ΡΟΓΚΑΤΣΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ

Οι Ρουγκαταραίοι ήρθαν με την αλλαγή του χρόνου στο Αγιόκαμπο. Ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους διοργάνωσε την Κυριακή, τα Ρογκατσάρια, στο λιμάνι του Αγιοκάμπου.

Τα Ρογκατσάρια είναι έθιμο της λαϊκής αγροτικής λατρείας και σαν τέτοιο είναι γεμάτο μαγείες και συμβολισμούς. Οι Ρουγκαταραίοι χτυπούν τα κουδούνια δυνατά και κάνουν θόρυβο για να ξυπνήσουν τη γη (Γαία) τη θεά της γονιμότητας, να ξυπνήσουν τις χθόνιες θεότητες της γης, αυτές της δυνάμεις που θα βοηθήσουν για τη ζωή και την ανάπτυξη των σπόρων της γης και των δέντρων, που θα δώσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι τους καρπούς, τους τόσο απαραίτητους για την ζωή των ανθρώπων. Πέρα όμως από όλα αυτά η μεταμφίεση, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του θιάσου αυτού αποτελούν ένα σύνολο με στοιχεία μαγικά και συμβολικά.

Οι Ρουγκατσαραίοι είναι μια ομάδα που αποτελείται από τους «αράπηδες» ή «αραπάδες» μεταμφιεσμένοι με δέρματα προβάτων (προβιές).

Το λιμάνι του Αγιοκάμπου πήρε ζωή. Δεκάδες ντόπιοι αλλά και πολλοί επισκέπτες βρέθηκαν εκεί για δούν την αναβίωση του εθίμου. Για τα μικρά παιδιά είχε στηθεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Οι καλικατζαροκατασκευές όπου τα μικρά παιδιά σχεδίαζαν παραστάσεις με καλικάτζαρους. Οι Ρουγκαταραίοι χόρεψαν γύρω από την φωτιά για να φέρουν την γονιμότητα.

Βέβαια υπήρχε άφθονο κρασί για όσους βρέθηκαν εκεί καθώς και γαριδομακαρονάδα και μυδοπίλαφο ως συνοδευτικό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ