ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

WP_20160420_09_59_28_Pro

Η σημερινή εικόνα των σχολικών κτηρίων είναι από κακή έως άθλια στις περισσότερες περιπτώσεις. Τους κατάλευκους τοίχους κοσμούν συνθήματα κάθε λογής και διάφορα κακόγουστα σχέδια με σπρέι. Μια ασχήμια χωρίς αρχή και τέλος. Κι όμως υπάρχουν και σχολικά κτήρια που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει έργα τέχνης. Μάλιστα όταν αυτά τα έργα είναι φτιαγμένα από τα χέρια μαθητών, τότε το έργο και η δημιουργία πραγματικά έχουν προστιθέμενη αξία. Οι Μαθητές του 12ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Λάρισας που συστεγάζονται, αντί να πάρουν το σπρέι και να μουτζουρώσουν τους τοίχους, προτιμούν να φιλοτεχνούν σε αυτό τον διαθέσιμο λευκό καμβά, τις προσωπογραφίες γνωστών Ελλήνων, όπως του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι, «παρέα» με μια τεχνοτροπία της νέας εποχής – το graffiti.

Πως παντρεύεις το Χατζηδάκι με το graffiti

Ο άνθρωπος που πραγματικά παρακίνησε τους μαθητές είναι ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου και ζωγράφος Αστέριος Λάσκαρης. «Ο βασικός λόγος για αυτό το δημιούργημα, ήταν να γλυτώσουμε την κάθε μουτζούρα,το κάθε στιγμιαίο graffiti που υπήρχε από τον κάθε περαστικό στο σχολείο μας. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν τοίχο ο οποίος να μην είναι δεκτικός σ’ αυτό», μας λέει.

Όμως η διαδικασία για να βάλει τα παιδιά σε αυτήν την τεχνοτροπία και πραγματικά να την αγαπήσουν, ήταν στην αρχή να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τους αγαπημένους παιδικούς τους ήρωες, όπως το Σούπερμαν, τα Πόκεμον, τα Lego και πολλά άλλα. Έτσι όλοι οι τοίχοι του σχολείου γέμισαν χρώματα , πρόσωπα και εικόνες. Μια καλοσχεδιασμένη τεχνοτροπία με αρμονική ακολουθία που μαγνητίζει τα μάτια κοιτώντας την. «Δημιουργήσαμε κάτι που έχει πολλαπλές γραμμές. Δημιουργεί μια εικόνα πολύπλοκη. Έτσι χαλάμε το λευκό τον τοίχο και δημιουργούμε…»,περιγράφει ο καθηγητής. Τα πολλά χρώματα που σου αλλάζουν την διάθεση,είναι νεροχρώματα,κοινά πλαστικά τοίχου,που απορροφώνται πιο εύκολα. Δείτε στο video που ακολουθεί, πως παντρεύονται αρμονικά οι προσωπογραφίες Ελλήνων γνωστών συνθετών και ζωγράφων με τις γραμμές και τα σχέδια.

Με αυτόν τρόπο μέσα από τα σχέδια ξεπροβάλλει ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νικηφόρος Λύτρας ή ο Μίκης Θεοδωράκης με το Μάνο Χατζηδάκι. Σκοπός της ομάδας δημιουργίας είναι οι τοίχοι να φιλοξενήσουν και τις προσωπογραφίες και άλλων μέγιστων αυτού του τόπου. Η προσπάθεια για αυτές τις δημιουργίες ξεκίνησαν από μια συζήτηση μέσα στην αίθουσα και λίγες μέρες αργότερα αυτό υλοποιήθηκε και κοσμεί την εξωτερική πρόσοψη του κτηρίου.

Οι μαθητές δούλεψαν κάτω από τις οδηγίες του καθηγητή και το αποτέλεσμα πραγματικά είναι εκπληκτικό. «Στα παιδιά αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε. Αρέσει και η συμμετοχή,αρέσει και στην λογική του κάτι κάναμε και εμείς για το σχολείο. Τα παιδιά πλέον κάνουν προτάσεις. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ικανότητα. Αλλά εδώ ο καθένας βοηθάει όσο μπορεί. Ακόμη και παιδιά που δεν έχουν σταθερό χέρι για να χαράξουν τις γραμμές μπορούν να χρωματίσουν μια επιφάνεια», περιγράφει ο Αστέριος Λάσκαρης. Σε αυτές τις γραμμές και τα σχέδια ξεχωρίζει η τεχνική του γνωστού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, που τα παιδιά την διδάσκονται μέσα από την υλοποίηση του grafiti.

«Αλλάζεις τον κόσμο σου»

WP_20160420_10_32_54_Pro

Η Δ. Καλογήρου

Η Δήμητρα Καλογήρου θέλει να περάσει στην σχολή καλών τεχνών. Είναι από τους μαθητές που βοηθούν ενεργά σε αυτή την διαδικασία που αλλάζει την εικόνα του σχολείου. «Όταν ζωγραφίζεις, είναι ένας τρόπος έκφρασης, εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Αυτό ισχύει και για το χώρο που βρίσκεσαι καθημερινά. Αλλάζεις το τοπίο που βλέπεις μπροστά σου στο περιβάλλοντα χώρο και διώχνεις την ασχήμια. Βλέπεις κάτι το διαφορετικό, αλλάζεις το κόσμο σου», μας λέει. Η ίδια πιστεύει πως είναι κακό να μπαίνεις στο χώρο του σχολείου για πολλές να νιώθεις την μονοτονία στο χώρο. Για την επιτοίχια δημιουργία τους εξηγεί πως δίνουν χρώμα στο σχολείο. «Μπορούν όλοι να βοηθήσουν, για να προχωρήσει η δουλειά και να έχουμε καλό αποτέλεσμα», καταλήγει.

WP_20160420_10_28_00_ProΌσο η φαντασία δεν σταματά, οι μαθητές των δύο σχολείων της Λάρισας θα δημιουργούν καθημερινά και κάτι καινούργιο μέσα από το graffiti, και σεβόμενοι τις δικές τους δημιουργίες, δεν θα ξανασκεφτούν ποτέ να μουτζουρώσουν ένα λευκό τοίχο. Θα προτιμήσουν να τον χρησιμοποιήσουν σαν καμβά για το επόμενο έργο τους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ