ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ… ΤΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ 2016

φωτο Μέτρα

Ένας τεράστιος λογαριασμός με εισπρακτικά μέτρα μας περιμένει σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επειδή εμείς χάσαμε τον…μπούσουλα και το μέτρο, είπαμε να απευθυνθούμε σε κάποιο φοροτεχνικό για να μας διαφωτίσει. Ο φοροτεχνικός και οικονομολόγος Χρήστος Μαμέκας περιγράφει όπως θα δείτε όλους τους φόρους του 2016 που αναμένεται να επιβαρύνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε την ανάγνωση της φορολαίλαπας από την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει νέα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα είναι και ενας οδηγός για να ρυθμίσετε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις.

 

ΦΟΡΟΣ ΕΝΦΙΑ

-Η νέα χρονιά έχει φέρει μαζί της τον ενφια η 4η δόση ξεκινά την φορολογική χρονιά και η τελευταία 5η δόση κλείνει στο Φεβρουάριο δίνοντας την σκυτάλη στις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν φέτος πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα φορολογικά χρονικά έθιμα.

ΦΟΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑ

-Πιθανή είναι και η ψήφιση της διάταξης για την αναδρομική αύξηση των φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια για το 2015. Οι νέοι συντελεστές θα είναι: 15% (από 11%) εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ και 35% (από 33%) εφόσον είναι πάνω από αυτό το όριο. Η αρχή της νέας φορολογικής επίθεσης στα εισοδήματα αναμένεται να γίνει με τη θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων, η οποία βάσει του νέου Μνημονίου θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία το 2016 πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ενοίκια φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 15% και του υψηλού συντελεστή από το 33% στο 35%.

-Ωστόσο, αν και είχε κατατεθεί σχετική διάταξη στο πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αυτή αποσύρθηκε προκειμένου «να κατατεθεί βελτιωμένη». Η βελτίωση αυτή πρόκειται να φανεί σε νέα διάταξη και θα αφορά αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2016 και μάλιστα από τον Φεβρουάριο όπως έχει γνωστοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα (π.χ. 5%) και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει στην ώρα της η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μία διαδικασία που -αν όλα πάνε καλά- θα πρέπει να λήξει τον Απρίλιο.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

-Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο Περιουσιολόγιο, Οι εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι στο νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο. Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αποτελεί για το υπουργείο το «σκαλοπάτι» για το Περιουσιολόγιο, στο οποίο το Σεπτέμβριο του 2016 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Περιουσιακά στοιχεία που θα εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο θα κατάσχονται και θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας τους.

ΝΟΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται να καταθέτει στη Βουλή και η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία θα επιβαρύνει και εκείνη το εισόδημα των φορολογουμένων που λαμβάνουν συντάξεις. Σύμφωνα με το μνημόνιο μέσα το 2016 θα πρέπει να εξοικονομηθεί το 1 δισ. από το 1,8 που θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση από το ασφαλιστικό. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί και 1 δισ. ακόμη, το οποίο θα προέλθει από την περικοπή των επιδομάτων και των διαφόρων παροχών.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΑΣΙ
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΙΓΝΙΑ

-Ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για το βασικό ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 350-450εκατ υρώ.

-Ειδικό φόρο 40 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού. Στόχος είναι από το μέτρο να εισπραχθούν έσοδα 110 εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει ως πρόσθετο ισοδύναμο για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα από την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΤΙ ΕΝΦΙΑ

-Εντός Φεβρουαρίου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς ο φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2016 Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ, χωρίς να πειραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΆ 20%

-Επέρχεται μείωση κατά 20% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας. Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων αφορούν όλες τις περιοχές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο. Ακόμη και αυτές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης είναι μικρότερες από τις εμπορικές. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αφού σε όλα τα άλλα ισχύει το αντίθετο.

ΦΟΡΟΣ

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

-Το Φεβρουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας πρόκειται να προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές πρόκειται να επιβαρυνθούν.

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Τα τελευταία χρόνια οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί τις περισσότερες φορολογικές αλλαγές. Το 2016 οι αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σκληρές δεδομένου ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και τα «μπλοκάκια».

2. Επιχειρήσεις

Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26% . Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

3. Αγρότες

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.

ΦΟΡΟΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΟΣ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

ΦΟΡΟΣ

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1.τέλος επιτηδευμάτος

-Έως 31 Ιανουαρίου 2016 πήραν παράταση με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι επαγγελματίες που δεν έχουν υποβάλλει εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Η υποβολή γίνεται χωρίς το προβλεπόμενο πρόστιμο ενώ εφόσον γίνει η διακοπή απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

2.φόρος πολυτέλειας

Με το νέο νομοσχέδιο για το φορολογικό θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, Αλλαγές σχεδιάζονται να υπάρξουν και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβάλλεται σε όλα τα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και άνω με συντελεστές 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ με κινητήρες έως 2.5 λίτρα και 13% για οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω.
3. Εισφορά Αλληλεγγύης

Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, με τα νέα εκκαθαριστικά θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:
– Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
– Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ
– Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
– Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

ΦΠΑ

ΦΠΑ ΝΗΣΙΩΝ

ΦΠΑ Νησιών

Από την 1η Ιουνίου του 2016 καταργείται το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.

ΕΚΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

-Η αρχή του τέλους για την οριστική κατάργηση ΕΚΑΣ από το 2016 Οι Νέες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις έρχονται με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν οριστικά το ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016 αφού το συγκεκριμένο επίδομα θα καταργηθεί σταδιακά με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι το 2019. Τέρμα το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) από φέτος για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Ο ένας στους πέντε συνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ θα είναι για φέτος ο χαμένος του νέου νομοσχεδίου. Τονίζεται ότι σταδιακά μέχρι 1.1.2020 θα κόβεται το επίδομα και στους υπολοίπους (συνολικά οι δικαιούχοι είναι 300.000) ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Όπως προβλέπεται στην κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, η οποία στάλθηκε στους θεσμούς, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως τις 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.

 

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΌ 1-1-2016

Μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές

Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, φέρνει η δέσμευση της κυβέρνησης για επανεξέταση από μηδενική βάση του συστήματος αυτών των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και αφορούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες και συντελεστές φόρων που θα έχουν ως κεντρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους.

Έτσι από το 2016 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις, οι γονικές παροχές για τους φορολογούμενους θα καταστούν ακριβότερες ενώ την ανιούσα αναμένεται να πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις από τη στιγμή που αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΙ

Τεκμήρια

-Αλλαγές για τα χειροτέρα στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Το καθεστώς των τεκμηρίων γίνεται αυστηρότερο κάτι που σημαίνει ότι στην «παγίδα» τους θα διολισθήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

1. Πλαστικό χρήμα

-Μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας,και το πλαστικό χρήμα, αφού η εφορία θα αναγνωρίζει πλέον για έκπτωση μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής. Ήδη, από τον Ιούλιο με την επιβολή των capital controls οι συναλλαγές με κάρτες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Από το 2016 ουσιαστικά καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αφού οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τις εκπτώσεις φόρου που θα διατηρηθούν για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με πλαστικό χρήμα.

Αυτό σημαίνει, ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, εξετάζεται για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ. Δηλαδή να καταργηθεί το όριο των 500 ευρώ.

ΝΟΜΟΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ

. Φορολογική μεταρρύθμιση

-Στον Φεβρουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας πρόκειται να προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές πρόκειται να επιβαρυνθούν.

Τέλος το …κερασάκι στην τούρτα των φόρων θα είναι η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο. Δύσπεπτο το πακέτο των μέτρων για το 2016. Καλή χρόνια και καλό κουράγιο….

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

loveis

SOMEONE TO DREAM WITH…

Χρόνια μακριά από την πόλη και την καθημερινότητά της χάνεις την επαφή… Στην αρχή τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα (χαρακτηριστικό της πόλη μας), σιγά σιγά όμως ...