ΠΟΙΟΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΠΑΝΑΜΑ;

Screen Shot 2016-04-05 at 12.36.30

Γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

 

Ηχηρά ονόματα, που πολλά από αυτά ίσως τραντάξουν την δημόσια σφαίρα το επόμενο διάστημα, ήρθαν στο φως από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), που έδωσε στην δημοσιότητα τη βάση δεδομένων με τις υπεράκτιες εταιρείες και τους μετόχους και δικαιούχους που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Στη λίστα, πληθώρα γνωστών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, καθηγητών και άλλων, μεταξύ των 400 δικαιούχων και 200 εταιρειών που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.Η βάση δεδομένων της ICIJ περιλαμβάνει περισσότερες από 200.000 offshore εταιρείες που είχε συστήσει η νομική εταιρεία του Παναμά, Mossack Fonseca, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές και τα στοιχεία των δικαιούχων.

Ανατρέχοντας κανείς στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, διαπιστώνει πως ο γνωστός από την παρουσία του και σε άλλες λίστες και δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, δεν είναι ο μόνος γνωστός Έλληνας με παρουσία στις λίστες. Αντιθέτως, υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερα ονόματα.

Μεταξύ αυτών, το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη, με ειδική αναφορά στην υπόθεση Intralot-ΟΠΑΠ για την σύμβαση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται και τα ονόματα των Κωνσταντίνου, Ελένης και Πέτρου Κόκκαλη. Ξεχωρίζουν επίσης τα ονόματα του Πάνου Γερμανού των καταστημάτων «Γερμανός», του Θεόδωρου Φέσσα προέδρου του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και της συζύγου του Ευτυχίας Κουτσουρέλη, του Ευάγγελου Χρόνη, αντιπροέδρου της Lamda Development και γενικού διευθυντή του ομίλου Λάτση, του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της FG Europe Γιώργου Φειδάκη και του Mister Jumbo, Απόστολου Βακάκη.

Άλλα ονόματα που κάνουν αίσθηση είναι του Δημήτρη Κούτρα, δεξί χέρι της οικογένειας Μπόμπολα, του Μάριου Παπαθάνου της ομόνυμης κατασκευαστικής, της διάσημης για τη φιλανθρωπική της δράση, Ασπασίας Γυφτοπούλου της Banyan Properties Limited και Pressworth Limited, του εγγονού του εφοπλιστή Γιώργου Δρακόπουλου, Δημήτρη Χαριτάτου και του Γιώργου Μακρυμίχαλου, αμφότεροι με εμπλοκή σε υπόθεση offshore της BNP Paribas και της Credit Agricol.

Ακόμη, περιλαμβάνονται ονόματα όπως του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, Παναγιώτη Τσουπίδη, του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, των αδελφών Μιωνή (Σαμπί και Νισίμ), της Ευγενείας Δασκαλοπούλου (συζύγου του εφοπλιστή Γιάννη Σάρρα), του διευθύνοντα συμβούλου της Singular Logic Γιάννη Καρακαδά, του Παντελή Νικολόπουλου της Computer Logic, του διευθύνοντα της European Dynamics Κωνσταντίνου Βελέντζα, και του Μαρίνου Κωνσταντακάτου της εταιρείας ηλεκτρολογικού υλικού «Αφοι Κωνσταντακάτου», που πτώχευσε τον Απρίλιο του 2015.

Βέβαια, αρκετά είναι και τα ονόματα των δικηγόρων που βρίσκονται στις λίστες, με αυτά του Παναγιώτη Μπερνίτσα, του Άγγελου Μορφόπουλου, του Παναγιώτη Παπαλελούδη, του Ιωάννη Κυπριωτάκη, του Γεώργιου Ξ. Σπηλιωτόπουλου και του Γεωργίου Μπουλούγαρη να διακρίνονται.

Επίσης, συναντάει κανείς τα ονόματα του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Γαλατσόπουλου, του Δημήτρη Ξυλινάκη της Nobel Energia, του Γιάννη Δελικανάκη της Blue House Capital της αγοράς ακινήτων, του διευθύνοντα συμβούλου της Mamidol Jetoil (Μαμιδάκης), του επιχειρηματία Νίκου Βαρβέρη του Moda Bagno, του Γιώργου Μαυροσκότη της Βιοτέρ, του Σωκράτη Κομινάκη, γνωστού από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό και την STET Hellas (νυν Wind) και του επιχειρηματία Γιώργου Δραγουμάνου.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν τα ονόματα του Ευάγγελου Μπέη της Ολυμπιακής ΑΤΕ, της εικαστικού Καδιώς Λαμπροπούλου, του Διογένη Παπαθεοχάρη των νυχτερινών κέντρων και του αδερφού του Ιωάννη, του δισεκατομμυριούχου Χασίμπ Σαμπά, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Bennet, Νίκου Μπουφίδη, του εμπόρου Αλέξιου Σγουμπόπουλου, του αρχιτέκτονα Δημήτρη Αμοργιανού, του καθηγητή Οικονομικών Γρηγόριου Σιουρούνη, του πρώην… «λύκου της Wall Street», επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου, του ξενοδόχου Παναγιώτη Ερίνη, του Γιώργου Μολυβιάτη, εκτελεστικού προέδρου της Incor Holdings, της συμβούλου επιχειρήσεων και στέλεχος της PwC Έλενας Αθουσάκη, των αδελφών Κωνσταντίνου και Χριστόφορου Βαρβία της εταιρείας συμμετοχών «Χ. & Κ. Βαρβίας Συμμετοχών Α.Ε.», βασικούς συνεργάτες τα τελευταία 20 χρόνια της Western Union στην Ελλάδα.

Αρκετές είναι και οι αναφορές σε ονόματα εταιρειών, με αυτό της Horizon Air Investment συμφερόντων Κοπελούζου, της Hedley Finance LTD που ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη ως παρατράπεζα, αλλά και αυτό της Eurobank που εμφανίζεται συνδεδεμένη για τρία χρόνια με την offshore εταιρεία, Foscani INC, να ξεχωρίζουν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η παρουσία των παραπάνω ονομάτων στις λίστες της Mossack Fonseca δεν συνιστά απαραιτήτως και παρανομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Θεόδωρου Φέσσα και της συζύγου του, Ευτυχίας Κουτσουρέλη, που εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν πως για τα χρήματα αυτά έχουν καταβάλει όλους τους φόρους στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές, ενώ έχουν δηλωθεί και στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» του ζεύγους.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις λίστες, είναι η παρουσία της Gordana Canadi. Για όσους δεν θυμούνται, η εν λόγω γυναίκα από την πρώην Γιουγκοσλαβία, εμπλεκόταν στο σκάνδαλο των TOR M-1 του Άκη Τσοχατζόπουλου και τον Βλάσση Καμπούρογλου, που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα.

Τέλος, αρκετές είναι οι αναφορές «the bearer», που σημαίνει κομιστής. Δηλαδή κάποιος μεσάζοντας στον εν λόγω λογαριασμό, που εμφανίζεται αν. Υποθέτουμε πως δεν αναφέρεται στον γνωστό… κομιστή της ελληνικής μιντιοπολιτικής σκηνής.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ