«ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016

atrer1

Είναι «Αταίριαστοι» όνομα και πράμα. Είπαμε να κάνουμε μια συνένετευξη στις 10, αλλά ο ένας είχε πεταχτεί κάπου! Πως είπατε; Αν συμφωνούν για όσα θα γίνουν το 2016; Σιγά μην συμφωνήσουν, εδώ δεν έχουν καμιά κοινή άποψη στην εκπομπή τους, κάθε μέρα Δευτέρα με Παρασκευή στο ΣΚΑΙ. Αλλώστε αυτό είναι και το… αλατοπίπερο της τηλεοπτικής τους σχέσης και το μυστικό της επιτυχίας τους. Είπαμε να τους κάνουμε μια κοινή συνέντευξη. Τελικά τους κάναμε δύο ξεχωριστές!

Ξεκινήσαμε την συνέντευξη με το Γιάννη Ντσούνο τον πρώτο «αταίριαστο» που είναι χρόνια πολιτικός συντάκτης και ρεπόρτερ.

Γιάννη, καλή χρονιά. Είναι και ο Χρήστος μαζί;

Γ.Ν: Καλή χρονιά. Και ο άλλος κάπου εδώ πέρα είναι!

Ο Έλληνας πέρασε ένα δύσκολο 2015. Τι πρέπει να περιμένει από το 2016;

Γ.Ν: Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι θα καλυτερεύσει η ζωή του Ελλήνα. Την τελευταία πενταετία όλα τα στοιχεία και όλοι οι αριθμοί (άλλωστε έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτούς) είναι μάλλον δυσοίωνοι και για την επόμενη χρονιά. Μακάρι, να μπορούσαμε να πούμε, ότι θα μπούμε σε αυτή την έρμη την ανάπτυξη, που περιμένουμε πολλά χρόνια να έρθει και δεν έρχεται. Μακάρι, να μειωθούν λίγο οι φόροι,το οποίο δεν προβλέπεται. Μας είχαν πει ότι θα αναμορφώσουν λίγο το ΕΝΦΙΑ, αυτόν το ΕΝΦΙΑ που «στοίχισε» εκλογές, που ήταν να καταργηθεί και τελικά δεν καταργήθηκε. Επειδή με τα γεμιστά -όπως είχε πει η κα Φωτίου- ότι θα φτουρίσουν και θα φτουρίσει και η Ελληνική οικονομία. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Θα πρέπει και από τη κυβέρνηση, να προσανατολιστούν στη μείωση -κυρίως- των φόρων, καθώς η φοροδοτική ικανότητά μας έχει φτάσει στο μηδέν. Επομένως θα πρέπει να έχουμε μια χρονιά η οποία θα έχει πολλές πολιτικές εξελίξεις και κυρίως οικονομικές. Αυτό θα το δούμε στη τσέπη μας.

Αυτό το πολυπόθητο κούρεμα του χρέους θα έρθει; Και τι σημαίνει για τον Έλληνα;

Γ.Ν: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η λέξη «κούρεμα» έχει φύγει ακόμη και από τα κυβερνητικά χείλη. Συζητάμε πλέον για μια διευθέτηση. Τώρα αυτή η διευθέτηση θα λέγεται επιμήκυνση; Θα λέγεται αλλαγή σε επιτόκια; Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μέσα στο χρόνο. Αν θα υπάρξει οριστική λύση του χρέους το 2016, μάλλον πρέπει να απευθυνθούμε σε αστρολόγους! Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι οι εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση είναι μια αρχή. Το γεγονός ότι ξεκινά η συζήτηση για το χρέος είναι μια αρχή.

Αν υπάρξει μια ρύθμιση για το χρέος αυτό θα δώσει άλλη εικόνα και προοπτική για τη χώρα στο εξωτερικό. Ξέρουμε πολύ καλά αυτό τι σημαίνει, γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες, παλεύουν να φτιάξουν μια εικόνα στο εξωτερικό, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις. Για να μην πω ότι έχουν κάνει μια-δυο τρύπες στο νερό, έχουμε την απόλυτη στασιμότητα.

Είσαι χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ. Την κεντροδεξιά πολυκατοικία την γνωρίζεις, όπως το καλό σου σακάκι. Που πάει αυτή η ιστορία μετα την εκλογή προέδρου τις επόμενες ημέρες; Περιμένουμε διάσπαση;

Γ.Ν: Όλοι αναφέρονται στην μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Κάποιοι στη ΝΔ αποκλείουν την διάσπαση. Εγώ δεν θα το απέκλεια με τίποτα. Έγω δεν θα το έλεγα διάσπαση. Ενδεχομένως κάποια στελέχη να θέλουν ν’αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν έναν άλλον πολιτικό σχηματισμό στα δεξιά της ΝΔ. Αυτό πάντα παραμένει. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι πήγαν 420.000 πολίτες και ψήφισαν, έδωσε δύο μηνύματα: 1) Ότι η ΝΔ είναι κεντροδεξιά. Δηλαδή ό,τι ακούγαμε περι δεξιών κομμάτων πρέπει να τα εγκαταλείψουμε οριστικά. 2) Η χώρα έχει ανάγκη από αντιπολίτευση. Εδώ είναι και η κατηγορία προς την ΝΔ διότι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ουσιαστική αντιπολύτευση δεν έγινε. Ο κ. Τσίπρας παίζει μπάλα μόνος του και περνάνε όλα από τη Βουλή αναίμακτα. Οι πολίτες επιθυμούν να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Σκοπός όποιου εκλεγεί είναι καταρχήν να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα της ΝΔ. Και βέβαια να υπάρξει το αντίπαλον δέος απέναντι στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο… έτερος «αταίριαστος», Χρήστος Κούτρας, είναι πολιτικός συντάκτης και ρεπόρτερ, αρκετά χρόνια. Θα διαπιστώσετε πως για ακόμη μια φορά δεν θα συμφωνήσει με τον Γιάννη Ντσούνο.

Χρήστο, καλή Χρονιά. Τι πρέπει να περιμένει ο Έλληνας από το 2016;

Χ.Κ: Από το 2016 πρέπει όλοι να περιμένουμε να έρθει το 2017! Αν έχει και παρακάτω το 2015, την πατήσαμε. Για το 2015 μην πω τι μας έκανε. Απευθύνομαι και σε ανθρώπους της αγροτιάς, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα ζόρια. Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουν και πως θα βγει η χρονιά. Ελπίζω να βρεθεί ένας τρόπος να είναι λελογισμένη η φορολόγηση, να μην είναι κάτι τρέλες που ακούμε. Σας άκουγα εδώ που μιλούσατε με τον κ. Ντσούνο ο οποίος έλεγε για συμφωνία για το χρέος, πως κάτι έγινε, κάτι ξεκίνησε. Να μου πείτε τι ώρα θα ξεκινήσει! Ποιός είναι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει; Κι άμα ξεκινήσει τι θα γίνει; Επειδή έχουμε επενδύσει πάρα πολύ στο χρέος – ακούω το Γιάννη εδώ που τα λέει κάθε μερα για το χρέος. Έχουμε φάει 33 δις ευρώ από τις τράπεζες. Θα μας κουρέψουν 33 δις. Τι έγινε; Στα ίδια θα πάμε. Μία ή άλλη. Όσο δεν ασχολούμαστε με το να γίνουν 10 κάμποι σαν της Λάρισας στη χώρα, δεν θα υπάρχει θεού φως πουθενά.

Τι πρέπει να γίνει το 2016 για να υπάρξει μια αρχή ή μια αναστροφή;

Χ.Κ: Θα σου πώ τι πρέπει να γίνει: 1)Καραρχάς να σταματήσουν να διορίζουν. Θεωρώ ότι φτάνει πια. Διορίσαν οι πασόκοι, διορίσαν οι νεοδημοκράτες, διορίζουν και οι συριζαίοι! Ε, εντάξει. Στο τέλος θα διοριστούμε όλοι! Δεν πάει έτσι… 2)Να κλείσουν το μάτι τους στα νέα παιδιά και στους επιχειρηματίες. 3) Να δώσουν κίνητρα στα παιδιά και στους μεγαλύτερους. Έγω είμαι 40 ετών. Ας μου δώσει κίνητρο να γυρίσω στο χωράφι. Από τον τουρισμό θα ζήσουμε, από την ναυτιλία (που οι περισσότεροι έχουν τα λεφτα και τα καράβια έξω) και από τη γεωργία. Έχουμε από κάτι άλλο να ζήσουμε και δεν το ξέρω; Αν δεν βοηθήσει την αγροτιά να εμφανιστούν 100 νέοι αγρότες -να δουλίτσες!- να στείλουν τα προϊόντα στο εξωτερικό, να κάνουν συσκευαστήρια, να δουλέψει λίγο το πράγμα, πως θα γίνει; Είναι πράγματα που μου φαίνεται ότι δεν τα καταλαβαίνουν, δεν τα θέλουν. Άλλα λένε, και άλλα κάνουν.

Έχουμε ένα πολιτικό σκηνικό που είναι κατακερματισμένο. Είναι αυτό που τελειώνει; Είναι αυτό που έρχεται; Τι θα γίνει με την κεντροαριστερα;

Χ.Κ: Δεν υπάρχει πλέον πολιτικό σκηνικό μη γελιόμαστε. Αν δούμε όλες τις δημοσκοπήσεις έχουμε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζουν σε ποσοστά 18-19%. Τα παλιά κόμματα τελειώσανε. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που κάνουν στην ΝΔ που λένε ότι «θα το σώσουμε το κόμμα». Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι είμαστε το νέο. Αντιλαμβάνοναι την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πει ότι θα γίνουμε κάτι νέο. Έχω όμως την εντύπωση ότι τελείωσε το σκηνικό. Είναι πιθανόν να καταρρεύσει το 2016 – είναι μια σημαντική πιθανότητα. Ο Τσίπρας είχε μια ευκαιρία – αλλά νομίζω ότι την απώλεσε- να δείξει ότι είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Είναι ακριβώς το ίδιο και ίσως και σε χειρότερη μορφή θα έλεγα. Κατά συνέπεια, επειδή η ζωή κινείται και τα πράγματα δεν μένουν στατικά, νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σε μερικούς μήνες θα ξεπεραστεί. Τι θα προκύψει δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό το σκηνικό προφανώς δεν μπορεί να πάει πιο μπροστά τη χώρα. Το νέο σκηνικό δεν θα ήθελα να είναι κάτι τύπου «Μπερλουσκόνι». Ο κόσμος στην απελπισία του πάει και επενδύει σε περίεργα σχήματα. Θα ήθελα στο νέο σκηνικό, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, να μη χρειάζεται να περάσει από την επετηρίδα του «χ» στελέχους. Εάν δεν το καταλάβουν αυτό σε όλα τα κόμμματα, θεωρώ ότι θα τους ξεπεράσει σύντομα το σύστημα. Το ό,τι καινούργιο είναι να προκύψει, δεν μπορεί να προκύψει σε στυλ Σταύρου Θεοδωράκη. Είμαι εγώ ο αρχηγός, ο γνωστός. Τελειώσαν αυτά.

Την καινούργια χρονιά θα ήθελα να συνεννοηθούν, οι κομματάρχες, οι φεουδάρχες, μεταξύ τους, να βρουν εναν τρόπο να μην διαλύσουν ούτε τις συντάξεις, ούτε την αγροτιά, ούτε την επιχειρηματικότητα. Να κόψουν δαπάνες και να μπορέσει να αναπνέυσει λίγο η οικονομία, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το μόνο που εύχομαι είναι το 2016 να είναι καλύτερο από το 2015. Έστω και λίγο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

elena2

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΜΑΤΕΡΗ

Η Έλενα Καματέρη είναι γενική διευθύντρια στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ).   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Το παιχνίδι στην γειτονιά ...