ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Στο λιμάνι της Νάουσας

Τα άσπρα μικρά σπίτια των Κυκλάδων αντανακλούν τις φλογίτσες των κεριών του επιταφίου. Τα μικρά λευκά δρομάκια γεμίζουν με κόσμο που περπατάει σκυφτός ψέλνοντας. Τα μπλε παράθυρα των σπιτιών είναι ανοιχτά και ένα λιβάνι καίει σε κάθε είσοδο όταν περνά από μπροστά ο επιτάφιος. Και από γωνίες σε γωνίες τα μικρά παιδιά των Λευκών της Πάρου, αναπαριστούν στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό.

Είναι ένα από τα έθιμα που συναντώνται στα ελληνικά χωριά την περίοδο του Πάσχα. Από πότε κρατά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως οι νεότεροι θυμούνται τους εαυτούς τους μικρούς να συμμετέχουν στις αναπαραστάσεις.

Εξίσου μυσταγωγικά όμως είναι και στα πιο παραλιακά χωριά. Εκεί, όπως στην Νάουσα, οι επιτάφιοι των δυο εκκλησιών συναντώνται στο λιμάνι. Μπροστά από τα ψαροκάϊκά, δίπλα στην ήρεμη και απάνεμη θάλασσα, με τα φώτα και τη μουσική από τα γύρω μαγαζιά κλειστά, οι ακολουθίες του επιταφίου ψέλνουν τους ύμνους. Και ύστερα οι επιτάφοι χωρίζουν τους δρόμους τους και πάλι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_1040

ROCAΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΑΝΔΡΕΣ

«Δεν θέλουμε δολοφόνους δίπλα από τα σπίτια μας!»: με αυτή την πρωτοφανή τοποθέτηση κάτοικος της Μάνδρας Λάρισας, προκάλεσε ένταση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που συζητούσε ...