ΠΟΔΗΛΑΤΟ: MOUNTAIN Ή ΔΡΟΜΟΥ;

kis1

Ο καιρός άνοιξε το καλοκαίρι είναι εδώ και η πόλη είναι πλέον ανυπόφορη. Οι δυνατότητες απόδρασης από την καθημερινότητά μας είναι πολλές και πολλές φορές επιβεβλημένες. Όμως η απόδραση με ένα ποδήλατο είναι ίσως αυτό που θα ήταν πραγματικά μια συναρπαστική περιπέτεια και εμπειρία. Εμείς συμβουλευτήκαμε δύο ειδικούς της ποδηλασίας, Λαρισαίους για μας δώσουν τα φώτα τους, αλλά και το πως οι ίδιοι βιώνουν την εμπειρία του ποδηλάτου.

Η Δέσποινα Δαλαβίκα που είναι πρωταθλήτρια ποδηλασίας και εντός και εκτός τερέν και ο Δημήτρης Γραμματικός αθλητής MTB δρόμου και τριαθλητής μας μιλούν για τις δικά τους συναισθήματα και το πόσο αυτό το μέσο μπορεί να σου αλλάξει την ζωή την δική σου και της οικογένειάς σου. «Η προπόνηση αποτελεί για μένα μια φυγή από την καθημερινότητα, μου δίνει ζωντάνια, ενέργεια και με εφοδιάζει με ψυχικά αποθέματα ώστε να μπορέσω να αντεπεξέλθω στα καθημερινά καθήκοντα. Κυρίως όμως μου δίνει δύναμη, αντοχές και ηρεμία που χρειάζομαι σαν μαμά και σύζυγος. Το ποδήλατο όχι μόνο αποτελεί μέλος της οικογένειάς μου αλλά είναι η αγάπη μας, είναι το πάθος μας. Αποτελεί μάλιστα και το επάγγελμά μας, μιας και έχουμε κατάστημα ποδηλάτων και είμαστε ταγμένοι να το υπηρετούμε καθημερινά, ακούραστα και με πολύ μεράκι», περιγράφει η Δέσποινα.

despina-tsesmetzidouΌμως την ίδια άποψη έχει και ο συναθλητής της. «Παλαιότερα έκανα ορειβασία. Αλλά η ποδηλασία για εμένα είναι πρώτα χόμπι και μετά οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση που αποκομίζεις. Γίνεται πλέον τρόπος ζωής, αν το κάνεις. Σε βγάζει από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, σου προσφέρει υγεία, φυσική κατάσταση, αλλά σε βοηθάει και ψυχολογικά. Αν πας και κάνεις δύο ώρες ποδήλατο σου φεύγουν όλα. Μπορεί κάνοντας ποδήλατο να σκεφτείς πιο σωστά, με καθαρό μυαλό», υποστηρίζει ο Δημήτρης Γραμματικός.

MTB ή δρόμου;

Έχετε δίλημμα τί ποδήλατο να διαλέξετε; Ε εμείς ρωτήσαμε και νομίζουμε ότι θα σας λύσουμε όλες τις απορίες. Η ποδηλασία χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, την ποδηλασία δρόμου, την ποδηλασία πίστας και την ορεινή ποδηλασία. Υπάρχουν κι άλλες μορφές ποδηλασίας όπως το ΒΜΧ, το τράιαλ, και το τσικλοκρός όμως η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ασχολείται με την ανάπτυξη αυτών των τριών.

Αν σας αρέσει να έχετε ένα ποδήλατο για να πηγαίνετε αποκλειστικά στην άσφαλτο, πολύ γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις, τότε χρειάζεστε ένα ποδήλατο δρόμου.

DSC07346Αυτά τα ποδήλατα είναι σχεδιασμένα για  βόλτα και άσκηση σε μακρινές αποστάσεις καθώς και για αγώνες, έχουν συνήθως ελαφρύ πλαίσιο και η θέση οδήγησης σας επιτρέπει να είστε πιο αεροδυναμικοί.

Το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαισίων των ποδηλάτων δρόμου, όπως και στα άλλα ποδήλατα, ποικίλλει ανάλογα με το κόστος τους.

Σήμερα τα ποδήλατα δρόμου κατασκευάζονται από ένα ή από το μείγμα των παρακάτω τεσσάρων υλικών:

Ατσάλι = ανθεκτικό, φθηνό, καλή συμπεριφορά, ευαίσθητο στη σκουριά.

Αλουμίνιο = είναι το πιο διαδεδομένο υλικό σκελετών ποδηλάτου, ελαφρύ,  δε σκουριάζει, οικονομικό.

Τιτάνιο = ανθεκτικό, ελαφρύτερο, σκληρότερο, ακριβότερο.

Ανθρακονήματα ή carbon = υπερβολικά ελαφρύ, σκληρότερο, ανθεκτικότερο, ακριβότερο.

Ένα ποδήλατο δρόμου έχει συνήθως στενά και λεία ελαστικά υψηλής πίεσης, που ελαχιστοποιούν την επαφή με το δρόμο για να έχουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση κύλισης. Τα περισσότερα ποδήλατα έχουν τροχούς οι οποίοι είναι τεχνολογικά θαύματα. Πολύ πιο όμορφοι, πιο αεροδυναμικοί, ανθεκτικοί, και πολύ πιο ελαφρείς. Όταν ένας τροχός είναι ελαφρύτερος, αυτομάτως βελτιώνεται η απόδοση του ποδηλάτου στην ανηφόρα, η επιτάχυνση του, και ο χειρισμός του κατά την οδήγηση.

Το τιμόνι στο ποδήλατο δρόμου έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα (γυριστό) για να σας επιτρέπει κυρίως να πάτε πολύ γρήγορα. Οι λαβές είναι έτσι ώστε σας δίνουν πολύ αεροδυναμική στάση οδήγησης. Μπορείτε όμως να καθίσετε και σε πιο όρθια θέση, με τα χέρια σας στο πάνω μέρος του τιμονιού. Στο τιμόνι θα βρείτε τις μανέτες των φρένων και τους μοχλούς ταχυτήτων. Όλα τόσο απλά και λειτουργικά.

Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το ποδήλατο δρόμου, σας επιτρέπει να σκύβετε προς τα εμπρός, μειώνοντας το προφίλ σας και συνεπώς την αντίσταση του αέρα. Παράλληλα, αυτή η θέση σας επιτρέπει να ωθήσετε με τη μέγιστη δύναμη από τα πόδια και τους γοφούς σας μέσω των πεντάλ.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Οι ταχύτητες στα ποδήλατα δρόμου, έχουν ένα ευρύ φάσμα που σας επιτρέπουν να αναρριχηθείτε σε ανηφόρες και αρκετά ψηλά, με επιλογές ταχυτήτων που σας πάνε πραγματικά γρήγορα.

Ψάχνετε κάτι που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη και θα προσθέσει λίγο περισσότερο ενθουσιασμό στη ζωή σας; Θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινή ταλαιπωρία της κίνησης στην πόλη και να ταξιδέψετε κάπου αλλού, «εκτός δρόμου»; Έχετε ακούσει ιστορίες φίλων για μονοπάτια μοναδικά, απάτητα, βουνά καταπράσινα και εικόνες που σας κάνουν να νιώσετε ένα με τη φύση; Χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν σε θέες που σας κόβουν την ανάσα; Ίσως ήρθε η ώρα να κολλήσετε και εσείς το μικρόβιο της ορεινής ποδηλασίας. Στη σημερινή αγορά, υπάρχουν τόσα είδη ποδηλάτων με χοντρά,ειδικά για το χώμα λάστιχα που μπορούν ικανοποιήσουν και τα πιο «βρώμικα» όνειρά σας!

Υπάρχουν τρεις τύποι ποδηλάτων MTB:

Άκαμπτος:

Χωρίς αναρτήσεις: Ο βασικός τύπος ποδηλάτου βουνού Άνετη θέση οδήγησης, μειωμένη απορρόφηση κραδασμών Σε όλες τις επιφάνειες, δρόμο και βουνό χωρίς έντονες δυσκολίες

Με μπροστινή Ανάρτηση: Ο πιο διαδεδομένος τύπος. Το μπροστινό πιρούνι διαθέτει ανάρτηση Αυξημένη άνεση με ικανοποιητική αφομοίωση κραδασμικών επιβαρύνσεων. Σταθερή οδήγηση ακόμα και στα πιο δύσκολα και ανώμαλα μονοπάτια

Διπλή ανάρτηση: Τα ποδήλατα αυτά έχουν εμπρός και πίσω αναρτήσεις. Απίστευτη άνεση και έλεγχος με μεγάλη κραδασμική απορρόφηση. Έντονη κατανάλωση ενέργειας λόγω της ελαστικότητας του ποδηλάτου. Για δύσβατα μονοπάτια και έντονες έως ακραίες καταστάσεις μορφολογικών επιφανειών

Κατάβασης: Πολλά μοντέλα μοιάζουν με αυτά μονής και διπλής ανάρτησης με πιο ενισχυμένες κατασκευές Αγωνιστική θέση οδήγησης, με απόλυτο έλεγχο κατεύθυνσης Ενδείκνυται για αγωνιστική χρήση.

Η Εμπειρία

Ο Δημήτρης Γραμματικός περιγράφει το πως είναι κανείς να διασχίζει την άσφαλτο με ένα “κουρσάκι” ή να εισβάλει στην φύση με ένα MTB. Προφανώς και από τις δύο επιλογές θα αποκομίσετε συγκλονιστικές εμπειρίες. «Στην ποδηλασία δρόμου διασχίζεις τη άσφαλτο με ταχύτητα. Εδώ είσαι σε διαδικασία να κάνεις πετάλ, συνέχεια. Η ποδηλασία εκτός δρόμου είναι άλλη εμπειρία. Εδώ χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τα στοιχεία της φύσης, όπως βράχους, μικρά ή μεγάλα βαθουλώματα και χρειάζεσαι καλή ισορροπία. Εδώ δεν χρειάζεται πολύ πεντάλ, αλλά χρειάζεται εγρήγορση», μας λέει ο τριαθλητής.

Άρα πιο θα διαλέξετε, ένα θηριώδες MTB ή ένα δρόμου με καλλίγραμμη σιλουέτα; Η επιλογή είναι δική σας, όπως και οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tumblr_o05vid9X2G1v3xdabo1_1280

ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ (STEVE JOBS)

Η ταινία παρακολουθεί τον δαιμόνιο Στιβ Τζομπς να παρουσιάζει διαδοχικά το Macintosh (1984), το Next (1988) και το iMac (1998). Στα παρασκήνια των ιστορικών αυτών ...