Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΑΡΣ

Κινείται διακριτικά στο χώρο και με τη δέουσα προσοχή. Η φιγούρα της περνά απαρατήρητη. Κανένα στοιχείο στην εξωτερική της εμφάνιση δεν θα ενεργοποιήσει την περιέργειά σου, ώστε το βλέμμα σου να εστιάσει την προσοχή του πάνω της. Πιθανότατα να μην αντιληφθείς καν την παρουσία της. Αυτός, άλλωστε, είναι ο σκοπός. Εκείνη όμως, σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα, παρακολουθεί και καταγράφει κάθε σου αντίδρασή. Δεν είσαι ο στόχος της αλλά η αποστολή της και θα διακινδυνεύσει, αν χρειαστεί, για να τη φέρει εις πέρας. Όχι, δεν πρόκειται για την ηρωίδα κάποιου αστυνομικού μυθιστορήματος ή την πρωταγωνίστρια ταινίας που τυγχάνει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος για τη Λαρισαία ντετέκτιβ Βιβή Γκόλια, η οποία επέλεξε να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα αταίριαστο ίσως για πολλούς με τη γυναικεία φύση, ωστόσο, άκρως συναρπαστικό κι ενδιαφέρον.

Το γραφείο ιδιωτικών ερευνών -τα ηνία του οποίου ανέλαβε το 2003, μετά το θάνατο του πατέρα της, Αχιλλέα Γκόλια, επίσης πολύ γνωστού ιδιωτικού ερευνητή- που διατηρεί στο κέντρο της Λάρισας είναι ένα από τα πλέον γνωστά σε όλη την Ελλάδα κι έχει ασχοληθεί με τη διαλεύκανση χιλιάδων υποθέσων στα 37 χρόνια λειτουργίας του. Η διακριτικότητα και η εχεμύθεια αποτελούν συνώνυμο του ονόματός της, αλλά και των συνεργατών της κι απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες. «Πρόκειται για μια κοινή δουλειά, συνηθισμένη, πρέπει όμως να την αγαπάς και την έχεις μέσα σου. Πρέπει να μπορείς να αντιληφθείς καταστάσεις, να ψυχολογείς πρόσωπα, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία. Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η διακριτικότητα που θα επιδείξεις, γιατί όποιος σε εμπιστεύεται και σου αναθέτει κάποια υπόθεσή του, πληρώνει και την εχεμύθεια σου. Οφείλεις, λοιπόν να διαφυλάξεις τις πληροφορίες» μας λέει.

Περί νόμου ο λόγος

IMG_3617

Η Βιβή Γκόλια

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων, ζώων και αντικειμένων που εκλάπησαν, την προστασία δικαιωμάτων εμπορικής φύσεως αλλά και τη συμβολή για την αποκάλυψη εγκλημάτων μέχρι η αρμόδια διωκτική αρχή να επιληφθεί. Οι υποθέσεις ωστόσο, μοιχείας και συζυγικής απιστίας, παρά την αποποινικοποίησή τους, εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτιά των ερευνών που αναλαμβάνει το εν λόγω γραφείο, όπως μας εξομολογείται η κα Γκόλια. «Η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για την παράβαση της συζυγικής πίστης έχει πλέον να κάνει με τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης για την ανάληψη της επιμέλειας των παιδιών – όταν αυτά υπάρχουν – είτε με οικονομικά συμφέροντα». Υπάρχει, όμως, μια λεπτή γραμμή, όταν η ιδιωτική έρευνα για ζητήματα αισθηματικής φύσεως, αγγίζει την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. «Όταν απευθύνεται σε μένα ο ενδιαφερόμενος/η ή ο δικηγόρος τους και μου ζητούν κάποια στοιχεία, εγώ είμαι υποχρεωμένη να τα δώσω. Δεν θα πάω όμως ποτέ σε μέσα ένα δωμάτιο, απλά θα βιντεοσκοπήσω τις κινήσεις σε δημόσιο χώρο». Μηνύσεις μας επισημαίνει ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ. «Πάντα οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος από την αστυνομία να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Οπότε είμαι νόμιμη».

Συχνές είναι και οι περιπτώσεις γονέων που απευθύνονται στην κα Γκόλια προκειμένου να παρακολουθήσουν ανήλικους και εφήβους με σκοπό να ελέγξουν τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρέφονται, καθώς και έρευνες κοριτσιών μικρής ηλικίας, όταν υπάχουν υπόνοιες πως έχουν συνάψει σχέσεις με κυρίους κατά πολύ μεγαλύτερούς τους με σκοπό την απολαβή υλικών αγαθών… Επίσης, ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, τις υπηρεσίες του γραφείου της ζητούν πολλοί νομικοί για να «ξετρυπώσουν» όσους χρωστούν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να στείλουν μέσω κλητήρα τη διαταγή πληρωμής. Πολλές είναι ακόμη οι προγαμιαίες έρευνες. «Μέσα στη σχέση, καθόλη τη διάρκεια της και κατά κύριο λόγο οι άνδρες που θέλουν να κάνουν πρόταση γάμου επιθυμούν προηγουμένως να δουν αν η κυρία είναι σωστή», ενώ έχει ασχοληθεί και με έρευνες για βιασμό ανηλίκων από τους γονείς τους. «Έχω απορρίψει βέβαια και πάρα πολλές υποθέσεις, γιατί έχω μάθει μέσα στο πέρασμα του χρόνου να αναγνωρίζω τους φαντασιόπληκτους. Με κάλεσαν να ερευνήσω και μια υπόθεση φόνου, όμως δεν ανακατεύτηκα. Δεν θέλησα, γιατί δεν μου αρέσει η προβολή και πιστεύω πως η εμπλοκή των ντετέκτιβς δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας. Επίσης δεν σου δείχνει ο πελάτης την ίδια εμπιστοσύνη όταν είσαι ιδιαίτερα προβεβλημένος».

Περί επικινδυνότητας

Δεν είναι χολυγουντιανό έργο! Κάποιοι νομίζουν ότι είσαι ο Σέρλοκ Χολμς!
Πόσο απαιτητική και δύσκολη είναι όμως, η δουλειά ενός ιδιωτικού ερευνητή; Αδιαμφισβήτητα είναι ένα επάγγελμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζεις συχνά πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Η αδρεναλίνη που κυλά στο αίμα σου αγγίζει συχνά το κόκκινο και το σασπένς μέχρι την επίλυση μιας υπόθεσης είναι μεγάλο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν εκλείπουν, το κλειδί όμως είναι να καταφέρεις να μη γίνεις αντιληπτός. «Έχω αντιμετωπίσει κινδύνους. Θυμάμαι ότι ενώ βρισκόμουν σε καταδίωξη, καθώς έπρεπε να καταγράψω ένα γεγονός στις 4 τα ξημερώματα, έπεσα σε ένα ποτάμι. Τα κατάφερα όμως» θυμάται η κα Γκόλια. Σήμερα βεβαίως με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα ίχνη που αφήνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο η παρακολούθηση γίνεται ευκολότερη και ασφαλέστερη υπόθεση.

«Η ζωή μου δεν έχει απειληθεί, γιατί δεν έχω δώσει δικαίωμα» επισημαίνει η κα Γκόλια. «Δεν έχω γίνει ποτέ αντιληπτή. Αλλά, αν ακόμη κάποιος αντιληφθεί ότι παρακολουθείται δεν είναι εύκολο να σε βρει και να σε απειλήσει. Βέβαια εξαρτάται πάντα και τι δουλειά θέλεις να αναλάβεις. Στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων οι οποίοι απευθύνονται σε έναν ιδιωτικό ερευνητή υπάρχει μια σύγχυση για το επάγγελμα του ντέντεκτιβ και τα όρια της δικαιοδοσίας του και των δυνατοτήτων του. «Ο ιδιωτικός ερευνητής δεν είναι χολυγουντιανό έργο! Απευθύνονται σ’εμάς και ζητάνε παράλογα και υπερβολικά πράγματα. Νομίζουν ότι είσαι ο Σέρλοκ Χολμς». Πέρα όμως από τους κινδύνους, δεν λείπουν ποτέ και τα παράδοξα. «Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ η σύζυγος έχει απευθυνθεί σε άλλο γραφείο, ο σύζυγος κατηγορεί εμένα ή μπορεί η σύζυγος να αποκάλυψε μόνη της την απιστία και πάλι να κατηγορούν και απειλούν εμένα γιατί εγώ είμαι η γνωστή».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_20160223_170307

ΗΛΙ ΗΛΙ ΛΑΜΑ ΣΑΒΑΧΘΑΝΙ

Μιας και ξαναπιάσαμε το θέμα των βιοκλιματικών σιδεριών στο Φρούριο, άκουσα μια ιστορία που θα σας μεταφέρω αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια μιας και έχει να ...