Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΑΝΤΗ

IMG_2303

Στην κορυφή του λόφου, απέναντι από εκεί που δυο λοφοπλαγιές κλίνουν η μία προς την άλλη σχηματίζοντας μια φυσική πτυχή, η Αλεξάνδρα και η Λίνα Τσιαντή έχουν φτιάξει την «επικράτειά» τους: μια έκταση γης, απαλλαγμένη από τη χημική κουλτούρα του αιώνα και την υποκουλτούρα της θυσίας της ποιότητας στο βωμό της υπερ-απόδοσης. Η Trinity Farm, στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, δέχεται την ενέργεια και τη φροντίδα της Αλεξάνδρας και της το ανταποδίδει, με προϊόντα βιοδυναμικής καλλιέργειας, που έχουν κερδίσει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Αλεξάνδρα μας καλωσορίζει ένα μεσημέρι Τετάρτης, στο σπίτι της στο χωριό. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, μας προτείνει να δοκιμάσουμε μερικά από τα προϊόντα της Trinity Farm. Στο τραπέζι κάνουν την εμφάνισή τους φρεσκοψημένο ψωμί, φρέσκο τυρί, φρέσκο βούτυρο και τέσσερα διαφορετικά είδη μαρμελάδας. Καρότο-πορτοκάλι, καρότο-φρούτα και μπαχαρικά, γλυκόξινη πιπεριά και μια εκπληκτική μαρμελάδα κρεμμύδι. Οι γεύσεις είναι αυθεντικές, έντονες -έχεις μια αίσθηση ότι το σώμα σου και το μυαλό σου «ξεκουράζονται». Η βιοδυναμική ενέργεια της γης έχει, με έναν μυστήριο και μυστηριακό ενδεχομένως, τρόπο «περάσει» στην τροφή.

Τρεις γενιές στην ίδια γη

Η Αλ. Τσιαντή

Η Αλ. Τσιαντή

Όλα ξεκίνησαν το 1921, όταν αγοράστηκε το κτήμα στην Αγία Τριάδα, από τους παππούδες της Αλεξάνδρας και της Λίνας. Ο πατέρας των κοριτσιών ανέλαβε τη διαχείριση της έκτασης λίγο πριν ενηλικιωθεί, ωστόσο οι δύο αδελφές ζούσαν αρχικά στα Φάρσαλα και στη συνέχεια στη Λάρισα, διότι στον μικρό οικισμό της Αγίας Τριάδας δεν υπήρχε σχολείο – «τα καλοκαίρια, όμως, τα περνούσαμε εδώ», λέει η Αλεξάνδρα. Οι σπουδές στέλνουν την μεν Αλεξάνδρα στην Αγγλία, να γίνει χημικός μηχανικός και τη Λίνα στην Πάτρα, να γίνει βιολόγος. Καταλήγουν, μετά τις σπουδές, να ζουν στην Αθήνα, όπου και φτιάχνουν τις οικογένειές τους. Η αρχή της χιλιετίας βρίσκει τις δύο αδελφές να επιστρέφουν στη Λάρισα, οικογενειακώς, καθώς οι επαγγελματικές συγκυρίες των συζύγων τους, τις φέρνουν πίσω, κοντά στα πάτρια εδάφη. «Πάντα μας απασχολούσε το τί θα κάνουμε με το κτήμα. Πώς θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε από μακριά. Οι συγκυρίες της ζωής τα έφεραν έτσι, ώστε να επιστρέψουμε», αναφέρει. Το 2005 και το 2006 ήταν καθοριστικές χρονιές. Δύο ντοκιμαντέρ, ένα πρόγραμμα για μετατροπή συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική, ένας συγγραφέας –ο Γαβριήλ Πανάγος, με το βιβλίο του για τις βιοδυναμικές καλλιέργειες, ένας Γερμανός σύμβουλος, ο Τζούλιους Όμπερμάγιερ, και το σύστημα βιοδυναμικής φιλοσοφίας του Αυστριακού Ρούντολφ Στάινερ δίνουν στην Αλεξάνδρα τη δύναμη και την υποστήριξη που χρειάζεται: η Trinity Farm γίνεται το πρώτο αγρόκτημα βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, έρχεται και η πιστοποίηση με βάση τις απαιτήσεις του οργανισμού Demeter International, όπως μαρτυρά και η πινακίδα που υποδέχεται τους επισκέπτες.

Τροφές πλούσιες σε γεύση και ενέργεια

Σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, κάθε καλλιεργούμενο τμήμα ως μια αυτάρκης οικολογική ενότητα -ένα οικοσύστημα, δηλαδή, ενώ η ίδια η διαδικασία της καλλιεργητικής φροντίδας διεγείρει τις δυνάμεις που επενεργούν στη φύση, δημιουργούν και ρυθμίζουν τις ζωές των φυτών. Η Trinity Farm είναι αυτάρκης, καθώς έχει εκμηδενίσει τις εισροές «ξένων» προς το οικοσύστημα του αγροκτήματος στοιχείων: η γη συντηρεί τους ανθρώπους που την περιποιούνται, καθώς και το ζωικό κεφάλαιο, το οποίο με τη σειρά του παράγει το απαιτούμενο λίπασμα. Χρειάστηκαν περίπου τρεις σοδιές για να «καθαρίσει» τελείως η έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, όπου και σήμερα καλλιεργούνται δημητριακά, όσπρια, κηπευτικά, ενώ ένα μέρος χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φυτών για κτηνοτροφική χρήση. Το 2012, στο αγρόκτημα προστέθηκαν και περίπου 15 προβατάκια, τα οποία σήμερα, αισίως αριθμούν τα 90. Θρέφονται και αναθρέφονται βιοδυναμικά και το γάλα τους γίνεται εκπληκτικό τυρί και βούτυρο, όλα φτιαγμένα σε περιβάλλον μικρής, αυτόνομης οικοτεχνίας. Ένας παραδοσιακός πετρόμυλος και διάφορα μηχανήματα ζύγισης, καθαρισμού και συσκευασίας συνθέτουν τον κόσμο της Trinity Farm, τα προϊόντα της οποίας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες -σε επιλεγμένες ποσότητες κάθε φορά.

Το e-shop και το σχέδιο επισκεψιμότητας

Η Trinity Farm παράγει και συσκευάζει, εκτός από τις μαρμελάδες, βιολογικό-βιοδυναμικό τραχανά, πλιγούρι, κους-κους, ζυμαρικά, χυλοπίτες, καρότο, σκόρδο, φακή, φασόλια, ρεβύθι, κρεμμύδι και αλεύρι. Η τεχνολογία έδειξε στην Αλεξάνδρα έναν εναλλακτικό δρόμο για τη διάθεση των προϊόντων του αγροκτήματος στο ευρύ κοινό, καθώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), www.thetrinityfarm.gr, και να παραγγείλει τις ποσότητες που χρειάζεται. Το επόμενο βήμα για τις αδελφές Τσιαντή και την Trinity Farm είναι το αγρόκτημα στην Αγία Τριάδα να γίνει επισκέψιμο, για το κοινό και τους μαθητές-σπουδαστές, που θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη βιοδυναμική φιλοσοφία στην καλλιέργεια της γης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

WP_20160226_14_53_41_Pro

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Έχουμε 25.000 λόγους να είμαστε περήφανοι που είμαστε Καναδοί, καλωσορίσατε πρόσφυγες», έγραψε ο Τζον Μακόλουμ, υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, στο Twitter, μετά την άφιξη το ...