ΚΑΝΟΥΝ COME BACK ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

IMG_20160412_180314

Είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό του πτυχιούχου ανέργου. Και διάλεξαν να επενδύσουν στην ελληνική γη. Ο Κωνσταντίνος, ο Νικόλας, ο Γιώργος, η Αθανασία, η Ελένη, ο Απόστολος και ο Δημήτρης επέλεξαν την Open Mellon για να σπουδάσουν την ειδικότητα της τυροκομίας, με έναν και μόνον στόχο: να δημιουργήσουν τη δική τους τυροκομική μονάδα και τα δικά τους γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους τυροκόμους έχουν ήδη ένα αγροτικό υπόβαθρο: οι οικογένειές τους έχουν κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως αιγοπρόβατα, κάτι που σημαίνει ότι οι νεαροί σπουδαστές είναι εξοικειωμένοι με τις δυσκολίες του εγχειρήματος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Αρκετοί επίσης έχουν σπουδάσει -σε αντικείμενο άσχετο με τη σημερινή τους ενασχόληση. Η επιστροφή τους στην ελληνική γη σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής -εκείνης που τα παιδιά έπρεπε να φύγουν από τα χωράφια για να γλιτώσουν από τη σκληρή μοίρα του αγρότη- και την έναρξη μιας νέας, εκείνης που απαιτεί το «πάντρεμα» της σύγχρονης τεχνολογίας με την αγροτική δραστηριότητα. Το τί ῥεῖ συνάντησε τους επίδοξους τυροκόμους στο πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Open Mellon, στις εγκαταστάσεις της Westfalia Λάρισας – GEA, όπου ενημερώθηκαν για το πώς στήνεται μια φάρμα και όπου προχώρησαν στη φύτευση σπόρων που προορίζονται για ζωοτροφή.

Θέλουν τη δική τους μονάδα

IMG_20160412_163810Ο Κωνσταντίνος Μακρής είναι 19 ετών και παρακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών «Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκόμου» γιατί, όπως λέει ο ίδιος, δεν μπόρεσε να περάσει σε κάποια σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η οικογένειά του λειτουργεί κτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 400 προβάτων στη Λάρισα. Ο ίδιος θέλει να γίνει τυροκόμος προκειμένου να εντάξει στις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης και τη μεταποίηση. Εκτιμά ότι σε περίπου 3-4 χρόνια θα μπορέσει να φτιάξει τη δική του μονάδα.

Ο Νικόλαος Λωρίτης είναι 27 ετών. Έχει ήδη σπουδάσει μαθηματικός, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά εγκατέλειψε νωρίς την ιδέα μιας θέσης στο δημόσιο ή το να εργαστεί σαν μαθηματικός στον ιδιωτικό τομέα – «έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν αξίζει τον κόπο», λέει. Η οικογένειά του επίσης λειτουργεί μονάδα εκτροφής προβάτων, στον Αλμυρό Μαγνησίας και εκτιμά ότι σε περίπου 7-8 χρόνια θα μπορέσει ο ίδιος να δημιουργήσει την δική του τυροκομική μονάδα.

Ο Απόστολος Τραγάρας έρχεται από τη Λήμνο. Είναι 20 ετών και είναι ξεκάθαρος: θέλει να κάνει το δικό του τυροκομείο, δεν τον ενδιέφερε να σπουδάσει. Και η δική του οικογένεια έχει κτηνοτροφική μονάδα στη Λήμνο, με περίπου 400 πρόβατα.

Περιμένοντας να ανοίξει το πρόγραμμα

IMG_20160412_180157Ο Δημήτρης Θεοδώρου, από τη Λειβαδιά, είναι μόλις 18 ετών και αποφασισμένος να φτιάξει το δικό του τυροκομείο -μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα βήματα, προς αυτή την κατεύθυνση, αν και δεν υπάρχει οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα, όπως συμβαίνει με τους άλλους συν-σπουδαστές του. «Είχα δουλέψει για δύο σαιζόν σε τυροκομική μονάδα, στη Λειβαδιά, όταν ήμουν στην δευτέρα και στην τρίτη λυκείου. Μου άρεσε πάρα πολύ. Έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στη σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών στη Χαλκίδα, αλλά δεν πήγα ποτέ. Ελπίζω ότι σε 3-4 χρόνια θα έχω φτιάξει το δικό μου τυροκομείο», αναφέρει.

Ο Γιώργος και η Αθανασία Αραμπατζή, αδέλφια, βλέπουν, επίσης, το δικό τους μέλλον στην τυροκομία. Η οικογένειά τους έχει κτηνοτροφική μονάδα στη Γλαύκη του δήμου Κιλελέρ, Λάρισας, δυναμικότητας 2.500 προβάτων. Ο Γιώργος έχει σπουδάσει γεωπόνος και η Αθανασία φιλόλογος. «Είμαστε έτοιμοι για τη δική μας μονάδα. Το θέλαμε πολύ και το ψάξαμε πολύ», λένε. Αυτό που τους προβληματίζει είναι η εύρεση κεφαλαίων και η ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα, κυρίως για τις πιστοποιήσεις και την αξιοπιστία που προσδίδει στο παραγόμενο προϊόν η διαδικασία ένταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Περιμένουμε», υποστηρίζουν.

«Θέλω το δικό μου κοπάδι»

IMG_20160412_180358Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ελένης Μανίκα, 27 ετών από το Διδυμότειχο. «Προσπάθησα πέντε φορές να με δεχτούν στην τυροκομική σχολή των Ιωαννίνων. Δεν με δέχτηκαν, παρόλο που πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις. Την έκτη φορά, τους πήρα πρώτα τηλέφωνο. Όταν μου είπαν -για έκτη φορά- ότι οι θέσεις έχουν κλείσει, δεν μπήκα στον κόπο να στείλω ξανά τα χαρτιά. Δεν ξέρω τί χρειάζεται για να περάσεις σε εκείνη τη σχολή. Στη συνέχεια έψαξα κάποια σχολή, παρόμοια, στη Βουλγαρία, όπου και είχα σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Από καθαρή τύχη έμαθα για την Open Mellon και ήρθα», αναφέρει. Η οικογένειά της ήδη έχει μια μεγάλη πτηνοτροφική (αυγοπαραγωγής) μονάδα στο Διδυμότειχο, αλλά η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να αποκτήσει κοπάδι. «Θέλω το δικό μου κοπάδι. Μεγάλο. Πάνω από 6.000 ζωντανά. Θα ξεκινήσω με πρόβατα και αργότερα, ενδεχομένως να περάσω στην αγελαδοτροφία», τονίζει.

«Οραματιζόμαστε την Αγροτική Σχολή Θεσσαλίας»

IMG_20160412_175937Με απόλυτο προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό τομέα, το ΙΕΚ Open Mellon φέτος έχει δημιουργήσει τρεις ειδικότητες, του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκόμου, του Τεχνικού Αμπελουργίας-Οινολογίας και του Στελέχους Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών. Τα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών έχουν διετή διάρκεια, ενώ το κόστος ανέρχεται σε περίπου 5.500 ευρώ και υπάρχει ειδική εκπτωτική πολιτική για σπουδαστές εκτός περιφέρειας Θεσσαλίας ή από οικογένειες πολυτέκνων. Μιλώντας στο τί ῥεῖ, ο διευθύνων σύμβουλος της Open Mellon, Βασίλης Αβραμούλης σημείωσε πως τους περισσότερους σπουδαστές δεν τους ενδιαφέρει η απόκτηση, απλώς, ενός τίτλου σπουδών, όσο το να εντάξουν τη μεταποιητική δραστηριότητα -της τυροκομίας, εν προκειμένω- στις υπάρχουσες οικογενειακές τους επιχειρήσεις.

Όραμα των ανθρώπων της Open Mellon είναι η δημιουργία Αγροτικής Σχολής Θεσσαλίας, ιδιωτικού χαρακτήρα. “Το πρώτο βήμα έχει γίνει με την εξειδίκευση του ΙΕΚ σε ειδικότητες του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και με τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Westfalia (GEA) Λάρισας, για τη δημιουργία του πρότυπου εκπαιδευτικού αγροκτήματος, συνολικής έκτασης 15 στρ., όπου οι σπουδαστές των ειδικοτήτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη φύτευση και καλλιέργεια φυτών, είτε για την κτηνοτροφία είτε για την οινοποίηση. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το αγρόκτημα θα είναι επισκέψιμο και για μαθητές σχολείων”, αναφέρει ο κ.Αβραμούλης.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευόμενοι τυροκόμοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Westfalia Λάρισας, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Πέτρο Χρήστου και έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών μονάδων -όπως και μερικά “ψήγματα” εμπειριών από τον leader του κλάδου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mrclogo

ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΣΤΙΣ 18/2/2016

#Σπασμωδικές κινήσεις Σαν να μαδούσαν μαργαρίτα για την παραμονή του Μανώλη Σφακιανάκη στην διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας ήταν στην κυβέρνηση. Καταλογίζοντάς του ότι έχει ...