Η ΜΠΛΟΥΖΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑ

image

Φορώντας ένα μπλουζάκι με μήνυμα, με συγκεκριμένο μότο, πολλές φορές θέλεις κάτι να υποστηρίξεις ή κάτι να δηλώσεις. Άλλες φορές θέλεις να γράφει κάτι που θα προκαλεί γέλιο, άλλες φορές θέλεις να εκφράσεις αγανάκτηση και θυμό. Ο Κωνσταντίνος Μαρίνος και ο Νικήτας Οβτσινίκοβ έχουν στη Λάρισα κατάστημα που τυπώνει σε μπλούζες ό,τι θέλει ο πελάτης. Υπάρχουν φράσεις επικές που έχουν γραφτεί και έχουν κυκλοφορήσει σε ένα μπλουζάκι, όπως “Ψήφο στον Αλή Μπαμπά, έχει μόνον 40 κλέφτες”, “Δεν έχουμε στον ήλιο μπύρα”, “Φονιάδες των χοντρών διαιτολόγοι” και πολλά άλλα.

Σιγά μη δεις την …εξίσωση!

Ο Κώστας και ο Νικήτας θα θυμούνται για πάντα έναν μαθητή και το μπλουζάκι που έφτιαξε, που μάλλον μόνον αυτός το καταλάβαινε. “Ο μαθητής μας παρέδωσε μια μακέτα με κάτι σχέδια και χρώματα, που δεν την καταλαβαίναμε, για την τυπώσουμε σε μπλουζάκι. Όταν την τυπώσαμε και ήρθε να την παραλάβει τον ρωτήσαμε τι ακριβώς είναι αυτό. Τότε μας αποκάλυψε πως ήταν οι μαθηματικοί τύποι της φυσικής, μάθημα στο οποίο θα εξεταζόταν την επόμενη μέρα. Είχαν όμως μια ιδιαιτερότητα -ήταν τυπωμένοι ανάποδα! Όποιος κοιτούσε την μπλούζα, δεν έβγαζε κανένα νόημα. Όταν όμως ο ίδιος ο μαθητής, φορώντας την μπλούζα, κοιτούσε από πάνω προς τα κάτω, τότε θα ήταν ο μόνος που θα έβλεπε τις εξισώσεις κανονικά! Ένα σκονάκι δηλωμένο, σε δημόσια θέα!”, μας λέει ο Κωνσταντίνος Μαρίνος. Και σίγουρα αφού τα εξειδικευμένα μάτια των δύο δημιουργών δεν κατάλαβαν το παραμικρό, μάλλον ο μαθητής, με την ευρηματικότητά του, πέρασε το μάθημα -και πήρε δώρο το μπλουζάκι από το κατάστημα.

Κρίση και αγανάκτηση γίνονται μότο

Τον τελευταίο καιρό τον Έλληνα τον απασχολεί η κρίση και το πώς θα τα βγάλει πέρα. Το μπλουζάκι, για τον ταλαιπωρημένο Έλληνα, είναι ένας καμβάς διαμαρτυρίας ή πολλές φορές διακωμώδησης της πραγματικότητας που ζει. Μάλιστα, σύμφωνα με τους δύο καταστηματάρχες, πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν καθημερινά αγανακτισμένοι και θέλουν πραγματικά να ξεσπάσουν και να δηλώσουν την αντίθεσή τους, με ένα μπλουζάκι που…μιλάει. “Υπάρχει μια ένταση στον κόσμο. Πλέον, δουλεύουμε και φτιάχνουμε μπλουζάκια διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα και την κατάσταση. Βλέποντας κάτι ανάλογο που έχουμε ετοιμάσει, ζητάνε να το φορέσουν, θέλουν να το δηλώσουν”, περιγράφουν. Αγανακτισμένοι από τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους και τις περικοπές φοράνε μπλούζες που αναγράφουν “Άλλοι πίνουν Τσίπρα κι άλλοι τον ψηφίζουν”, “Κάποτε μας κυβερνούσαν ημίθεοι, τώρα μας κυβερνούν ηλίθιοι”, και στα Ελληνικά και τα Αγγλικά “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”, κ.λ.π.

 

3D χιούμορ

Άλλες φορές αφήνουν την πολιτική απ’ έξω και προτιμούν να γράψουν την δική τους χιουμοριστική ατάκα στο μπλουζάκι, σατιρίζοντας τα πάντα, πολλές φορές με σόκιν εκφράσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι “Δεν είμαι χοντρός, είμαι 3D”, “Λίγα τα ποδήλατα …πολλοί οι τρόμπες” και το εξαιρετικά επίκαιρο “Αρνήσου το αρνί σου”.
Όμως τί διαφορά έχει ένα μπλουζάκι που δηλώνει κάτι, από αυτό που καρφιτσώνεις στον τοίχο σου στο facebook; “Το facebook είναι ένας λογαριασμός στο ίντερνετ. Δεν υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση που έχει το μήνυμα σε ένα μπλουζάκι που το φοράς στον δρόμο. Το σύνθημα παραμένει το ίδιο, αλλά με το μπλουζάκι μπορεί ο φίλος σου ή κάποιος άλλος να γελάσει, να αντιδράσει, να κουβεντιάσεις μαζί του”, υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος.

μπλουζακι μπεμπεΜπλουζάκια με μότο επιλέγουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Όπως ερωτευμένοι που προτιμούν να στείλουν ένα μήνυμα στον άνθρωπο που αγαπούν. Οι μικρότεροι προτιμούν να τυπώνουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα, ήρωες των video games. Οι πιο μεγάλοι ζητάνε εξειδικευμένα λογότυπα, από εταιρίες αυτοκινήτων, μηχανών, ομάδων. Όμως και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας κάνουν παραγγελίες για τα εγγόνια τους, για τα οποία δεν διστάζουν να αγοράσουν ακόμη και μωρουδίστικα κορμάκια με το σήμα της ΑΕΛ -φίλαθλος από κούνια δηλαδή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ok-5κατασχεσεις-640x410

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ 2016;

Ο καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών ΑΠΘ, Διονύσης Χιόνης, και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, απαντούν στο ερώτημα. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι ...