Π. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ: Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

GeomisoJune2015

Aναδείχθηκε ένα από τα δέκα καλύτερα projects στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα μεταξύ 208 συμμετοχών και αξιολογήθηκε ως το καλύτερο project ανάμεσα σε 149 από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Έλαβε βραβείο και τιμητική διάκριση από Πρόεδρο ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, καθώς και το 5ο Βραβείο στον Πέμπτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «i-bank» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ανάμεσα σε 422 συμμετοχές. Κέρδισε επίσης τη στήριξη από την κοινή πρωτοβουλία της Πρέσβειρας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και του Ιδρύματος Κλίντον, ενώ απέσπασε και το 1ο βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» 2014, ανάμεσα σε 192 συμμετοχές. Το Geomiso, το πρώτο λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδίασης, αποτελεί για τους μηχανικούς ένα νέο gadget πολλών διακρίσεων. Ο Λαρισαίος Παναγιώτης Καρακίτσιος, ιδρυτής και συντονιστής της 10μελούς ομάδας που κατάφερε να μετουσιώσει το κοινό της όραμα σε καινοτομία διεθνούς εμβέλειας, μιλά στο «τί ῥεῖ» για την πρωτοπόρα ιδέα που κατάφερε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα της κρίσης και τους στόχους που θέτουν για το μέλλον.

 Τι είναι το Geomiso και σε ποιους απευθύνεται;

GeomisologoΤο Geomiso είναι το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/ CAE (Computer-Aided Engineering), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό ανάλυσης έργων μηχανικού. Σχεδιάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα έργα μηχανικού με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπορικά λογισμικά, ενώ μελετά πιο αποδοτικά και με δραστικά αυξημένη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους. Απευθύνεται τόσο σε μηχανολόγους, ναυπηγούς, πολιτικούς μηχανικούς όσο και σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γραφίστες. Το Geomiso δεν αποτελεί μία ακόμη διαδικτυακή εφαρμογή, αλλά το χειροπιαστό αποτέλεσμα εξαετούς εφαρμοσμένης έρευνας υψηλής προστιθέμενης αξίας και διεθνούς εμβέλειας, ενώ συνδέει πλήρως δύο κολοσσιαίες διεθνείς αγορές, την αγορά σχεδιαστικών προγραμμάτων (τζίρος 9,7 δις δολάρια) με την αγορά λογισμικών μηχανικού (τζίρος 3,4 δις δολάρια). Συνιστά τόσο ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (υπολογιστική γεωμετρία, υπολογιστική μηχανική) όσο και ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο για την επαγγελματική κοινότητα μηχανικών, ενώ καλύπτει ευρύ φάσμα εφαρμογών και ανοίγει την πόρτα στους μηχανικούς για μία νέα εποχή σε πολλές βιομηχανίες (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, ναυπηγική, άμυνα, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, εμβιομηχανική, μηχανολογία, αρχιτεκτονική, κατασκευαστικά έργα).

Πώς προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός λογισμικού όπως το Geomiso;

Το Geomiso δεν υπόσχεται απλά, αλλά δίνει στην πραγματικότητα οριστική λύση σε ένα μείζον βιομηχανικό πρόβλημα, το οποίο παρέμενε άλυτο από τη δεκαετία του 1960. Το πρόβλημα ήταν ότι έως σήμερα ο σχεδιασμός και ο έλεγχος των σχεδίων για την παραγωγή ενός βιομηχανικού προϊόντος πραγματοποιούνταν από δύο διαφορετικές ομάδες στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των βιομηχανιών (τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς), οι οποίες επικοινωνούσαν ελάχιστα μεταξύ τους. Η παγκόσμια βιομηχανία PLM (Product Life Cycle Management, τζίρος 50,7 δις δολάρια) επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα αυτό, να ενοποιήσει δηλαδή πλήρως τον σχεδιασμό προϊόντος (CAD) με την ανάλυσή του από τον μηχανικό (CAE), προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το time-to-market, να εξοικονομήσει πόρους και να αυξήσει την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος. Η ανάγκη αυτή (ακόμη πιο έντονη τις τελευταίες δύο δεκαετίες) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα λογισμικά μηχανικού δε μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να επωφεληθούν της ραγδαίας εξέλιξης των σχεδιαστικών προγραμμάτων, αποτέλεσε το κίνητρο για τη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως λογισμικού με διττή φύση σχεδιασμού και ανάλυσης, του Geomiso. Πλέον, με το Geomiso, οι δύο αυτές χρονοβόρες εργασίες συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για τον ίδιο τον χρήστη μηχανικό όσο και για το τελικό παραγόμενο προϊόν, ενώ μειώνεται κατακόρυφα ο χρόνος και το κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, η ενοποίηση αυτή καθιστά την αυτοκινητοβιομηχανία ικανή να διαθέσει στην αγορά νέα μοντέλα με βέλτιστο αεροδυναμικό σχεδιασμό και πιο εξεζητημένη γεωμετρία.

Πόσο εύκολη είναι η επίτευξη των στόχων που θέτει ένας επιστήμονας και δη νέος, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Όπως σε καθετί αρνητικό, έτσι και στην οικονομική κρίση, θα πρέπει να δει κανείς τη θετική πλευρά. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η επίτευξη των στόχων ενός νέου επιστήμονα ή επιχειρηματία είναι πλέον πιο εύκολη από ότι στην Ελλάδα προ κρίσης. Η κρίση έφερε την άνθιση συνεργατικών χώρων (Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας), διαγωνισμών έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (Η Ελλάδα Καινοτομεί!, ideatree, i-bank) και διεθνών πρωτοβουλιών με πιο αξιόλογη αυτή της Πρέσβειρας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (Angelopoulos CGIU Fellowship), οι οποίοι δημιουργούν πραγματικές ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Παράλληλα, έχει βελτιωθεί ο τρόπος σκέψης μας. Ενδεικτική είναι η στροφή των ελληνικών πανεπιστημίων προς την επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (κορυφαίο διεθνώς), το οποίο έχει αναπτύξει δομές (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας) για να συνδέσει την έρευνα με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας.

Όπως η ιστορία έχει δείξει, η μεγάλη ανάπτυξη έπεται οικονομικών κρίσεων, οι οποίες γεννούν ευκαιρίες, ειδικά για τους νέους. Είναι στο χέρι μας να θεωρηθούμε τυχερή γενιά και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ξεκινούμε μετά την κρίση και έχουμε μπροστά μας την επακόλουθη ανάπτυξη. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας την τελευταία πενταετία δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, καθώς το ελληνικό κράτος έχει ανασυγκροτηθεί και έχει δημιουργήσει μηχανισμούς άμυνας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κρίση λειτούργησε θετικά στη δική μας περίπτωση, καθώς τα εμπόδια και ο αρνητισμός μας πείσμωσαν και μας έστρεψαν σε εναλλακτικές διόδους, οι οποίες μας ανέδειξαν.

Τι θα συστήνατε στη νέα γενιά, η οποία απογοητευμένη από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναζητά την τύχη της σε χώρες του εξωτερικού;

Παναγιώτης ΚαρακίτσιοςΘα πρέπει να αφαιρέσουν τη λέξη απογοήτευση από το λεξιλόγιό τους. Ο νέος έχει όλη τη ζωή μπροστά του και δε θα πρέπει για κανένα λόγο να απογοητεύεται. Όταν μάλιστα διαθέτει ικανότητες, ταλέντο, καινοτομία, εργατικότητα και πάθος για διάκριση και αριστεία, τότε η επιτυχία αργά ή γρήγορα θα έρθει. Πάντως, δε νομίζω ότι είναι και τόσο απογοητευμένοι. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάθε χρονιά φοιτητών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι όλο και καλύτερη με ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό.

Η απόφαση να μεταναστεύσει κανείς στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη περίοδο είναι λανθασμένη. Δεν αναφέρομαι σε όσους επιλέγουν συνειδητά Πανεπιστήμιο, Καθηγητή και μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αλλά στο Greek brain drain, το οποίο ως κίνηση πανικού δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βέλτιστη λύση τόσο για τους ίδιους όσο και για τη χώρα μας, η οποία χάνει το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η προστιθέμενη αξία της ελληνικής έρευνας πρέπει να αξιοποιείται κυρίως από την Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Έλληνες μηχανικοί γίνονται ανάρπαστοι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες αξιοποιούν προς όφελος της οικονομίας τους «έτοιμη» προστιθέμενη αξία και επένδυση άλλης χώρας. Το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει πραγματικά επενδύσει στη δωρεάν παιδεία υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προσελκύσει παράλληλα επιστήμονες άλλων χωρών.

Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε την Ελλάδα. Πώς πιστεύετε ότι θα είχε επηρεάσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σας πορεία μια τέτοια απόφαση;

Ποτέ δε φλέρταρα με την ιδέα να εγκαταλείψω τη χώρα μου. Πως θα μπορούσα άλλωστε από τη στιγμή που μου πρόσφερε μία κορυφαία Σχολή, τη συνεργασία με τον κορυφαίο Καθηγητή Παπαδρακάκη Μανόλη και ένα κορυφαίο ερευνητικό αντικείμενο για να εξειδικευθώ, όπως αυτό της υπολογιστικής μηχανικής.

Ποτέ δεν περίμενα ότι το 2015 θα ήταν πιο δημιουργικό από το 2014, πόσο μάλλον στην περίπτωση που δεν ήταν απλά καλύτερο αλλά το καλύτερο έτος της ζωής μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στο να αποτελεί το 2015 σταθμό στη ζωή μου και ιδιαίτερα την Πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τους συνεργάτες μου, τον ακαδημαϊκό μας μέντορα Παπαδρακάκη Μανόλη, τον επιχειρηματικό μας μέντορα Λαμπρόπουλο Χάρη, τον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» 2015 του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της Eurobank, τον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Angelopoulos CGIU Fellowship 2015 της Πρέσβειρας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και του Ιδρύματος Κλίντον, τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον Πέμπτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό i-bank «Καινοτομία και Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να μου προσφέρει όλες τις παραπάνω ευκαιρίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Η Ελλάδα στάθηκε αντάξια των υψηλών προσδοκιών μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώνεται η απόφασή μου το 2009 να παραμείνω στην Ελλάδα, όπου κατόρθωσα να συνδυάσω βέλτιστα τις κορυφαίες σπουδές με την πολύτιμη στήριξη από κορυφαίες ελληνικές προσωπικότητες και ελληνικούς θεσμούς, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη δυναμική για τη διεθνή πορεία του Geomiso.

Σε καμία άλλη χώρα δε θα είχαμε σημειώσει αντάξια εξέλιξη και δυναμική.

Ποια είναι η εμπειρία σας από τη φοίτησή σας σε ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα;

Έχω να πω μόνο τα καλύτερα για τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κορυφαίο Ίδρυμα), η οποία έχει καταταγεί και φέτος στις πρώτες διεθνώς (8η στην Ευρώπη, 29η στον κόσμο, η μοναδική χωρίς δίδακτρα) και θεωρείται το πιο ανταγωνιστικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα.

Ένα μοναδικό και συγκριτικό πλεονέκτημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι το γεγονός ότι προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου γνώσεις. Παράλληλα, επιβραβεύει την αριστεία με βραβεία και υποτροφίες από τα πολλά κληροδοτήματα που διαθέτει. Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλού επιπέδου Καθηγητές και φοιτητές και άρτιο πρόγραμμα σπουδών. Με τίμησε με αρκετές υποτροφίες και βραβεία. Η πενταετία 2004-2009 στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπήρξε από τις ωραιότερες της ζωής μου.

 Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αφού πλέον πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο και μετουσιώσαμε την αρχική μας ιδέα στο πρωτοποριακό λογισμικό Geomiso, τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο όραμά μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το να ηγηθούμε της νέας ενοποιημένης διεθνούς αγοράς λογισμικών σχεδιασμού και ανάλυσης μηχανικού, να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης των μηχανικών σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά μηχανικών (πιο εξειδικευμένων με τον σχεδιασμό).

Στα μελλοντικά μας σχέδια, θα επεκτείνουμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας με την πρόσληψη 80 Ελλήνων μηχανικών και προγραμματιστών έως το τέλος του 2019. Είναι σημαντικό για εμάς να αποτελέσουμε εναλλακτική για προγραμματιστές και μηχανικούς, προκειμένου να τους κρατήσουμε στη χώρα μας και να σταθούμε εμπόδιο στο Greek brain drain.

Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε σύντομα στην Ελλάδα τα όσα μας έχει προσφέρει.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_1017

ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ…

Το σλόγκαν είναι γνωστό: «τα παράπονα στο Δήμαρχο». Αλλά σε εμάς κάποιοι κάτοικοι της Λάρισας δειγματοληπτικά, μας έκαναν τα παράπονά τους και μας περιέγραψαν τα ...