Η ΚΡΙΣΗ… ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ!

graves

Ο ιδιοκτήτης του παλαιότερου γραφείου τελετών της Θεσσαλίας, ο Λεωνίδας Κατσαμπέλας, συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου. Όπως λέει και ο ίδιος διαθέτει ένσημα 59 ετών. Με αυτή την αφορμή και αναζητώντας μια έμπειρη γνώμη, πήγαμε στο γραφείο του, ανοίξαμε την πόρτα και τον προϊδεάσαμε πως δεν τον θέλουμε για κάτι… συμβατικό! Ακούγοντάς το, πρόσχαρα πλέον μας πρότεινε να καθίσουμε και δήλωσε πρόθυμος να μας πει ό,τι θέλουμε. Ε, λοιπόν, και εμείς ρωτήσαμε.

Ποιο περιστατικό θυμάστε έντονα από όλη την πορεία σας; 

Πολλά έχω δει! Θυμάμαι, όμως, μια νεκροφάνεια! Ήταν χειμώνας αλλά είχε τόσο κόσμο εκεί στο εκκλησάκι στο παλιό νεκροταφείο -όπου διάβαζαν τον νεκρό- και η ζέστη ήταν αφόρητη. Άρχισε λοιπόν να φαίνεται ότι ο νεκρός ιδρώνει. Όλοι οι συγγενείς του θεώρησαν ότι είναι ζωντανός ο άνθρωπος. Φωνάξαμε αμέσως έναν γιατρό της υγειονομικής υπηρεσίας που τον μετέφερε στο νεκροτομείο για έλεγχο. Ήταν, βέβαια, πράγματι νεκρός και η κηδεία έγινε κανονικά μετά από δυο μέρες.

Τώρα με την κρίση ο κόσμος ζητάει κάτι φτηνό ή δεν απασχολεί το κόστος;

Ζητάνε το φτηνότερο. Το ελάχιστο. Πάνω από 1000 ευρώ μισθός δεν υπάρχει πια.

Δεν θέλουν μια αξιοπρεπή τελετή;

Πάντα θέλουν, αλλά το πρόβλημα με τον κλάδο πλέον είναι ο ΦΠΑ 23%. Μια κηδεία μπορεί να ξεκινήσει από 500 ευρώ. Ένα τελείως απλό φέρετρο. Αυτό δεν το θέλει, βέβαια, κανένας για τον άνθρωπό του. Οπότε εμείς δείχνουμε εκείνο και στη συνέχεια δείχνουμε και κάποια ακριβότερα. Τα φέρετρα μπορούν να φτάσουν και τα 1500 με 2000 ευρώ!

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα έξοδα. Είναι και ο δημοτικός τάφος, που έχει 230 ευρώ. Είναι η δημοσίευση στην εφημερίδα που έχει 45 ευρώ. Οι βαστάζοι άλλα 200 ευρώ. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η πιο φτηνή κηδεία μπορεί να φτάσει και τα 1300 με 1500 ευρώ! Και εάν κάποιος θέλει μια αξιοπρεπή τελετή, μπορεί μαζί με τον ΦΠΑ να φτάσει να δώσει και 1800 και 2000 ευρώ. Ένα 500αρικο τη φορά πηγαίνει στο δημόσιο. Και όλοι θέλουν τιμολόγιο, γιατί όλος ο κόσμος έχει μια ασφάλεια που καλύπτει έξοδα κηδείας στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Κάποτε στο δημόσιο χορηγούσαν επίδομα κηδείας 1500 ευρώ ανά συντάξιμο μισθό. Δηλαδή κάποιος είχε 4.500 ευρώ να κάνει μια κηδεία. Έμεναν και λεφτά στην οικογένεια έτσι, ξέρετε…

Η καύση των νεκρών θα επηρεάσει το χώρο σας; 

Καθόλου. Αντί να γίνεται ενταφιασμός, θα γίνεται καύση. Δηλαδή αντί να πληρώνει κάποιος 230 ευρώ για έναν τάφο, θα τα δίνει στο αποτεφρωτήριο. Η κηδεία θα γίνεται κανονικά. Απλώς όλα θα σταματούν εκεί. Δεν θα έχει μνημόσυνο, εννιάμερα και λοιπά. Δεν θα βγαίνει φτηνότερο. Οι υποδομές για την καύση δεν θα γίνουν δωρεάν. Θα υπάρχει άνθρωπος που πρέπει να καθαρίσει ύστερα από την κάθε καύση. Υπάρχουν τα έξοδα της τεφροδόχου. Όλα αυτά έχουν αξία.

Μέχρι τώρα οι καύσεις γίνονταν στην Βουλγαρία, όπου εκεί ο άνθρωπος για όλα αυτά φυσικά ήθελε πολύ λιγότερα από 200 ευρώ. Όμως εκεί το τιμολόγιο ανέβαινε κατακόρυφα λόγω της μεταφοράς του νεκρού, καθώς πρέπει να γίνουν κάποιες διατυπώσεις. Για να περάσει ο νεκρός από ένα κράτος σε ένα άλλο πρέπει να γίνει νεκροψία και μια ειδική ταρίχευση, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα περάσει τα σύνορα κάποια μεταδοτική ασθένεια. Όλη αυτή η διαδικασία, χωρίς κηδεία, στοίχιζε περίπου 2000 ευρώ.

Εάν γίνουν εδώ καύσεις, το κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο. Όσο μια κανονική κηδεία.

Σαν κράτος είμαστε έτοιμοι για την καύση των νεκρών;

Ο Αρχιεπίσκοπος το είπε: Όποιος θέλει ας το κάνει. Αλλά δεν θα διαβάζεται. Τον αντιμετωπίζουν σαν αντίθρησκο, αν με καταλαβαίνετε.

Μέλλον υπάρχει στο χώρο; Έρχονται, δηλαδή, νέα παιδιά; 

Δυστυχώς, όχι. Όπως και σε πολλά επαγγέλματα, άλλωστε. Εγώ τώρα συνταξιοδοτούμαι, μετά από 59 χρόνια δουλειάς. Δεν υπάρχει άλλος με τόσα! Αλλά θα είμαι εδώ και μετά, μέχρι να μάθουν οι άνθρωποι που δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν το γραφείο, πώς να το λειτουργούν. Δεν έχω και που να πάω βέβαια! Από καφενεία και τσιπουράδικα, προτιμώ το χώρο μου!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Screen Shot 2016-03-08 at 15.06.44

ARGAN, ΤΟ ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

Οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις για το δέρμα και τα μαλλιά. Το έλαιο Argan ...