Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: «ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΣ»

FullSizeRender (1)

«Νομίζω ότι όλες οι πλευρές οι οποίες ασχολούνται με την ελληνική οικονομία έχουν πάρει το μάθημά τους, μετά από τα γεγονότα του 2015», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν σύμβουλος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Χριστοδουλάκης, απευθύνοντας κάλεσμα για σταθερότητα και προσήλωση σε ένα μακρόχρονο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανεξάρτητα από το ποιoς κυβερνά τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, από καμία πλευρά, για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης – «θα έπρεπε να έχει κλείσει το θέμα στο τέλος του περασμένου έτους», σημείωσε ο κ.Χριστοδουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – «είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης της Ελλάδας, σαν ισότιμου εταίρου στην παροχή τραπεζικής ρευστότητας, από την Φρανκφούρτη».

Κεντρικός ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση της Πειραιώς, χθες Πέμπτη, στη Λάρισα, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι οι αρνητικές επιδράσεις, αλλά και οι θετικές εξελίξεις πάνε σε… «δυάδες». Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – «μετά από 16 μήνες, κατά τους οποίους στη βροχή ρευστότητας η ελληνική οικονομία κρατούσε ομπρέλες», καθώς και η έναρξη μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αποτελεί και αυτή μια μικρή αναγνώριση της καλύτερης κατάστασης στην οποία σιγά-σιγά περνάει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τις περιπέτειες ανακεφαλαιοποίησης που είχε το περασμένο φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Ο κ.Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για «βαθύ έμφραγμα» στην ελληνική οικονομία, μετά τα «γνωστά γεγονότα, πέρυσι και ιδίως το καλοκαίρι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά -κι ενώ πριν δύο μήνες οι ενδείξεις ήταν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες – «το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο», είπε. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πια καμιά απολύτως δικαιολογία σε κανένα μέρος από όσα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, για να παρατείνεται αυτή η διαδικασία της αβεβαιότητας σχετικά με τη λήξη του προγράμματος αξιολόγησης και τις συνακόλουθες χρηματοδοτήσεις τις οποίες αναμένει η ελληνική οικονομία εδώ και πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε το πρόγραμμα αξιολόγησης να έχει τελειώσει με το τέλος του προηγούμενου έτους», υπογράμμισε.

«Ξηλώνεται το παραγωγικό δυναμικό»

«Ενδιαφέροντα», αν και «γλαφυρά» χαρακτήρισε ο κ.Χριστοδουλάκης το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της συμπεριφοράς των θεσμών που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, ωστόσο δεν είναι τα σημαντικότερα προβλήματα. Ο ίδιος κατονόμασε την αποεπένδυση -που κινείται με ρυθμούς της τάξης του -10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την τελευταία τριετία και το «καθρέπτισμά» της, την ανεργία, ως τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα για την ελληνική οικονομία. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι της μόδας, όπως ξέρετε, ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά- και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ σημαντικά θέματα να αφήνονται στην άκρη. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω, ότι αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο προβλήματα, της αποεπένδυσης και της ανεργίας, τίποτα δεν θα πάει μπροστά. Αυτό το φαινόμενο της αποψίλωσης του παραγωγικού δυναμικού είναι πρωτοφανές να συμβαίνει σε ειρηνική περίοδο και έχει οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική καχεξία και κατάρρευση την ελληνική οικονομία. Όσες λύσεις κι αν επιτευχθούν, όσα και να μας χαρίσουν, θα είναι επιδερμικού και προσωρινού χαρακτήρα και τα προβλήματα θα παραφυλάνε στην οικονομία για να επανεμφανιστούν», τόνισε.

Ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμβουλος διοίκησης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός

Ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμβουλος διοίκησης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός

Δεν πρέπει να πληρώσουν οι νέοι

Για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2008-2009 απαιτούνται επενδύσεις περί τα 100 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία -επενδύσεις που μπορούν να προκύψουν από την επιστροφή κεφαλαίων από το σύνολο των 140 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες από την έναρξη της κρίσης και κυρίως από τη στραθεροποίηση στα ελληνικά πράγματα – «πρέπει ο κίνδυνος του Grexit και της αλλαγής νομίσματος να εξαλειφθεί οριστικά και δια παντός», είπε ο κ.Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλία.

Κρίσιμη θεωρεί τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να καταστεί βιώσιμο σε μακρόχρονη βάση, ο πρώην υπουργός. «Καταννοώ ότι όλοι οι κλάδοι θα ήθελαν να εξαιρεθούν αυτοί και να πληρώσουν οι υπόλοιποι. Αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα πια της εθνικής αυτοσυνειδησίας. Το ασφαλιστικό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα πρόβλημα που αφορούσε το πόσα περισσότερα ένας κλάδος μπορούσε να κατακτήσει σε σχέση με έναν άλλον κλάδο. Αυτό είναι ξεπερασμένο πια. Σήμερα, η μεγάλη πρόκληση του ασφαλιστικού είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ αυτών οι οποίοι είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα βγουν σε λίγο στη σύνταξη και αυτών οι οποίοι πιάνουν δουλειά σήμερα. Οι νέοι που καταφέρνουν να βρουν δουλειά σήμερα δεν αντιμετωπίζουν μόνον έναν πολύ χαμηλό μισθό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αντιμετωπίζουν και ένα πολύ μεγάλο βάρος ασφαλιστικών εισφορών. Για ποιo λόγο; Για να χρηματοδοτούν υψηλές συντάξεις της τρέχουσας γενιάς συνταξιούχων, συντάξεις τις οποίες οι ίδιοι δεν θα δουν ποτέ. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο αποκαθιστά τις ισορροπίες, βρίσκει λύσεις όχι σε βάρος των νέων εργαζομένων, αλλά σε βάρος των πολυ-συνταξιούχων του παλιού συστήματος, έτσι ώστε να δοθεί μία ελπίδα στους νέους εργαζόμενους. Διότι διαφορετικά, τα φαινόμενα μετανάστευσης δεν θα οφείλονται μόνο επειδή δεν θα βρίσκουν δουλειά οι νέοι, αλλά θα οφείλονται στο ότι δεν θέλουν να μείνουν για να χρηματοδοτούν κάτι το οποίο δεν θα γνωρίσουν οι ίδιοι», κατέληξε.

koino

Ηλίας Λεκκός: Το αργότερο αρχές Ιουλίου η συμφωνία

Τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου προσδιορίζει ως το ανώτατο χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, υποστηρίζοντας πως η λήξη υποχρεώσεων της χώρας μας ύψους 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο είναι κομβικό σημείο – «όχι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί χωρίς πρώτα να έχει υπάρξει συμφωνία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα ποσοστό επιχειρηματικών δανείων, της τάξης του 30%-40%, που είναι βιώσιμα, ένα άλλο 30%, το οποίο με αναδιάρθρωση των δανείων τους μπορούν να καταστούν βιώσιμα και τέλος υπάρχει κι ένα ποσοστό 20%-25%, για το οποίο «θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν είναι βιώσιμα». Για τα στεγαστικά, ο κ.Λεκκός σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν στρατηγική να προβούν σε μαζικές καταθέσεις σπιτιών, ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μια καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε αυτοί που μπορούν να πληρώσουν -και μιλάω για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές- να εξαναγκαστούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».

Όσο για τα brexit-grexit, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πειραιώς ήταν κατηγορηματικός: «η συζήτηση για grexit πιστεύω, ειλικρινά, ότι συντηρείται για καθαρά πολιτικούς και καιροσκοπικούς λόγους. Όσον αφορά το brexit, δηλαδή το τί θα αποφασίσουν οι Βρετανοί τον Ιούνιο, εκεί τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ μοιρασμένα. Ωστόσο, ακόμη και στο ενδεχόμενο του brexit, νομίζω ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια πλήρη έξοδο της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει άλλη μια προσπάθεια περαιτέρω χαλάρωσης αυτής της σχέσης που θα έχει η Μ.Βρετανία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίδραση ενός brexit έχει περισσότερο πολιτικό αντίκτυπο, παρά οικονομικό -οικονομικός αντίκτυπος θα υπάρχει για την οικονομία της Μ.Βρετανίας. Για την Ευρώπη, απλά θα υπάρχει ένας αρνητικός πολιτικός αντίκτυπος, όσον αφορά την πορεία και το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης».

panel-apo to dt typou

Το πάνελ της εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα. Από αριστερά: Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμβουλος Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος Τράπεζας Πειραιώς, Ευτυχία Κασελάκη, ανώτερος Γενικός Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς, Αναστασία Σεκέρη, βοηθός Γενικός Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το «παρών» έδωσαν στελέχη της διοίκησης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας. Κεντρική ιδέα της Αναπτυξιακής Τραπεζικής που αφορά σε επενδύσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, η καινοτομία, η τεχνολογία, καθώς και η παραγωγική εξωστρέφεια είναι η συγκέντρωση και ο συντονισμός όλων των παράλληλων απαιτούμενων δράσεων και η ενεργοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό να γίνει η ιδέα πράξη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TIRI3

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗ

Η Σοφία Κοντοθανάση είναι δημοσιογράφος στο Astra Tv.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Οι ανέμελες στιγμές που παίζαμε στο χωριό (Βλαχογιάννι) ...