ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

eifel

Κάτι παραπάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι την νύχτα της 13ης Νοεμβρίου. Η πόλη του φωτός, όμως, παραμένει μουδιασμένη, ο  τουρισμός έχει πληγεί και οι δρόμοι είναι άτονοι. Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας πληροφοριών που θέλουν νέο τρομοκρατικό χτύπημα πριν την Πρωτοχρονιά.

Εκείνη η Παρασκευή έμεινε χαραγμένη στο μυαλό της παγκόσμιας κοινότητας. Η βιαιότητα  και η μαζικότητα των θυμάτων των επιθέσεων σε χώρους διασκέδασης στην καρδιά της Ευρώπης συνέβαλε σε αυτό. Οι εικόνες του ανταρτοπόλεμου μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Γαλλίας και των τζιχαντιστών τις αμέσως επόμενες ώρες στους δρόμους του Παρισιού έκαναν το γύρο του κόσμου σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συμπαράσταση ήταν επίσης τεράστια.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει η Νατάσσα Γιάννακα από το Παρίσι, όπου εργάζεται και λειτουργεί ένα κέντρο ψυχο-εκπαιδευτικής δράσης για παιδιά, η πόλη παραμένει και σήμερα μουδιασμένη. Οι Γάλλοι, παρότι δεν συζητούν για την επίθεση, κυκλοφορούν λιγότερο από ό,τι συνήθως και αυτό είναι εμφανές σε γειτονιές που υπό άλλες περιπτώσεις έσφυζαν από ζωή.

Εντύπωση κάνει πως το κλίμα του φόβου αναπτύχθηκε σταδιακά. Η κα Γιάννακα δηλώνει πως την επόμενη ημέρα του χτυπήματος, τα ραντεβού της έγιναν κανονικά και οι Παριζιάνοι δεν έδειχναν να είναι τρομοκρατημένοι διασχίζοντας με τα παιδιά τους την πόλη. Η αστυνόμευση εξάλλου δεν ήταν ακόμη δρακόντεια.

Όμως τον Δεκέμβριο η ίδια βρήκε ένα Παρίσι χωρίς κόσμο. «Με εξέπληξε το γεγονός ότι στον Πύργο του Άιφελ υπήρχαν μόνο 10 άτομα στην ουρά. Αυτό είναι πρωτόγνωρο», μας λέει ενώ σημειώνει πως και ο τουρισμός και η κίνηση στην αγορά έχουν μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον εμπορικό τομέα, κερδισμένα φέτος βγαίνουν τα καταστήματα που κάνουν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν για 80% μείωση στους Αμερικανούς και Ιάπωνες ταξιδιώτες και για 30% στους Κινέζους.

Ενδεχομένως, η παρουσία στρατιωτών που περιπολούσαν τους δρόμους της πόλης να αύξησε το αίσθημα κινδύνου κατακόρυφα. Και δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πότε η φυσιολογική ροή των πραγμάτων θα επιστρέψει. Η ελπίδα όμως υπάρχει καθώς μόλις χθες συνήλθε από κώμα και άρχισε να επικοινωνεί με τους οικείους της μια γυναίκα που βρισκόταν στο κέντρο Bataclan και δέχθηκε 6 σφαίρες.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών είναι σε επιφυλακή εξαιτίας πληροφοριών για βομβιστικό χτύπημα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πριν την Πρωτοχρονιά. Σε μεγαλύτερη επιφυλακή βρίσκεται η Βιέννη, μια πόλη με επίσης πολύ έντονο τουρισμό τις εορταστικές ημέρες. Σήμερα, μάλιστα, οι αρχές του Βελγίου συνέλαβαν δυο άτομα που φέρονται ότι σχεδίαζαν επίθεση τα επόμενα 24ωρα. Στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικές ύλες, όμως βρέθηκαν στολές παραλλαγής και προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως φαίνεται το τρομοκρατικό κλίμα ήρθε για να καλλιεργηθεί, δια χειρός τζιχαντιστών αλλά και εκείνων που είτε προσπαθούν να τους «απομακρύνουν» είτε κατηγορούνται ορθά ή λανθασμένα ότι τους συντηρούν. Το κατά πόσο το κλίμα αυτό ήρθε για να μείνει θα φανεί από την αντιμετώπιση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στους πρόσφυγες προερχόμενους από εμπόλεμες ισλαμικές χώρες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ