ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

mami

Μια εκδήλωση γεμάτη από γαστρονομία και διατροφή διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «τοξικολογία» του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, στο αμφιθέατρο του τμήματος, με θέμα «Ιστορικές διαστάσεις της Διατροφής». Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Ο γνωστός σεφ και γευσιγνώστης μίλησε για την διατροφή στην πάροδο των αιώνων. Η ιστορική ανάλυση ξεκίνησε από την εποχή των σπηλαίων όπου ο άνθρωπος έτρωγε ωμό κρέας και μέσα στα χρόνια πως αυτό μετεξελίχθηκε, στο σωστά παρασκευασμένο φαγητό που γνωρίζουμε σήμερα και στις γκουρμέ απολαύσεις που μας προσφέρει η τέχνη της γαστρονομίας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το φαγητό βοήθησε στην κοινωνικότητα του ανθρώπου καθώς ήταν η αφορμή για να μαζευτεί η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι.

Μάλιστα ο κ. Μαμαλάκης χαρακτήρισε το φαγητό «άχαρο» αλλά όπως είπε «σε κερδίζουν οι χρωματικές αντιθέσεις,η μυρωδιά, η προετοιμασία, καθώς εκεί λειτουργούν και οι πέντε αισθήσεις». Επειδή λοιπόν λειτουργούν και οι πέντε αισθήσεις, νιώθουμε διαφορετικά όταν τρώμε ένα καυτερό φαγητό αντί για μια σούπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαγητό βγάζει και την ψυχολογία και τα συναισθήματα του καθενός «αν κάποιος είναι νευριασμένος το φαγητό θα το φτιάξει χάλια» λέει ο κορυφαίος Έλληνας γευσιγνώστης.

Ανά τους αιώνες πολύ σημαντικό για τα προϊόντα που ήταν για την παρασκευή της τροφής, ήταν να μεταφερθούν σύντομα χωρίς να αλλοιωθούν. Μεγάλο ρόλο στην διατροφή των ανθρώπων έπαιξε και η παραγωγή προϊόντων σε κάθε περιοχή. Έτσι σύμφωνα με το κ. Μαμαλάκη διαμορφώθηκαν και οι διάφορες κουζίνες που ξέρουμε μέχρι σήμερα, που η καθεμιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία πολλές φορές βοήθησε την μαγειρική, άλλες φορές όμως δεν την πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο. Κλασσικό παράδειγμα η μοριακή κουζίνα η οποία σύμφωνα με τον Ηλία Μαμαλάκη πέρα από την εμφάνιση, γευστικά δεν πρόσθεσε το παραμικρό.

Ο γνωστός σεφ υπεραμύνθηκε της Μεσογειακής Διατροφής, όμως ξεκαθάρισε ότι σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο και υπόσχονται θαύματα είναι πραγματική απάτη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mrclogo

ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΣΤΙΣ 22/2/2016

#Νύχτα των Προσφύγων Την θυμάστε την Νύχτα των Κρυστάλλων; Ε, στην Γερμανία που προσπαθούν να την ξεχάσουν βιαίως επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας για να μην ...