ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ: Η ΓΡΙΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΥΦΕΣΗ

gourgoulianis

Αυτό το Χειμώνα οι περισσότεροι τρομάξαμε από την εκδήλωση της γρίπης τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία χάσαν από αυτή την ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι στην Ελλάδα. Όμως τα νέα που έρχονται είναι καλά. Ο ιός της γρίπης Η1Ν1, δείχνει τα πρώτα σημάδια ύφεσης ,εδώ και λίγες ημέρες, σύμφωνα με το καθηγητή και διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο τί ῥεῖ υποστηρίζει πως η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι αυτό το στέλεχος, θα κάνει την εμφάνισή του και τα επόμενα χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κύριε Γουργουλιάνη σε τί κατάσταση είμαστε με την γρίπη από τη οποία φέτος χάθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι έχουμε μπει σε ύφεση από αυτή την εβδομάδα και μετά. Τα ίδια λένε και τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία υποστηρίζουν, ότι έχουμε λιγότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το ίδιο λέει και η επιδημιολογία. Ξέρουμε ότι φέτος είχαμε εποχική γρίπη,που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια. Η εποχίκη γρίπη αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει κάπου στις 15 Μαρτίου. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την αιχμή της με αρκετά περιστατικά και τώρα, σιγά-σιγά “πέφτει”. Σε σχέση με πέρσι μάλλον ήταν στα ίδια επίπεδα. Οι καμπύλες του ΚΕΕΛΠΝΟ λένε ότι μπορεί να ήταν και λίγο λιγότερο.

Κύριε καθηγητά έχω την αίσθηση ότι ήταν πιο επιθετική.

Η διαφορά είναι ότι προσέβαλε κυρίως νεότερους ανθρώπους. Η μέση ηλικία ήταν χαμηλότερη απ’ότι ήταν πέρσι. Βέβαια ξαναζούμε μια εποχή που δεν κάνουμε έλεγχους για την γρίπη. Η εμπειρία που έχουμε από τα δεδομένα είναι ότι, καθένας που ερχόταν με μια βαριά λοίμωξη ακόμη και πνευμονία, που σε ένα μεγάλο ποσοστό ήταν γρίπη. Επομένως, οι ασθενείς από την πρώτη στιγμή που φτάναν στα επείγοντα καλύπτονταν με αντιικά. Από αυτούς που αντιμετώπιζαν επιπλοκές, σχεδόν όλοι πήγαν καλά. Αν και χρειάστηκε κάποιοι να μπουν στην Μ.Ε.Θ. Αρκετοί από αυτούς που μπήκαν είχαν συννοσηρότητες, δηλαδή είχαν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, και ζαχαρώδη διαβήτη. Και βέβαια υπήρχαν και κάποιοι νέοι άνθρωποι χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες, που μπήκαν στις Μ.Ε.Θ και δεν τα κατάφεραν, πολλοί λίγοι κατέληξαν. Άρα έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι από τους Έλληνες υπάρχει μικρή εμβολιαστική διάθεση. Τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι κάτω από 20%. Αυτό αφορά και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Είναι αλήθεια κύριε καθηγητά ότι φέτος οι ιώσεις και οι γρίπη δεν κάναν κανένα “διάλειμμα” από το καλοκαίρι; Μήπως αυτό συνετέλεσε ώστε η γρίπη να είναι πιο ισχυρή φέτος;

Να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από τις κοινές ιώσεις. Οι κοινές ιώσεις είναι διάφοροι ρινοϊοί, οι οποίοι κάνουν φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα ή βρογχίτιδα. Αυτές είναι ιώσεις που ξεκινούν από το καλοκαίρι. Περνάνε εύκολα. Οι άνθρωποι είναι στο πόδι. Δεν κάνουν υψηλό πυρετό. Να θυμίσω ότι η πανδημική γρίπη είναι η γρίπη που είχαμε το 2008. Αυτή η γρίπη ξεκινά το καλοκαίρι, κάνει μια κορυφή το Δεκέμβριο και εξαντλείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Αυτή είναι επικίνδυνη. Ευτυχώς φέτος δεν είχαμε τέτοια γρίπη.

Ο καλός καιρός βοηθάει στη συντήρηση και την ανάπτυξη της γρίπης;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά στα λίγα χρόνια που θα ζήσουμε δεν νομίζω ότι εμείς θα συναντήσουμε τόσο μεγάλες κλιματικές αλλαγές. Παρόλα αυτά η υψηλή υγρασία λόγω του καιρού, πιθανόν να έχει κάποια σχέση, αλλά εμείς ξέρουμε ότι μετά από μια πανδημική γρίπη, για τα επόμενα χρόνια θα “σέρνεται” γρίπη που θα είναι εποχική. Άρα και πέρσι είχαμε και φέτος θα έχουμε και μπορεί να έχουμε και του χρόνου. Για τους θανάτους της γρίπης, αφού δεν γινόταν καταγραφή δεν ξέρουμε ακριβώς, αν αυτοί οι θάνατοι που αποδόθηκαν στη γρίπη, είχαν όλοι αιτία τη γρίπη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

deuteraguide

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δευτέρα σήμερα και στην πόλη μπορούμε να κάνουμε check in:   20:30 – Πολιτική συγκέντρωση των Λαρισαίων φίλων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας ...