Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

1111111

Ξύπνησα πάλι μες τη νύχτα. Οι πνιχτές κραυγές της Κατερίνας απ’ τον 5ο και οι εξαγριωμένες φωνές του διέκοψαν για ακόμη μια φορά απότομα τον ύπνο μου. Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τις λέξεις που έβγαιναν από το στόμα του, ο θυμός του όμως που διαπερνούσε τους τοίχους μου προκαλούσε ανατριχίλα κι αγανάκτηση. Αυτή, αν μέτρησα σωστά, πρέπει ήταν η έκτη φορά τον τελευταίο μήνα. Έχω την αίσθηση πως η συχνότητα των βίαιων αυτών ξεσπασμάτων άρχισε να πυκνώνει. Υποθέτω πως η αφορμή τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, είναι ασήμαντη. Σε τι να οφείλεται η άραγε αποψινή του έκρηξη; Τι να την πυροδότησε; Γιατί εκείνη δεν αντιδρά; Γιατί δεν ζητά βοήθεια; Μήπως πρέπει εγώ να τη βοηθήσω; Κι αν μπλέξω; Οι σκέψεις αυτές με κράτησαν ξάγρυπνη κι εξακολουθούν να με βασανίζουν…

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι πρωταγωνιστές τέτοιων περιστατικών μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα και ρόλους, η ουσία είναι όμως ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί και αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα. Η σιωπή ωστόσο, είναι ένα ακόμη έγκλημα, το δεύτερο που έρχεται να προστεθεί στην κακοποίηση. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρό του ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12% και το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Tο 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Ακόμη, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Συνολικά 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα «η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, το trafficking, η πορνεία, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο πολιτισμό, χώρα ή ομάδα γυναικών, αλλά μας αφορά όλες και όλους. Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι. Αν, μάλιστα, είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη τόσο το χειρότερο, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται».

Το 33% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπάρξει θύματα βίας. Στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η κα Κούβελα «η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα». Η Γενική Γραμματεία Ισότητας (www.isotita.gr) στέκει αρωγός στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου που μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό στη χώρα μας. Με τη στήριξή της δημιουργήθηκε ένα πανελλαδικό δίκτυο δομών και υπηρεσιών, αποτελούμενο από την Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900”, η οποία στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχθεί 20.000 κλήσεις, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

info: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00

Γαληνού 4, Λάρισα, 412 22

Τ: 2410 535840 / F: 2410 538365

E: larisa@isotita.gr

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ