ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ Ή ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Crime scene

Είναι βράδυ Παρασκευής και σε μια όμορφη αθηναϊκή αυλή, που κατά ειρωνική σύμπτωση λέγεται Poems & Crimes, κάθονται ένας εγκέφαλος του εγκλήματος και μια καλλιεργημένη αστυνομικός. Συζητούν μεταξύ τους για τον κάθε ένα Κώστα Χαρίτο και για την σχεδόν απόλυτη απουσία πολλών Βερόνικα Μαρς. Μέχρι που ο μάστορας του αστυνομικού μυθιστορήματος, Πέτρος Μάρκαρης, βάζει στο παιχνίδι και την κάθε μια Φραγκογιαννού. Ρωτά την Ισπανίδα αστυνομικό με σπουδές στην ιστορία της τέχνης και την λογοτεχνία, Κριστίνα Μανρέσα, «σε τι διαφέρει ο άντρας από την γυναίκα εγκληματία».

Η σιωπή στην αυλή κορυφώνεται. Μόνο οι ανεμιστήρες που δουλεύουν τη σπάνε. Αλλά ακόμη και αυτοί το κάνουν όμορφα. Προσφέροντας το δικό τους κομμάτι στην υποφωτισμένη ατμόσφαιρα.

IMG_2857

Μιλώντας για ποιητικά εγκλήματα στο Poems & Crimes

Η Ισπανίδα ακούει την ερώτηση και απαντά καίρια: «Ο άντρας εγκληματεί για την εξουσία, για τη δύναμη, από σαδισμό. Τα εγκλήματά τους είναι συνήθως αιμοσταγή. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά εγκληματούν για να προστατεύσουν την οικογένειά τους. Ή όταν είναι κακές -και τότε θα είναι πολύ κακές- εγκληματούν για εκδίκηση. Για αυτό και θα δούμε ότι τα εγκλήματά τους είναι πιο σοφιστικέ καθώς οι γυναίκες λειτουργούν ως υπολογίστριες των πάντων».

Από μια παθολογική υπερπροστασία της εγγονής της η Φραγκογιαννού του Παπαδιαμάντη δολοφονεί το βρέφος για να μη περάσει μια δύσκολη ζωή, όπως αυτή μιας γυναίκας και πόσω μάλλον μιας γυναίκας από φτωχή οικογένεια. Στην συνέχεια, ξεκινά και σκοτώνει και άλλα τρια μικρά κορίτσια. Η αστυνομία μόνο την υποψιάστηκε. Δεν μπορούσε να αποδείξει ότι εκείνη ήταν η Φόνισσα.

Παρόλα αυτά η αστυνομικός δεν μπορεί να πει ποιοι -οι άντρες ή οι γυναίκες;- καταλήγουν πιο εύκολα στο έγκλημα. Ποια κίνητρα είναι πιο δυνατά; Σίγουρα κατά την Κριστίνα Μανρέσα, η στατιστική δείχνει φυλακές γεμάτες με άντρες, όμως αυτό έχει να κάνει με την επιθετικότητα. Το βασικό ερώτημα όμως που μένει αναπάντητο μέχρι στιγμής είναι φτάνοντας μπροστά στο κίνητρο, η γυναίκα ή ο άντρας θα πατήσει με μεγαλύτερη ευκολία την σκανδάλη;

Σύμφωνα με την Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών οι άντρες μπορούν να γίνουν πιο επιθετικοί από τις γυναίκες απρόκλητα. Στο επίπεδο όμως που υπάρχει η αφορμή για το έγκλημα παρατηρείται μια ισότητα των φύλων. Μάλιστα η διαφοροποίηση βρίσκεται μόνο στην σφαίρα δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Οι κοινωνιολόγοι, δε, θεωρούν ότι μια γυναίκα μπορεί να καταφύγει σε ευθεία ωμή βία σε ένα ιδιωτικό χώρο το ίδιο εύκολα και το ίδιο σκληρά με έναν άντρα, ο οποίος θα επιλέξει ένα δημόσιο χώρο – ίσως και για την ικανοποίηση της ανάγκης υπεροχής ανάμεσα στον αντρικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η εγκληματική φύση είτε στον άντρα είτε στην γυναίκα έχει να κάνει με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας του ατόμου. Και στην Φόνισσα εξάλλου, η ηρωίδα είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία έζησε μια βασανισμένη ζωή ως παιδί, ως σύζυγος, ως μητέρα και ως γιαγιά, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Ένα καταπιεσμένο πρότυπο, δηλαδή, που σε μια ψυχολογική ασταθή στιγμή σκοτώνει την μικρή εγγονή της για να μην περάσει τα ίδια.


Διαβάστε για την Λαρισαία Βερόνικα Μαρς


«Και πως θεωρείτε, αγαπητή Κριστίνα, ότι μπορεί να συμφιλιωθεί ο πολίτης με τον αστυνομικό;» ρωτάει ο Μάρκαρης την αστυνομικό κρατώντας την πίπα του στο χέρι.

Η Μανρέσα που θεωρεί ζήτημα παιδείας την πρόληψη του εγκλήματος κρίνει απαραίτητη και την συμφιλίωση του πολίτη με τις αρχές για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. «Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι και παθητικοί. Δεν γίνεται ο γείτονας να δέρνει κάθε βράδυ τη γυναίκα του και εμείς να μη λέμε τίποτα», τονίζει αναγνωρίζοντας όμως πως «ο αστυνομικός είναι συνδεδεμένος με τον συντηρητισμό» και από την άλλη «σε όλα τα μυθιστορήματα ο αστυνομικός προσωποποιεί το κλισέ του σκληροτράχυλου αλκοολικού Αμερικανού μπάτσου». «Όμως», προσθέτει, «οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς τάξεις στρέφονται και θα έπρεπε να στρέφονται στην αστυνομία. Κατανοώ ότι όλοι φοβούνται τις αρχές, αλλά είναι εκεί για να διασφαλίσουν την ειρήνη. Και αυτό είναι στο χέρι της Αστυνομίας να το εξηγήσει. Μια γυναίκα αστυνομικός θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και ως ηρωίδα σε ένα μυθιστόρημα».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΝΙΚΟΣ

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ

Ακούμε χθες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και προσπαθούμε πραγματικά να καταλάβουμε σε ποιά χώρα πραγματική ζει, καθώς για ακόμη ...