ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

δείκτης

Στην ανακοίνωση του το Eurogroup έφερε ένα απρόσμενο μεταπασχαλινό δώρο για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή την ανακοίνωση για την διεξαγωγή της συνεδρίασης της 9ης Μαΐου, αναφέρει ρητά για πρώτη φορά, ότι οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup. Δηλαδή σε απλά Ελληνικά πρώτα παίρνουμε μέτρα και συζητάμε για την επίλυση του χρέους και μετά έρχεται η δόση. Είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση για την απομείωση του χρέους της χώρας, μετά την εφαρμογή του PSI. Βέβαια η απομείωση αυτή θα περιέχει πιθανότατα, μείωση επιτοκίων των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και όχι κάτι περισσότερο. Βέβαια οι εταίροι ζητούν επιτακτικά την θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού κόφτη, σε περίπτωση αποκλίσεων, πράγμα που η κυβέρνηση το συζητά.

Θα μου πείτε τώρα, ότι όταν ρυθμιστεί το χρέος, όλα θα είναι ρόδινα και ο κόσμος δεν θα υποφέρει από την παράλογη υπερφορολόγηση που καταστρέφει ζωές, ανθρώπους και επιχειρήσεις; Προφανώς και όχι, όμως υπάρχουν διαδικασίες που θα ξεκλειδώσουν, από τις οποίες σταδιακά θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε, καθώς θα πέσουν χρήματα στην αγορά, με αποτέλεσμα την οικοδόμηση μια νέας οικονομικής κατάστασης που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι αβεβαιότητα. Αυτή η κατάσταση θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καθώς οι κίνδυνοι θα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ήδη ο Μάριο Ντράγκι έκανε ένα πασχαλινό δώρο στις τράπεζες ύψους 18,5 δις ευρώ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης σε ομόλογα του EFSF που ανέρχονται συνολικά περίπου σε 37 δις. Επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δις. ευρώ μέσα στο 2016. Από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η χώρα θα κερδίσει άλλα 3-4 δις ευρώ ποσό μικρό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα επιστρέψουν και τα 7,7 δις ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν κερδίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και είχαν μπλοκαριστεί.

Επίσης μετά την αξιολόγηση έρχεται και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δις. Το πακέτο αυτό σαφώς και αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς περιλαμβάνονται ήδη εγκεκριμένοι πόροι που δεν έχουν απορροφηθεί όπως και μελλοντικές επιδοτήσεις που θα δοθούν μέχρι το 2020 στους αγρότες. Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης θα εντάξει σε αυτό 42 έργα ύψους 5,6 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα σε αυτό το τόπο που επιζητά την ανάπτυξη επιτέλους- με καθυστέρηση ενός έτους- έρχεται ένας αναπτυξιακός νόμος που θα κάνει πιο φιλικό το περιβάλλον για την δημιουργία επιχειρήσεων. Ο νόμος αυτός που μάλλον θα ανακοινωθεί σήμερα προβλέπει σύμφωνα με το “Έθνος”, τη δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών και δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων που θα αυξήσουν την απασχόληση με έμφαση στους νέους επιστήμονες. Επιπλέον επιδιώκεται η επανεκβιομηχάνιση με τη στήριξη της καταρρέουσας. Δύο είναι οι κλάδοι που κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν, της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Και εδώ η Θεσσαλία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Οκτώ θα είναι οι κατηγορίες ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις:

-Φορολογική απαλλαγή, το ύψος της οποίας – με ανώτατο 20% ετησίως μπορεί να επιμεριστεί έως και 15 χρόνια. Σκοπός είναι η ενίσχυση της απόδοσης και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
– Δημόσια επιχορήγηση από 10% έως 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τη γεωγραφική περιοχή της επένδυσης.
– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
– Επιδότηση επιτοκίου
– Επιδότηση του κόστους απασχόλησης
– Δωδεκαετές σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον δύο νέες θέσεις εργασίας ανά ένα εκατ. ευρώ επιλέξιμης δαπάνης
– Fast track αδειοδότηση
-Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω Ταμείου Συμμετοχών-fund, εγγυήσεις δανείων και κεφαλαιακές συμμετοχές.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί 100 δις επενδύσεις για να δεχθεί ένα απότομο οικονομικό σοκ και να ξεφύγει από το οικονομικό λήθαργο. Από την άλλη όμως έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσει. Δεν θα πρέπει όλα αυτά τα χρήματα για ακόμη μια φορά να εξυπηρετήσουν το πελατειακό κράτος, αλλά να πάνε σε πραγματικές επενδύσεις που θα αλλάξουν την κατάσταση που βιώνουμε. Το ίδιο κράτος που με την λειτουργία του φρενάρει -λόγω γραφειοκρατίας- την ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο, θα πρέπει να ξυπνήσει και να βοηθήσει ενεργά και γρήγορα αυτή την διαδικασία. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει η ανάπτυξη και θα παραμένουμε στην μιζέρια και την στασιμότητα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ