Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

WP_20160425_12_47_17_Pro

Είναι το έθιμο που ακολουθεί την Aνάσταση του Θεανθρώπου. Το ψήσιμο του οβελία είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο, που οι Έλληνες τηρούν κάθε χρόνο γιορτάζοντας την ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς. Είναι η στιγμή που όλοι περιμένουμε μετά από την σαρανταήμερη νηστεία. Το σούβλισμα του οβελία απαιτεί τέχνη και μαστοριά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να γεμίζει με γεύση τον ουρανίσκο. Τόσο το ψήσιμο όσο κι η προεργασία έχουν κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να μην αμελήσουμε. Σήμερα το tirei με την βοήθεια ενός ειδικού θα σας αποκαλύψει τα tips για ένα καλοψημένο αρνί, ένα εύγευστο κοκορέτσι και ένα πεντανόστιμο πρόβειο κεμπάπ. Άλλωστε αυτά συνοδεύουν στην σούβλα τον οβελία. Όμως, αλήθεια, από πού κρατάει τη… σκούφια του το έθιμο;

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο

Η λέξη «οβελίας» προέρχεται από τον «οβελό» που σημαίνει σιδερένια ράβδος, η σούβλα, στην οποία περνιούνται κομμάτια κρέατος για ψήσιμο. Πλέον, με τη λέξη «οβελίας» δηλώνεται το αρνί που ψήνεται στη σούβλα το Πάσχα, παρόλο που αρχικά προσδιόριζε οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην Αρχαία Ελλάδα, μετά το θάνατο των συγγενών τους οι Έλληνες έψηναν αρνιά και γλένταγαν δίπλα στον τάφο, για σαράντα ημέρες, για να τους τιμήσουν.

WP_20160425_12_41_53_Pro

Σαν έθιμο, έχει τις ρίζες του στο βιβλίο της Εξόδου της Παλαιάς Διαθήκης, είναι δηλαδή Ιουδαϊκής προελεύσεως. Στην Ιουδαϊκή θρησκεία το αρνί συμβολίζει το εξιλαστήριο θύμα. Σύμφωνα με αυτό, η 10η και τελευταία πληγή που επιφύλαξε ο Θεός στους Αιγυπτίους, προκειμένου να πειστεί ο Φαραώ να επιτρέψει την έξοδο των Εβραίων, ήταν η θανάτωση όλων των πρωτότοκων γιων των Αιγυπτίων, αλλά και των πρωτότοκων ζώων τους από «Άγγελο Κυρίου». Προκειμένου οι εβραϊκές οικογένειες να μην είχαν την ίδια τύχη, καθεμία από αυτές θα έπρεπε να θυσιάσει ένα νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι, για να ευλογηθεί από τον Θεό όλο το κοπάδι. Το ζώο θα έπρεπε να είναι αρσενικό και αρτιμελές και δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκκαλο, ενώ με το αίμα του θα έβαφαν τις πόρτες των σπιτιών, ώστε να αναγνωρίζει ο Άγγελος τα εβραϊκά σπίτια και να αποφύγουν τη μοίρα των Αιγυπτίων.

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η θυσία του αρνιού γινόταν στο πλαίσιο ποιμενικής γιορτής, ώστε ο θεός των ποιμνίων, δηλαδή της γονιμότητας, να πάρει το μερίδιό του και να εξασφαλιστεί η γονιμότητα του κοπαδιού.Το έθιμο, ωστόσο, μεταλλάχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Τα μυστικά του Οβελία στη σούβλα

WP_20160425_12_39_16_Pro

Εμείς για να σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές ρωτήσαμε έναν επαγγελματία Λαρισαίο ψήστη, τον Αλέξανδρο Γκαμπέτα που είναι ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Έλατος» και χρόνια τώρα κατέχει τα μυστικά της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Παίρνουμε ένα αρνί το οποίο να είναι τουλάχιστον 10 κιλά. Αφού το πλύνουμε, στην συνέχεια το περνάμε στη σούβλα και το καρφώνουμε στο πίσω σουβλί. Εν συνεχεία τσακίζουμε τα πίσω πόδια τα δένουμε με ένα σύρμα για να ακινητοποιηθεί. Μαζί περνάμε και άλλα δύο σουβλιά στη ράχη, ενώ με σύρμα δένουμε το λαιμό και με ένα μαχαίρι κάνουμε από μια μικρή τρύπα στα μπροστινά και τα πίσω πόδια. Αλατίζουμε καλά στην κοιλιά και εξωτερικά, καθώς και στις τρύπες που κάναμε στα πόδια. «Όπως κάθε πράγμα στη ζωή θέλει υπομονή. Να το κάνουμε με μεράκι και αγάπη. Να μην το βλέπουμε σαν αγγαρεία. Άρα αυτό που θα κάνει το ψήσιμο θα πρέπει να το αγαπάει» συμβουλεύει ο έμπειρος ψήστης.

Αφού τελειώσουμε με την προεργασία θα πρέπει να το βάλουμε στη φωτιά και να ψηθεί καλά κάθε μέρος του ακόμη και τα μπούτια που είναι και το πιο δύσκολο σημείο. «Στην αρχή το αρνάκι θέλει λίγο πιο ψηλά στην φωτιά. Όταν δούμε ότι το αρνί ιδρώνει και έχει πέσει η φωτιά τότε το κατεβάζουμε λίγο πιο κάτω. Αν χρειαστεί φωτιά προσθέτουμε λίγα κάρβουνα. Το αρνί μας θέλει από πάνω. Μην ξεχαστούμε με το τσιπουράκι. Το σημείο καμπής είναι δύο με δυόμισι ώρες για ένα δεκάκιλο αρνί. Θα δεις προς το τέλος ότι το αρνί δεν έχει άλλο να στάξει. Τα κόκκαλα στα εμπρός πόδια έχουν διαχωριστεί από το κρέας. Πριν το βγάλεις, με ένα μαχαίρι ελέγχεις αν έχει ψηθεί στα εμπρός και κυρίως στα πίσω πόδια. Αν είναι εντάξει το βγάζει από την φωτιά και αφήνεις να στραγγίσει πριν το τεμαχίσεις» μας λέει.

WP_20160425_11_27_04_Pro

Κοκορέτσι το… μπελαλίδικο

Έχει πολύ ωραία γεύση αλλά πραγματικά για να το απολαύσεις θέλει πολύ πλύσιμο! Το Κοκορέτσι θέλει περισσότερη διαδικασία από το αρνί. Θέλει μια εμπειρία για το τέλειο αποτέλεσμα. Για ένα οικογενειακό κοκορέτσι θα χρειαστούμε τέσσερις συκωταριές και τέσσερις αντεριές, για να γίνει όπως πρέπει. «Πλένουμε καλά τα έντερα, τουλάχιστον τρεις φορές με νερό και ξύδι. Κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια και προσθέτουμε και γλυκάδια. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι και ανακατεύουμε το μείγμα. Στην συνέχεια τα περνάμε στην σούβλα και τυλίγουμε προσεκτικά με σκέπες και έντερα, ώστε κανένα συκωτάκι να μη φαίνεται» περιγράφει ο Αλέξανδρος Γκαμπέτας. Όσο για το ψήσιμο το κοκορέτσι ακολουθεί την αντίθετη πορεία από το αρνί. Στην αρχή θέλει δυνατή φωτιά και αφού κάνει κρούστα το πάμε πιο ψηλά για να σιγοψηθεί. Θα είναι έτοιμο σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες.

WP_20160425_11_26_59_Pro

Κεμπάπ το …μυρωδάτο

Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το κεμπάπ από ένα μπελαλίδικο κοκορέτσι. Συνήθως το κεμπάπ είναι κομμάτια μεγάλου αρνιού ή πρόβειου που έχει και περισσότερη νοστιμιά. Παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα μαρινάρουμε σε μια λεκάνη με αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι και ακτινίδιο που το μαλακώνει. Μπορούμε στη μαρινάδα να βάλουμε ντομάτα και πιπεριές. Αφήνουμε τη μαρινάδα για ένα βράδυ στο ψυγείο για να δώσουν τα υλικά τα αρώματα τους στο κρέας. Την επόμενη μέρα το σουβλίζουμε και το βάζουμε στη φωτιά τυλιγμένο σε μια λαδόκολλα. «Το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει το ψήσιμο. Πρέπει να του δίνεις σταθερή φωτιά, ώστε να ψηθεί από μέσα, να βράσει και στην συνέχεια αφού αφαιρέσεις τη λαδόκολλα να το αφήσεις εξωτερικά να πάρει χρώμα» καταλήγει ο έμπειρος ψήστης.

Αν σας ανοίξαμε την όρεξη δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. Αν πάλι νιώθετε πως δεν θα τα καταφέρετε, μπορείτε να δώσετε το αρνί σας σε κάποιο μαγαζί να σας το ψήσει με κόστος 40-50 ευρώ. Όπως και να ‘χει, καλό Πάσχα και καλή όρεξη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mrclogo

ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΣΤΙΣ 10/12/2015

#Κυριακή και 13 Κυριακή κοντή γιορτή, που λένε. Φτάνουν οι δεύτερες κατά σειρά, πρώτες επί της ουσίας, εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, ...