Η ΑΙΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ

DSC_0228

Έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου πολλά χρόνια πριν -το 1997- αποφάσισε να ακολουθήσει το πρότυπο της οικιακής οικονομίας και από τη Λάρισα όπου έμενε, θέλησε να αγοράσει -μαζί με το σύζυγό της- ένα πέτρινο σπίτι στο Πουρνάρι και να ζήσει την φυσιολογική ζωή του χωριού, μακριά από τον θόρυβο της πόλης.

Η ίδια εξηγεί τους λόγους που ήθελε να αλλάξει την ζωή της. «Θέλαμε να ζήσουμε κοντά στη φύση και θέλαμε να έχουμε αυτάρκεια» μας λέει. Έτσι ο στάβλος με τα ζώα έγινε ένα εργαστήριο βιολογικών σαπουνιών, ο κήπος υπήρχε, λίγες ελιές και βέβαια κατσίκες και ένα γουρουνάκι. Δεκαοκτώ χρόνια τώρα η Μένη Χατζηπαναγιώτου ζει από την επιχείρηση βιολογικών σαπουνιών που έχει συστήσει στο σπίτι της στο Πουρνάρι Λάρισας. Χρησιμοποιεί φυσικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες και φροντίζουν την επιδερμίδα και το πρόσωπο.

DSC_0216
DSC_0203
DSC_0221
DSC_0207

Το εργαστήρι σαπουνιών πραγματικά προέκυψε από τη ανάγκη της αυτάρκειας. Κατά την διάρκεια της μετάβασης στην νέα ζωή «μας έλειπε αυτό που θα καθαρίζαμε το σπίτι. Κοντά στην ιδεολογία μας ήταν η παρασκευή του κλασσικού σαπουνιού ελαιολάδου για να καθαρίζουμε το πάτωμα, και να κάνουμε και άλλες δουλείες». Με το γνωστό σαπούνι ελαιολάδου καθάριζε τα πάντα. Από τα ρούχα και το σπίτι, ενώ έκανε μέχρι και ψεκασμό των δένδρων που έχουν μελίγκρα!

Η ποικιλία που σήμερα έχει -περίπου 13 είδη σαπουνιού- στην μικρή της επιχείρηση, προέκυψαν από το παιχνίδι με τα φυσικά υλικά που έκανε. Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί βότανα και αιθέρια έλαια. Όλα τα σαπούνια έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και ανάλογα χρησιμοποιούνται δαφνέλαιο, κατράμι, αιθέριο έλαιο πεύκου, μελι, γάλα, αιθέριο έλαιο μύρου, λεβάντα, δενδρολίβανο, βανίλια, κερί μέλισσας κλπ. Αυτά τα φυσικά υλικά τα αναμειγνύει κατάλληλα και φτιάχνει σαπούνια για κάθε γούστο. Για το σώμα και το πρόσωπο, για την κυτταρίτιδα και το ξύρισμα!

DSC_0226Αρκετά από αυτά τα βότανα τα καλλιεργεί στο κήπο του σπιτιού της, όπως το δενδρολίβανο, η λεβάντα και άλλα. Για να ξεχωρίσει το κάθε σαπούνι που είναι για διαφορετική χρήση, έδωσε χρώμα χρησιμοποιώντας άργιλο. «Στο ένα χρησιμοποιώ κόκκινο άργιλο στο άλλο πράσινο έχοντας όλες τις ιδιότητες του αργίλου. Προσθέτω αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο στο κόκκινο και στο άλλο γεράνι και άλλα συστατικά, έτσι κάνω ένα σαπούνι για την κυτταρίτιδα». Για την παρασκευή των σαπουνιών χρειάζεται ακριβείς ποσότητες σε υλικά για να είναι σταθερό το αποτέλεσμα.

Η 53χρονη Μένη Χατζηπαναγιώτου που είναι μητέρα δύο παιδιών, μετά από 18 χρόνια, φαίνεται πως το όνειρό της να ζήσει κάπως αλλιώς έχει πετύχει και σε προσωπικό και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η μικρή της επιχείρηση επιβιώνει στην κρίση. Σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής, δηλαδή το να επιστρέψουμε στο χωριό και να ζήσουμε με τα προϊόντα που παράγουμε, είναι ίσως και ο τρόπος εξόδου από την κρίση. Η ίδια φαίνεται να διαφωνεί παρότι ακολούθησε το πρότυπο αυτό και το υλοποίησε σε…άλλες εποχές.

DSC_0196
DSC_0218
DSC_0190
DSC_0201

Όπως μας λέει «βλέπαμε τότε την βιολογική γεωργία- ως γεωπόνοι εγώ και ο σύζυγός μου- σαν τρόπο ζωής. Μετά από τόσα χρόνια βλέπω πως αυτή την χρονική στιγμή δεν είναι σωστό. Όταν δεν υπάρχει κοινωνία και οικονομία όρθια δεν μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει να το δούμε σαν φυγή. Δεν μπορεί να είναι υγιές το κύτταρο και ο οργανισμός να είναι άρρωστος. Θα πρέπει ότι λύση δοκιμάσουμε να αφορά ολόκληρη την κοινωνία και να λύνει το πρόβλημα συνολικά».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ