ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ

fatdesigntirei

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον μια σοβαρή ασθένεια του 20ου και 21ου αιώνα. Η αλματώδης αύξηση των περιστατικών, οι επιδημικές διαστάσεις που έχει αποκτήσει παγκοσμίως, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια νέα μάστιγα που χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Για τη μείζονα αυτή απειλή το τί ῥεῖ συνομίλησε με την Κλινική Διαιτολόγο–Διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «STOP στην Παιδική παχυσαρκία – Η γενιά του XLarge», αλλά και του πρώτου Comic διατροφής «Ιστορίες Πρωινού» του medNutrition kids, Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι.

Ένα παιδί με περιττά κιλά είναι παχύσαρκο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική εναπόθεση σωματικού λίπους, η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευεξία του ατόμου. Επομένως, κάποια περιττά κιλά σε ένα παιδί δεν το κάνουν απαραιτήτως παχύσαρκο, αλλά πιθανώς να μαρτυρούν κάποιες άσχημες διατροφικές συνήθειες ή μια μειωμένη φυσική δραστηριότητα, δεδομένα που επιτάσσουν την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής του παιδιού.

Η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο και τα ελληνόπουλα κατέχουν τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Πού οφείλεται η ραγδαία αυτή αύξηση, η οποία μετέτρεψε την παχυσαρκία σε νέα μάστιγα;

Τόσο για μικρούς όσο και μεγάλους τα παραπανίσια κιλά έρχονται όταν έχουμε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που δαπανάμε μέσω του μεταβολισμού μας, του τρόπου ζωής και της άσκησης, είναι μικρότερη από την ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Δυστυχώς, τα παιδιά στις μέρες μας γεννιούνται σε ένα περιβάλλον με αφθονία αγαθών, όπου κυριαρχεί η τηλεόραση, οι υπολογιστές και οι καθιστικές συνήθειες, ενώ η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα είναι περιορισμένες. 

Η παιδική παχυσαρκία είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται;

ERG_3933

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες και το αυξημένο σωματικό βάρους στους ενηλίκους συνδέεται με μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η παιδική λοιπόν παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στην μετέπειτα ζωή του ατόμου και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται από μικρή ηλικία. Η παιδική παχυσαρκία θέτει τις βάσεις για προβλήματα υγείας όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Ένα πολύ καλά στημένο εργοστάσιο πρέπει να έχει γερές βάσεις για να έχει καλές αποδόσεις – το εργοστάσιο στην προκειμένη περίπτωση είναι το σώμα μας.

Πόσο εύκολα μπορεί να διαγνωστεί;

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν «ανησυχητικά» σημάδια στην ανάπτυξη του παιδιού τους, αλλά και στις διατροφικές του συνήθειες. Η παρατήρηση του ύψους, του βάρους και του σωματότυπου του παιδιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να δώσει στον γονέα σημαντικές πληροφορίες, ενώ σε περίπτωση που σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις, καλό είναι οι γονείς να συμβουλευτούν έναν ειδικό.

Για τη σωστή παρακολούθηση του ρυθμού ανάπτυξης του παιδιού και τη διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας χρησιμοποιούνται ευρύτατα οι καμπύλες ανάπτυξης για παιδιά. Στην πράξη μετράμε το ύψος και το βάρος του παιδιού, υπολογίζουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος και στη συνέχεια τον συγκρίνουμε με το διάγραμμα από τις καμπύλες ανάπτυξης που αντιστοιχεί στην ηλικία και στο φύλο του παιδιού. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνήθως την κάνει ο παιδίατρος και ο διαιτολόγος, που ξέρουν να ερμηνεύουν καλύτερα το αποτέλεσμα βασιζόμενοι και σε άλλες κλινικές ενδεχομένως παραμέτρους.


Διαβάστε επίσης: Διατροφή για μετά τις γιορτές και Διατροφικά λάθη της παιδικής ηλικίας


 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία ενός παιδιού;

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού είναι συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρούνται και σε παχύσαρκους ενήλικες. Η πιθανότητα που έχει κάθε παχύσαρκο παιδί να εμφανίσει οποιαδήποτε παθολογία είναι σαφώς εξατομικευμένη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η σοβαρότητα της παχυσαρκίας. Ενδεικτικά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου και μεταβολικό σύνδρομο. Πολλά παχύσαρκα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή διαταραχές ύπνου όπως άπνοιες ύπνου, καθώς και πεπτικά προβλήματα ή προβλήματα αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες.

Με ποιους τρόπους μπορεί να καταπολεμηθεί το πρόβλημα; Είναι εύκολη η αντιμετώπισή του;

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρωτίστως πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να δεχτούμε ότι η παχυσαρκία ακόμη και στα παιδιά συνιστά μια πολυπαραγοντική νόσο. Οι συνήθειες διατροφής και άσκησης, ο τρόπος ζωής της οικογένειας, οι φίλοι, οι δάσκαλοι είναι παράγοντες που διαμορφώνουν την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού. Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετη και η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την αλλαγή στον τρόπο ζωής, τόσο του παιδιού όσο και του κοντινού του περιβάλλοντος. Θέλει σίγουρα χρόνο, που όμως αξίζει να αφιερώσετε, καθώς σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι ακόμη εύπλαστο και δεκτικό σε αλλαγές, άρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υιοθετήσει καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.

Κάθε γονιός πρέπει να κατανοήσει ότι ακόμα και αν το παιδί του δεν έχει αυξημένο σωματικό βάρος ή ακόμα και αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η διατροφική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία επενδύοντας σε ένα υγιές μέλλον για το παιδί.

Επιτρέπεται ένα παιδί να υποβληθεί σε δίαιτα;

Η ερώτηση πολλών γονέων είναι αν πρέπει να κάνουν στο παιδί τους «Δίαιτα» ή «Διατροφή».  Προτού αναλύσουμε τον προβληματισμό αυτό, πρέπει να γνωρίζεται ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν περιοριστικές ή στερητικές δίαιτες στα παιδιά. Όντως επικρατεί η άποψη ότι η λέξη δίαιτα είναι συνώνυμη της στέρησης και ταυτίζεται με την προσπάθεια απώλειας βάρους. Στην ουσία η λέξη «δίαιτα» δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την ίδια τη «διατροφή» του ανθρώπου, τον τρόπο που τρέφεται ο καθένας μας. Δηλαδή, δίαιτα και διατροφή είναι το ίδιο. 

Μια επιτυχής διαιτολογική παρέμβαση για ένα παιδί δε σημαίνει η παρακολούθηση ενός διαιτολογίου αυτού καθ’ αυτού αλλά η διατροφική εκπαίδευση του παιδιού και η διατήρηση ή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης βάρους, ώστε το παιδί καθώς αναπτύσσεται να αποκτήσει το ιδανικό βάρος για το ύψος του, παράλληλα με τη βελτίωση της υγείας του και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.  Όσο ακόμη το παιδί είναι μικρό είναι πιο δεκτικό και η διατροφική του εκπαίδευση πιο αποτελεσματική!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gramma metopo (1)

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ένα μικρό, λιπόσαρκο τετραδιάκι, με μια φωτογραφία της πολυαγαπημένης είναι ό,τι έχει απομείνει από το πνεύμα του Απόστολου Κωνσταντίνου, ενός από τους μυριάδες ήρωες του ...