ΠΙΣΩ ΑΠ’ΤΟΝ ΦΑΚΟ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ

IMG_1952

Δεν μιλούν πολύ, συνήθως καθόλου. Αλλά μπορεί να κάνουν χίλια κλικ και άλλα τόσα ζουμ στην πραγματικότητα που πρώτοι αυτοί αντικρίζουν. Ο φωτορεπόρτερ Κώστας Μάντζιαρης και ο εικονολήπτης Δημήτρης Μπαγινέτας μιλούν στο τί ῥεῖ για τις εμπειρίες τους πίσω από το φακό. Τις καλές και τις κακές.

Η δουλειά τους γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πολλές φορές σε γεγονότα που καλούνται να καλύψουν, πρέπει και επαγγελματικά να σταθούν και να διαχειριστούν το ψυχολογικό κομμάτι, όσο σκληρή κι αν είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Και αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις μιλάμε για τραγικά γεγονότα που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο Δημήτρης Μπαγινέτας είναι εικονολήπτης και τεχνικός τηλεόρασης τα τελευταία 25 χρόνια. Εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, ενώ παλαιότερα έχει εργαστεί και για λογαριασμό πανελλαδικών τηλεοπτικών μέσων. Ο Δημήτρης Μπαγινέτας έχει καλύψει πολλά γεγονότα. Όμως δεν θα ξεχάσει την συγκλονιστική  εμπειρία, όταν κλήθηκε να καταγράψει το τροχαίο στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003. Τότε, ένα λεωφορείο με μαθητές συγκρούστηκε με φορτηγό που μετέφερε μελαμίνες, με αποτέλεσμα να χασουν την ζωή τους 21 παιδιά και πολλά να τραυματιστούν. Ακόμη το θυμάται και τα μάτια του βουρκώνουν.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ…

«Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήμουν από τους πρώτους που έφτασα εκεί. Αυτό που αντικρύσαμε ακόμη και τώρα γυρνά στο μυαλό μου. Εκεί λειτούργησε το δίπολο. Έπρεπε απ’τη μια να καταγράψουμε την τραγική εικόνα που βλέπαμε, χωρίς συναισθηματισμούς. Από την άλλη, το σώμα κατέρεε με αυτό που έβλεπε το άλλο σου μάτι», μας λέει.

ekloges 2014

 

τρ: Είναι διαφορετικό να βλέπεις τα γεγονότα πίσω από τον φακό της κάμερας; Δ.Μπ: Η διαφορετικότητα είναι κύρια στο μυαλό του καθενός. Πώς δηλαδή αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή το γεγονός το οποίο καταγράφει. Ως εικονολήπτης, θεωρώ η διαδικασία αυτή είναι διπολική. Το ένα μάτι καταγράφει την εικόνα και προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια επαγγελματικό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αυτό που βλέπει. Από την άλλη, το άλλο μάτι το οποίο καταγράφει περιφερειακά τι συμβαίνει, είναι το άλλο μισό. Είναι το συναίσθημα του ανθρώπου που ζει αυτό που εξελίσσεται εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, από την μια πρέπει να είσαι ψυχρός και από την άλλη το συναίσθημα σε κατακλύζει.

Όμως «υπάρχουν και καταστάσεις που πάνω στην δουλειά σου φτιάχνουν την διάθεση», εξομολογείται. «Υπάρχουν φορές που καταγράφεις ωραίες εικόνες και ωραία τοπία που σε γεμίζουν», καταλήγει.

Ο Κώστας Μάντζιαρης είναι φωτοειδησεογράφος από το 1997. Δύο φορές έχει βραβευτεί από  National Geographic. Πολλές φορές έχει κληθεί να καλύψει από συναυλίες μέχρι θέματα επικαιρότητας στα οποία έπρεπε να αποδόσει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό την εικόνα που είχε μπροστά του με τον καλύτερο τρόπο.

Μας μιλάει για τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει κανείς προσπαθώντας να φέρει σε πέρας την δουλειά του. «Είναι πραγματικά πολλές. Βρίσκεσαι αρκετές φορές σε ακραίες καταστάσεις,σε ακραία καιρικά φαινόμενα πυρκαγιές, πορείες και διαδηλώσεις, στα γήπεδα. Είσαι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Είσαι μπροστά στο θέμα» μας λέει. Υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες πρέπει να είναι καθαρές «ό,τι κι αν γίνει» και να φτάσουν γρήγορα στους τελικούς αποδέκτες.

 

τρ: Πόσο ψύχραιμα και γρήγορα μπορεί να δουλέψει κανείς σε μια έκτακτη-δύσκολη κατάσταση;  Κ.Μ: Στα δυσάρεστα γεγονότα πρέπει να λειτουργείς ψύχραιμα και με ηρεμία, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου. Πρέπει να προσέχεις τους γύρω σου, να μην κινείσαι άτσαλα. Στα δυσάρεστα θέματα πάντα νιώθεις το σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά.
tirei_2

Δεν χρειάζεται λαιμαργία… 

Ο κόσμος πίσω από μια φωτογραφική μηχανή είναι πράγματι διαφορετικό -«δεν μπορεί η φωτογραφία ή κινούμενη εικόνα ή το κείμενο να μεταδώσει, για παράδειγμα, τις οσμές ή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», λέει. Από την άλλη, κοιτώντας μέσα από τον φωτογραφικό φακό έχεις και πλεονεκτήματα. «Εστιάζεις σε πράγματα που δεν τα βλέπει το απλό μάτι. Πέρα από αυτά που τρέχουν, υπάρχουν και κάποια που δεν τα βλέπεις με την πρώτη ματιά και πρέπει να τα αναδείξεις. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι λαίμαργος όταν φωτογραφίζεις», μας λέει ο Κώστας Μάντζιαρης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Casamento-submarino1

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ!

Μετά τα αμερικανικά παραδείγματα των γάμων κάτω από το νερό – μια συνήθεια που προσέλκυσε αρκετούς μελλόνυμφους στο δυτικό ημισφαίριο, οι υποβρύχιοι γάμοι δεν θα ...