Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Dust mites eat flakes of shed human skin and other organic detritus. Their feces are the inducers of allergenic reactions.
The lighting of this image imitates the illumination of scanning electron microscopy.

Φταρνίζεστε συχνά τον τελευταίο καιρό; Για περάστε μια βόλτα από τον ειδικό αλλεργιολόγο. Μάλλον φαίνεται το κλίμα της Λάρισας να μην σας… σηκώνει. Ο Dr. Αλλεργιολογίας Νίκος Αστάρας περιγράφει τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών, τα οποία φαίνεται πως πολλαπλασιάστηκαν, καθώς φέτος δεν γνωρίσαμε χειμώνα. Μάλιστα, εξηγεί γιατί η Λάρισα λόγω κλίματος «βοηθά» στην ανάπτυξη των αλλεργιών κυρίως λόγω των ποσοστών υψηλής υγρασίας.

τρ: Ποιες είναι οι αλλεργικές παθήσεις που παρουσιάζονται και ποιες από αυτές είναι εποχικές; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο Ν. Αστάρας

Ο Ν. Αστάρας

Ν.Α: Οι πιο συνηθισμένες και  πιο γνωστές στον κόσμο είναι οι εποχικές που παρουσιάζονται συνήθως την άνοιξη. Αυτές είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή αλλιώς το αλλεργικό συνάχι, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Αυτά τα τρία που οφείλονται στη γύρη των θάμνων των δέντρων, των αγριόχορτων είναι τα πιο γνωστά. Ο κόσμος ξέρει ότι όταν θα έρθει η άνοιξη, αρκετοί από εμάς θα έχουμε συμπτώματα. Στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα θα έχουμε φταρνίσματα απανωτά (ορισμένοι έχουν και 10-15 φταρνίσματα μαζί). Θα έχει έντονη καταρροή. Μετά από 10-15 μέρες η μύτη μπορεί να φράξει από την αλλεργία, αν δεν πάρουμε θεραπεία. Επίσης, μπορεί να έχουμε έναν κνησμό στο ρινοφάρυγγα. Ακόμη και ενόχλησή στα αυτιά μπορεί να έχουμε. Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχουμε κνησμό στα μάτια, δάκρυσμα και επίσης κοκκίνισμα. Τέλος, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητά του, μπορεί να είναι ένας απλός ξερόβηχας, μπορεί να έχουμε συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή), εύκολη κόπωση, δύσπνοια (παρουσιάζεται ακόμη και στο βάδισμα σε ασθενείς). Η αλλεργική ρινίτιδα όμως, δεν είναι μόνον εποχική. Έχουμε ρινίτιδες καθόλη τη διάρκεια του έτους. Εκεί έχουμε τα ίδια συμπτώματα. Ο ασθενείς μπορεί να μας αναφέρει ότι κάποιες μέρες του μήνα έχει πρόβλημα κι άλλες δεν έχει. Αυτό εξαρτάται από το αλλεργιογόνο, στο οποίο παρουσιάζει ευαισθησία. Το ίδιο συμβαίνει και με το άσθμα που στα χρόνιου τύπου υπάρχουν σχεδόν όλο το χρόνο.

τρ: Πώς μπορεί κανείς να εντοπίσει το πρόβλημα και στην συνέχεια να το αντιμετωπίσει;

Ν.Α: Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα πρέπει να κάνει μια διάγνωση. Αυτή θα μας αποκαλύψει σε τι είναι αλλεργικός, πού έχει την ευαισθησία του. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και βέβαια θεραπείες, που είναι αποτελεσματικές. Έχουμε την απευαισθητοποίηση, την πιο συνηθισμένη θεραπεία, που δημιουργεί μια άμυνα στον οργανισμό, ώστε να μην έχει ο ασθενής συμπτώματα. Το πώς θα το καταλάβει; Στις εποχικές είναι εύκολο, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται την ίδια εποχή. Στις χρόνιου τύπου θα υποψιαστεί πως κάτι έχει και τότε πρέπει να καταφύγει στο ειδικό γιατρό.

τρ: Φέτος με τις υψηλές θερμοκρασίες από τόσο νωρίς- καθώς δεν έκανε χειμώνα- έχουμε περισσότερα κρούσματα;

WP_20160411_12_51_03_ProΝ.Α: Η άνοιξη ήρθε νωρίτερα. Ήδη τον περασμένο μήνα, το Μάρτιο και το Φεβρουάριο, είχαμε γυρεοφορία από τα κωνοφόρα. Τώρα έχουν αρχίσει τα αγριόχορτα, τα αγρωστώδη,το περδικάκι (είδος αγριόχορτου) και σιγά-σιγά θα αρχίσουν και τα δέντρα. Το χειρότερο από όλα είναι η ελιά που περιμένουμε να ανθίσει το Μάιο, αλλά και του πλάτανου και της ιτιάς. Τις επόμενες ημέρες θα ανθίσουν τα δημητριακά, τα οποία δημιουργούν πολλά συμπτώματα κι εδώ η περιοχή έχει πολλά. Οι μύκητες που είναι παρόντες καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα ακάρεα, τα οποία συνήθως είναι χρόνιου τύπου. Τα ζώα (γάτα- σκύλος) μας προκαλούν επίσης αλλεργίες.

τρ: Οι Λαρισαίοι λένε πως το κλίμα της πόλης ίσως τους «βοηθά» να γίνουν αλλεργικοί. Έχει βάση κάτι τέτοιο, καθώς το κλίμα της χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υγρασίας;

αλλεργίες 1Ν.Α: Θα έλεγα ότι η διαφορά με κάποιες άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, είναι τα σπορίδια των μυκήτων. Έτσι, σε ορισμένα μέρη δεν έχουμε τόσα κρούσματα όσα εδώ στη Λάρισα και σε πόλεις σαν τη Λάρισα, που έχει αυξημένη υγρασία τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο. Ασθενείς, οι οποίοι στη Λάρισα είχανε συμπτώματα, μετακόμισαν στην Αθήνα και σταματήσαν να έχουν ή αυτά τελικά ήταν πιο ήπια. Το κλίμα της Λάρισας «σπρώχνει» τους ασθενείς να αναπτύξουν αλλεργίες. Τα αλλεργιογόνα της γύρης όμως, είναι παντού. Αλλεργιογόνο είναι το περδικάκι που φυτρώνει σε πετρώδη εδάφη και συναντάμε κυρίως στο Πήλιο, στην Ελασσόνα και στα Αμπελάκια.

τρ: Θέλω, τέλος, να μου πείτε πόσο μας επηρεάζει η σκόνη από την Αφρική που έχουμε στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό;

Ν.Α: Η σκόνη σαν σκόνη μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση σε κάποιους, που είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι ή άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Στα υγιή άτομα η σκόνη δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Με την σκόνη όμως μεταφέρονται και άλλα σωματίδια, όπως και η γύρη.

Επίσης πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα είναι και τα τσιμπήματα από έντομα, όπως η σφήκα και η μέλισσα. Αν για οποιονδήποτε λόγο εμφανίσετε πρηξίματα, κοκκινίλες, δύσπνοια ή μια αίσθηση ζέστης (κυρίως στο πρόσωπο) πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον αλλεργιολόγο, καθώς έχουν παρατηρηθεί ακόμη και θάνατοι από τέτοια τσιμπήματα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ