ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η EL DORADO GOLD ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ;

DCIM100MEDIA

Γράφει ο Θανάσης Μαρίνης

 

10177462_1412879888977988_6208803741132610982_nΤην Τρίτη 12/1 η El Dorado Gold, δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Paul Wright, ανακοίνωσε την «αναστολή» των εργασίων της στις Σκουριές [1]. Μάλιστα την ίδια ημέρα η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε «αλλαγές στα επενδυτικά της σχέδια στη Ελλάδα»[2]. Από εκείνη τη στιγμή έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ της εταιρίας και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατ’αρχήν να τονίσω το ότι η εταρεία ποτέ δεν ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Διαβάζουμε στην ανακοίνωσή της: «Η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών θα ανασταλούν. Εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με σκοπό τη «διασφάλιση του περιβάλλοντος» και των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας στο εργοτάξιο…». Δηλαδή η εταιρία απλά θα σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της (που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να κάνει γιατί δεν έχει τις αντίστοιχες άδειες), αλλά θα συνεχίσει να κάνει την καταστροφική δουλειά «προετοιμασίας», όπως την έκανε σήμερα!

Γιατί προχωρά τώρα σε αυτήν την ενέργεια;

Ο κ. Wright δεν μας είπε τα πραγματικά αίτια αυτής της απόφασης. Και σίγουρα δεν είναι η ασυνεννοησία και η σύγκρουση με την Κυβέρνηση. Ας τα εξετάσουμε, λοιπόν:

  • Η πτώση της τιμής του Χρυσού αλλά και του Χαλκού στις διεθνείς αγορές, που έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό [3]
  • Αντίστοιχα, η πτώση της τιμής της μετοχής της El Dorado Gold κατα 40% μέσα στο 2015 [4],
  • Η εταιρία αυτή τη στιγμή πάσχει από έλλειψη ρευστότητας και προχωράει σε αυτή την κίνηση γιατί η επένδυση στη Χαλκιδική είναι η πιο δαπανηρή αυτή την περίοδο. Και είναι δαπανηρή όχι γιατί το «ελληνικό δημόσιο» δεν ευνοεί την «επιχειρηματικότητα», αλλά γιατί οι κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του έργου είναι τεράστιες. Από τη Χαλκδική ως τη Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα ως τον Καναδά, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δίνει τεράστιες μάχες και δεν κάμπτεται. Για αυτό η εταιρεία αναγκάζεται να δαπανά πολλά χρήματα σε διαφημίσεις, καταστολή (μπράβους), εξαγορά συνειδήσεων (προσλήψεις που δεν χρειάζεται, παρά μόνο για να διχάσει την τοπική κοινωνία).

Η εταιρεία ψεύδεται, εκβιάζει και παρανομεί

Η El Dorado Gold, όπως και στις άλλες χώρες που έχει παρουσία (Ρουμανία, Βραζιλία, Κίνα,κ.α.) φέρεται με αποικιοκρατικό τρόπο. Πέρα από την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρεία κατηγορείται για οικονομικά σκάνδαλα και για απάτες εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος. Συγκεκριμένα:

  • Ο ίδιος ο Υπουργός κατηγορεί ότι έχει πληρώσει μηδενικούς φόρους από το 2007 [5] και μάλιστα φοροδιαφεύγει μέσω offshore.
  • Συνεχείς παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων [6]
  • Ψευδή στοιχεία για τις θέσεις εργασίας
  • Σκανδαλώδης (σύμφωνα με την Κομισιόν) αγορά της περιοχής, κ.α.

Εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και την ανεργία, η εταιρεία απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση για να τους χρησιμοποιήσει ως ιδιωτικό στρατό και «πολιορκιτικό κριό» για την προώθηση των στόχων της.

Η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της

Τι κάνει όμως το Υπουργείο; Για ακόμα μια φορά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και διστάζει να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ακύρωση της σύμβασης με την εταιρία και το σταμάτημα της καταστροφής. Ανταυτού δήλωσε πως «για να ξεκινήσει ο διάλογος πρέπει η El Dorado Gold να πάρει πίσω την απόφαση της για αναστολή του επενδυτικού της πλάνου»! Δηλαδή ζητάει από την εταιρία να συνεχίσει την καταστροφή της περιοχής, με στόχο το ξεκίνημα του διαλόγου! 

Κρίσιμη η επόμενη περίοδος

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο όσον αφορά τη συνέχεια ή το σταμάτημα της καταστροφής στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτή τη στιγμή και με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εταιρεία να αποφασίσει την ανάκληση της επένδυσης στη Χαλκιδική, για λόγους που σχετίζονται με τη διεθνή συγκυρία (τιμή χρυσού κ.α.) και την οικονομική κρίση. Αλλά αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αναδιοργανωθεί. Να οργανώσει ανοιχτές συνελεύσεις, εκστρατείες ενημέρωσης, κινητοποιήσεις στις Σκουριές και τη Θεσσαλονίκη. Να ασκήσει πιέσεις για το οριστικό σταμάτημα του έργου και την ανάπλαση της περιοχής. Κλείνοντας, να τονίσω ότι πολλά μέλη του κινήματος έχουμε θέσει προτάσεις [7], εδώ και καιρό, για την ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και την τοπική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Προτάσεις, βέβαια, που για να υλοποιηθούν απαιτείται πολιτική βούληση πέρα από τον μνημονιακό μονόδρομο.

Παραπομπές

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

*Μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ