ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΗΑΥΑΤΕ, ΕΧΕΙΣ LOLΑΘΕΙ;

lolpromoart2-77103501a53d03495b860b03abb9b09038e2319d12245d530796d228de2200a7

Έξι το απόγευμα της Κυριακής. Στην αρχή της Ηλιοδώρου, έξω από το ίντερνετ καφέ που βρίσκεται εκεί, έχει συγκεντρωθεί πιτσιρικαρία -και μιλάμε για κόσμο, όχι αστεία. Έχει έρθει ο Αρχηγός. Το νέο τρεντ στο σταριλίκι -ανεπιθύμητο μεν, αλλά παρελκόμενο των περιστάσεων- δεν άδει στις πίστες των απανταχού παντελιδάδικων, δεν κυνηγά τρισδιάστατες εντυπώσεις in a galaxy far, far away. Streamάρει τον «πόνο» του -και τον δικό σου- στο Φαράγγι των Επικαλεστών ή στην Άβυσσο που Ουρλιάζει, μέσα από το hitbox τώρα πια, δίνοντας «πατρικές» και «αρχηγικές» συμβουλές για το πώς παίζεται το παιχνίδι –LoL.

Hayate boyΟ «Hayate», κατά κόσμον Μιχάλης Ζάννης, είναι 26 ετών. Διάλεξε για τον εαυτό του το ψευδώνυμο «Χαγιάτε», από τον ομώνυμο ήρωα της cult γιαπωνέζικης σειράς κινουμένων σχεδίων «Καμπαμαρού» -οι παλαιότεροι εξ’ ημών την πρόλαβαν σε vhs, οι νεότεροι στην τηλεόραση. Ο Χαγιάτε είναι πιο dark χαρακτήρας, αιώνιος αντίπαλος του Καμπαμαρού, επιφανειακά ο «κακός» της υπόθεσης, με έναν εντελώς προσωπικό κώδικα τιμής. Τί λέει αυτό για τον Μιχάλη; Αρκετά. Σίγουρα ότι δεν καταβροχθίζει τηγανητές γαρίδες και μακαρονάδες. Λέει επίσης ότι τα ινδάλματα γκρεμίζονται. Με πάταγο και epic fail. Αλλά δεν πειράζει.

Για τους αμύητους…

LoL σημαίνει League of Legends. Είναι ο κυριότερος λόγος -αυτή τη στιγμή- που τα πιτσιρίκια σπάνε τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια. Βιντεογκέιμ νέας γενιάς (κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για απολειφάδι του θρυλικού Diablo II-Battlenet, αλλά αυτά έχει το generation gap). Ανήκει στην κατηγορία mmorpg (massive multiplayer online role playing game). Σε απλά ελληνικά, είναι ο λόγος που το παιδί σου περνά ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή ή στο ίντερνετ καφέ. Αν είσαι κορίτσι, είναι ο λόγος που η σχέση σου έχει καταστραφεί. Ανεπανόρθωτα. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσεις ποτέ να συγκριθείς με την Ashe, τη Janna ή τη Sona. Κι αν η συζήτηση αρχίσει να περιλαμβάνει Jax και Jinx, Βελκόζ, Γι και Q (κιου) δεν είναι καινούριοι φίλοι που κάναμε στο φατσοβιβλίο. Χα. Pentakill!!!

Full time job και καλοπληρωμένη…

IMG_20160410_190558«Αρχηγός» και «πατέρας» βαφτίστηκε από το fanbase. Hayate Army είναι οι φανατικοί οπαδοί, που ακολουθούν, εντός και εκτός πίστας. Ο Μιχάλης αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με το LoL, πριν περίπου τρία χρόνια, οπότε και άρχισε να κάνει stream. Με το League of Legends ασχολείται συνολικά πέντε χρόνια. Η ελληνική κοινότητα LoL και η παρέα ήταν το κίνητρο για να επενδύσει περισσότερο χρόνο στο gaming. Έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα του LoL, ως παίκτης, αποφάσισε να μεταδώσει τα «φώτα» του στους νεότερους -στα ελληνικά. Όπως έκαναν ήδη εκατοντάδες «συνάδελφοί» του ανά την υφήλιο, ο Μιχάλης άρχισε να παίζει το παιχνίδι, αναμεταδίδοντας live την παρουσία του και τις αντιδράσεις του. Παρά το πολύ μεγάλο του ελάττωμα -βρίζει ακατάπαυστα και εξαιρετικά άσχημα- αποκτά μια δυναμική και πιστή βάση οπαδών. Και αρχίζει να κερδίζει χρήματα. Κυρίως από συνδρομητές, αλλά και από ιντερνετικές διαφημίσεις. Τα ποσά φτάνουν μέχρι και 800 δολάρια το μήνα. Όχι κι άσχημα για κάποιον που δεν κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο, να σπουδάσει κάτι και δούλευε σαν οδηγός. «Θα μπορούσα να πάω και παραπάνω, αλλά…»

Η Ωραία Ελένη και το double ban

«…προέκυψε η Ωραία Ελένη. Εντάξει, ήταν και εν μέρει λάθος μου. Έγινε ένα σκηνικό στο internet, παρεκτράπηκα εγώ στην κάμερα και με τιμωρήσανε. Άλλαξα πλατφόρμα. Τώρα δεν παίρνω χρήματα άμεσα από το stream καθ’αυτό, αλλά έμμεσα, από τα διάφορα τουρνουά που διοργανώνω και από τα μπλουζάκια». Δεν το λες και μικρό το σκηνικό, ρε Μιχάλη. Δεν λέει περισσότερα. Ίσως γιατί η ιστορία είναι ούτως ή άλλως απλωμένη στο διαδίκτυο, να δει και να παραδειγματιστεί ο καθένας. Το πρώτο ban (αποκλεισμός) ήρθε από την Riot, την εταιρεία που έφτιαξε και διαχειρίζεται το LoL. Το δεύτερο ban ήρθε από το Twitch (την πλατφόρμα, μέσω της οποίας έκανε stream ο Μιχάλης). Μεταμελημένος; «Θεώρησα, από ψώνιο, ότι εγώ μπορώ να κάνω καλύτερη δουλειά στο streming. Ε, τα έφαγα όλα αυτά -το ότι είμαι καλύτερος και καλά- στη μούρη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν τα παράτησα. Κι επίσης σημαντικό είναι ο λόγος, ο σκοπός για τον οποίον ξεκινάς κάτι. Αν δεν είναι σωστές οι βάσεις, δεν μπορείς να συνεχίσεις», λέει. Όσο για τους ακολούθους; «Να κάνουν κάτι που τους αρέσει. Να μην τα παρατάνε. Να μην φτιάξουν κάτι ψεύτικο, γιατί στο τέλος θα σπάσει και θα φανεί. Δεν είναι όλοι για stream, δεν μπορούμε να στριμάρουμε όλοι, κι ας έχουν το ψώνιο ορισμένοι. Εγώ ήμουν challenger είχα και καλά επίπεδο κι έτσι ξεκίνησα, για να δώσω κάτι. Να δείξω πώς παίζεται το game, μέσα από τα μάτια μου».

IMG_20160410_200153Στης Λαρίσης το τουρνουά…

Η «μάχη» ξεκινά με καναδυό ώρες καθυστέρηση. Ο Μιχάλης έχει μοιράσει συμβουλές, selfies και πολλά μπλουζάκια. Δεν θυμίζει σε τίποτα τον ιντερνετικό του «κακό» εαυτό. Όλοι περιμένουν υπομονετικά τον Αρχηγό. Το στρατόπεδο οργανώνεται στο πατάρι κι ένας-ένας οι μαχητές ακούν το όνομά τους και λαμβάνουν τις θέσεις τους. Το παιχνίδι είναι 1v1 -ένας εναντίον ενός. Σύντομο. Έχουμε και σχολείο, λέμε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ