ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

Screen Shot 2016-04-13 at 10.30.02

Υλικά συνταγής

  • συκωταριά
  • αντεριά
  • 5-6 πατάτες
  • ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γραμμ. χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της. Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε). Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια. Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο. Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά. Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια. Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και ανοιγμένα τα φύλλα. Προσθέτουμε τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες. Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό.

Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπαστούν οι πατάτες. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 200°C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄.

Mερίδες: 5

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 75 λεπτά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FullSizeRender

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΗΛΙΩ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Η Μπήλιω Τσουκαλά είναι δημοσιογράφος.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Να παίζω τους Ινδιάνους, στήνοντας σκηνή στο δάσος με τον πατέρα ...