ΠΩΣ ΚΛΑΔΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

kladema 1

Έκαστος στο είδος του κι ο Πετρόπουλος στο κλάδεμα. Δεύτερη φορά αριστερά και πόσο να αντέξει η λογική απέναντι στη σοφία αυτής της εμπειρίας; Δεν κουρεύουμε τα ψηλά κλαδιά του δέντρου, αυτά της κορυφής. Αντίθετα, πρέπει να πάμε στις ρίζες, στα θεμέλια. Εκεί θα κουρέψουμε -ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορείτε να με αποκαλέσετε όσο κίτρινη θέλετε. Ειλικρινά, όμως σας λέω ότι άλλαξα όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, παρακολουθώντας τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιο Πετρόπουλο στον Ενικό του Νίκου Χατζηνικολάου να αναπτύσσει το όραμα της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Μιας και είχε αγρότες απέναντί του, εκτός από μαθήματα ευαισθησίας απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες -του στυλ όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να συνεισφέρουν το ίδιο στον κρατικό κορβανά- αποφάσισε να παραδώσει και μαθήματα …κλαδέματος, παρομοιάζοντας το ασφαλιστικό με δέντρο.

Κατά τον κ.Πετρόπουλο, τα ψηλά κλαδιά και η κορυφή είναι οι τωρινές συντάξεις -που δεν πρέπει να πειράζονται γιατί δεν αναπτύσσεται το δέντρο. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στα θεμέλια του ασφαλιστικού -στις ρίζες, δηλαδή.

«Εμείς λέμε να μην μειωθούν οι συντάξεις καθόλου γιατί αν κουρεύεις το δέντρο από την κορυφή, δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση αν κόβεις συνέχεια συντάξεις. Είμαστε αναγκασμένοι όλοι να βρούμε λύση στα θεμέλια του συστήματος και να το κάνουμε όσο γίνεται πιο βατό, προσιτό και ικανό να αναπτυχθεί», είπε, λοιπόν, ο κ.Πετρόπουλος.

Αν αναφερόταν σε καινούρια δέντρα, θα μπορούσε η παρομοίωση κάπως να γίνει αποδεκτή. Βεβαίως, κανένα δέντρο, είτε καινούριο είτε παλιό, δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν τραυματίζονται οι ρίζες του ή αν δεν έχει νερό ή λίπασμα. Αλλά δεν αναφερόταν σε νέα δέντρα ο υφυπουργός. Στα παλιά αναφερόταν, σ’ αυτά που τα κλαδιά φτάνουν στον ουρανό -και κανείς δεν θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς τους.

Σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι να κοπούν κι άλλο οι τρέχουσες συντάξεις. Το να υποστηρίζεις όμως ότι με τα νέα μέτρα που έχεις προσχεδιάσει θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται ως έχουν οι τρέχουσες συντάξεις είναι, φοβούμαι, απλώς άλλη μια παραπλανητική αμετροέπεια.

Σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο, για να καρποφορήσει μια ελιά, θα πρέπει να της αφήνεις τα ψηλά κλαδιά και να κουρεύεις τα χαμηλά, να μην την ποτίζεις και να μην την θρέφεις -δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι πόροι του συστήματος με διαχείριση μιζέριας. Το πώς θα τρέφονται αυτά τα κλαδιά της κορυφής θα είναι πραγματικά ένα από τα θαύματα του κόσμου. Όσο για τους καρπούς, θα μένουν εκεί ψηλά, να μην τους ακουμπά κανείς. Μέχρι να σαπίσουν πάνω στο δέντρο, να πέσουν και να μην ξαναδώσει το δέντρο καρπούς.

«Δέντρο που βλέπει το Θεό, ξεχνά το νοικοκύρη», λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Εκτός κι αν ο ειδικός στο ασφαλιστικό κλάδεμα κ.Πετρόπουλος να εννοεί τα …κυπαρίσσια.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ