απομονώσουμε αργότερα από το σώμα στην ίδια μορφή και την ίδια ποσότητα. Έτσι, καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη η φύλαξή τους κατά τη γέννηση, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίαση του ατόμου από το οποίο προέρχονται, για την ίαση τυχών αδερφιών του καθώς και ως πρώτη ύλη για την ιατρική του μέλλοντος…

cryo 4

Τρ:  Ο Λαρισαίος πόσο εύκολα πλέον κρατά τα βλαστοκύτταρα και τα δίνει προς φύλαξη σε μια τράπεζα όπως η cryotech;

Γ.Κ: Από την πρώτη στιγμή η αποδοχή αυτής της νέας (για την Ελλάδα τουλάχιστον) ιατρικής υπηρεσίας, από τα ζευγάρια της πόλης, ήταν ενθουσιώδης. Οι Λαρισαίοι γενικώς είναι κοσμοπολίτες και καλά ενημερωμένοι, με προτεραιότητες την υγεία και την παιδεία των παιδιών τους (δεν είναι τυχαίο πως η Λάρισα είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη που διαθέτει Τράπεζα Βλαστοκυττάρων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της). Θα έλεγα μάλιστα ότι, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η ανταπόκριση των νέων ζευγαριών παραμένει υψηλή.

Τρ: Πόσο κοστίζει η διαδικασία φύλαξης και για πόσα χρόνια γίνεται να φυλαχθούν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον;

Γ.Κ: Με την έλευση της οικονομικής κρίσης οι τιμές μειώθηκαν αρκετά. Λάβετε υπόψη πως πολλοί ήταν οι γονείς που μας είχαν επιλέξει για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων του πρώτου τους παιδιού, με την έλευση του δεύτερου να τους βρίσκει με σημαντικά αλλαγμένα οικονομικά! Οφείλαμε λοιπόν κι εμείς να κάνουμε ότι μπορούμε, για να διευκολύνουμε ζευγάρια που δεν δέχονταν επ’ ουδενί να κάνουν για το δεύτερο παιδί τους κάτι λιγότερο, απ’ ότι έκαναν για το πρώτο! Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να φυλάξει το ομφαλικό αίμα του νεογνού του έναντι 700 ευρώ συν μιας μικρής (30 – 40 ευρώ) ετήσιας συνδρομής, ή να προπληρώσει την πρώτη εικοσαετία φύλαξης (μετά χρειάζεται η συναίνεση του ενήλικου πλέον παιδιού) με ακόμα χαμηλότερο συνολικό κόστος. Στις κρυογονικές θερμοκρασίες όπου φυλάσσονται τα δείγματά μας (από -165οC ως -196οC) τα βλαστοκύτταρα μπορούν να συντηρηθούν με ασφάλεια για πολλές δεκαετίες – ίσως και αιώνες.

cryo 2

Τρ: Πόσες τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων υπάρχουν στη Ελλάδα; Η cryotech έχει καταφέρει να έχει και πελάτες εκτός Θεσσαλίας;

Γ.Κ: Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 10 τράπεζες βλαστοκυττάρων με εργαστήρια στην Ελλάδα. Λειτουργούν επίσης γραφεία ενημέρωσης, που αντιπροσωπεύουν τράπεζες του εξωτερικού. Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες της CRYOTECH διαμένουν εκτός Θεσσαλίας. Έχουμε πελάτες από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, την Πάτρα, τον Πύργο, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Αθήνα – ακόμα και την Κω, την Κάλυμνο, τη Ρόδο και την Κρήτη. Βασικό πλεονέκτημα της CRYOTECH έναντι των υπολοίπων είναι α) η ταχύτητα μεταφοράς (η εταιρία μας είναι η μόνη στην Ελλάδα που λειτουργεί όλο το 24ωρο και διαθέτει ιδιόκτητο στόλο για τη μεταφορά των δειγμάτων της – όλες οι υπόλοιπες τράπεζες κάνουν χρήση εταιριών courier – κι αυτό της εξασφαλίζει, εκτός από μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και συνεπώς περισσότερα ζωντανά βλαστοκύτταρα ανά δείγμα) και β) τα πρωτόκολλα επεξεργασίας που χρησιμοποιούμε (η CRYOTECH είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα κι ανάμεσα στις λίγες στην Ευρώπη, που κάνει φύλαξη «Ολικού Ομφαλικού Αίματος», γεγονός που εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά βιωσιμότητας και εξασφάλιση περισσότερων τύπων βλαστοκυττάρων σε κάθε δείγμα).

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ