Η ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

IMG_1569

Έχει πέσει το σκοτάδι. Τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων έχουν σβήσει όπως και οι μηχανές των τρακτερ και οι αγρότες σχηματίζουν πηγαδάκια μέσα στα καφενεία στην κοιλάδα των Τεμπών, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό. Είναι μια ακόμη κινητοποίηση σαν τις άλλες; Από τα βλέμματά τους καταλαβαίνεις πως μάλλον είναι μια κινητοποίηση που νιώθουν ότι πρέπει να την κερδίσουν, «αλλιώς δεν υπάρχει αύριο».

Το πρώτο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη συμμετοχή στα μπλόκα νέων αγροτών.

IMG_1566

Στις κουβέντες τους, που πλέον δεν έχουν ένταση αλλά σκεπτικισμό, περιμένεις να ακούσεις συγκεκριμένες λέξεις, όπως ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής και προβλήματα του κάθε προϊόντος χωριστά. Παρά ταύτα ακούς μόνον μια κουβέντα: «δεν βγαίνει». Ανάμεσά στους νέους αγρότες, βλέπεις και κάποια…αμούστακα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την δουλειά του πατέρα τους, αλλά πλέον μάλλον το βλέπουν δύσκολο.

IMG_1545Κάθομαι σε μια παρέα αγροτών να «πιάσω» κλίμα να αφουγκραστώ την κατάσταση. Τους κάνω την κλασική ερώτηση «τι σας έφερε στο δρόμο;» Και ενώ περιμένω να πεταχτεί κανένας μεσόκοπος αγρότης, βλέπω έναν νεαρό να μου λέει «με αυτά που βλέπω δεν μπορούμε να ζήσουμε πλέον. Βλέπω κάθε μέρα τον πατέρα να πάει στο χωράφι και να ασχολείται πολλές ώρες με τα δέντρα χωρίς αποτέλεσμα. Δεν πάει άλλο δεν γίνεται. Δεν γίνεται πλέον έτσι».

Ρωτώντας τους διπλανούς μου, μαθαίνω ότι ο νεαρός που είναι φανερά προβληματισμένος είναι ένας 17χρονος μαθητής της Γ’Λυκείου. Ο Δημήτρης από την Χάλκη, που από πολύ μικρός δουλεύει στα χωράφια με τον πατέρα του όταν τελειώνει τα μαθήματα. Θέλει να σπουδάσει γεωπόνος και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των χωραφιών. Θα είναι ένας αγρότης που θα ξέρει με βάση τις σπουδές του, να δουλέψει καλύτερα τη γη. Όμως ξέρει από …πρώτο χέρι  πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα. Απογοητευμένος τον ακούω να μου λέει «δεν υπάρχει τίποτα πλέον στην χώρα, δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό που θα διαθέσω το προϊόν που θα παράξω».

IMG_1556Δίπλα ο 50χρονος πατέρας του, κοιτά και με αγανάκτηση παρεμβαίνει στην κουβέντα. «Κοίτα που μας’φτάσαν» λέει, «μας έβαλαν να επενδύσουμε σε μηχανήματα και τώρα μας καταστρέφουν». Ο αγρότης από την Χάλκη άφησε το βαμβάκι για να καλλιεργήσει δέντρα και με πολύ δουλειά μέχρι τώρα τα κατάφερνε. Τώρα υποστηρίζει πως είναι αδύνατον.

Ο Βαγγέλης Μπατζιλιώτης από την Τερψιθέα είναι αγρότης τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως υποστηρίζει «φέτος για πρώτη χρονιά αυτά που θα πάρω από την παραγωγή, δεν μου φτάνουν ούτε να πληρώσω τους φόρους μου, ούτε για ΟΓΑ και φυσικά δεν μου φτάνουν για να ζήσω». Δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στα μπλόκα· δεν έχει άλλη επιλογή. «Με έβαλαν και επένδυσα και με έχουν κοροϊδέψει εκατό φορές. Δεν πάει άλλο» μας λέει.

Ο Κώστας Χατζής από το Αργυροπούλι είναι αγρότης 10 χρόνια και υποστηρίζει ότι «μάθαμε να παλεύουμε. Δεν μας φοβίζει το μέλλον. Ξέραμε ότι ο αγρότης πάντα είχε δυσκολίες· δεν ήταν όλα καλά και όλα ρόδινα». Είναι όπως τονίζει, ο πιο κρίσιμος αγώνας για τον κλάδο και καταλήγει «δεν διανοούμαι ότι μπορεί να φύγουμε με άδεια χέρια».

IMG_1544

Μετά από χρόνια οι αγρότες από χθες γίναν ξανά κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων, όμως ίσως για πρώτη φορά κρατάνε χαμηλά τον επικοινωνιακό πήχη. Οι δηλώσεις είναι μετρημένες και αρκετά προσεκτικές σε σημείο που σε κάνει να ξεχνάς το παρελθόν με τους αγροτοαστέρες στα τηλεπαράθυρα να κονταροχτυπιούνται. Ακούς πολύ σοφά να σου λένε «τα κανάλια θα κάνουν την δική τους δουλειά και εμείς τη δική μας».

IMG_1561Μέχρι αργά το βράδυ η συντονιστική των μπλόκων, συνεδριάζε στα Τέμπη για να καθορίσει την συνέχεια των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει και αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Σήμερα το μεσημέρι μπλόκο θα στηθεί και από τους αγρότες των Τρικάλων και της Καρδίτσας στον κόμβο της Νίκαιας και αναμένεται να αποκλείσουν την Εθνική Οδό σε εκείνο το σημείο.

Είναι φανερό πάντως, πως ούτε το ασφαλιστικό από μόνο του, ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, έβγαλε τον αγρότη στο δρόμο. Η αλήθεια της μαζικής καθόδου των τρακτέρ στα μπλόκα κρύβεται στην λέξη «ΕΠΙΒΙΩΣΗ». Όταν παλεύεις για κάτι τέτοιο, τόσο σημαντικό, το σπίτι σου δεν σε κρατά, το χωράφι δεν σε χωρά και «ο μόνος δρόμος είναι τα μπλόκα» υποστηρίζουν οι αγρότες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ