«ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ» ΚΑΙ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ»

193252-screen_shot_2016-01-06_at_7.59.58_m.m.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Τότε που εξαιτίας των σκίτσων του περιοδικού σχετικά με τον Μωάμεθ μια ομάδα ισλαμιστών «γάζωσε» τα γραφεία του Charlie Hebdo στο κέντρο του Παρισιού σκοτώνοντας δώδεκα ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους και κορυφαίους σκιτσογράφους, όπως οι Σαρμπονιέ και Βολίνσκι.

hebdoΤότε ένα παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης προέκυψε αυθόρμητα με τον όρο «je suis…» να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του. Στην πρόσφατη επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι το «Je suis Charlie» έγινε «Je suis Paris».

Ολόκληρη η Δύση καταδίκασε τότε την επίθεση μιλώντας σχεδόν αποκλειστικά για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης που χαρακτηρίζει τις δικές μας κοινωνίες σε αντίθεση με αυτές του ανατολικού κόσμου που κυβερνώνται από σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς ηγέτες.

"Un anno dopo, l'assassino è ancora in libertà". Mitraglietta sulle spalle, vestiti pieni di sangue, sguardo tra l'aggressivo e lo spaventato, dio (un dio generico, di tutte le religioni), dopo avere ucciso giornalisti e vignettisti di Charlie Hebdo ai primi di gennaio, non è stato ancora arrestato. E' questa la copertina di Charlie Hebdo disegnata da Riss, in edicola il 6 gennaio, distribuita dal settimanale a un anno dall'attacco terroristico. Roma, 3 gennaio 2016. ANSA/ CHARLIE HEBDO +++EDITORIAL USE ONLY - NO SALES+++

Ένα χρόνο μετά την επίθεση, το Charlie Hebdo κυκλοφορεί επετειακό τεύχος με εξώφυλλο τον Θεό. Ο τίτλος είναι «Ένα χρόνο μετά, ο δολοφόνος συνεχίζει να διαφεύγει». Το Βατικανό κατακεραύνωσε το τεύχος μιλώντας για «πραγματική βλασφημία» και υποστηρίζοντας ότι το Charlie Hebdo «χρησιμοποιεί τον Θεό για να αιτιολογήσει το μίσος».

Παραβλέπει βέβαια, ότι την ίδια στιγμή γίνεται το ίδιο συντηρητικό καταπιέζοντας την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, προσπερνώντας την ανάγνωση ότι το περιοδικό τονίζει πως ο φανατισμός είναι ο δολοφόνος και όχι τα σύμβολα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ